Britanski inžinjeri napravili prvi funkcionalni tobogan napravljen od stakla

Četiri metra visok tobogan

Širom sveta inovativne strukture od stakla pomeraju granice kao nikada pre, polazeći od onog masivnog stakla za most u Kini, do providnog tobogana na vrhu nebodera u Los Anđelesu. Na najnovijem sajmu stakla U Dizeldorfu, inžinjeri su predstavili 9 metara dug stakleni tobogan koji je granice inovacija sa staklom pomerio još dalje.

inovativne structure od stakla
inžinjeri su predstavili 9 metara dug stakleni tobogan

The Vidre-Slide sastoji se od dva elementa dugog stakla, postavljenog jedan nasuprot drugog i spojeni samo u svojoim bazama jednostavnom čeličnom konstrukcijom. Četiri metra visok tobogan, svoju maksimalnu providnost postigao je čvrsto uvijenim staklom i minimalnom vezom spajanja. Primarna konekcija, koja obezbeđuje stabilnost cele structure, postignuta je posebnim silikonom koji omogućava samoj strukturi da bude čvrsta i stabilna bez da se za to koriste mehaničke veze. Dva sloja zakrivljenog stakla, fino su spojena po površini, a korištena je fina silikonska masa koja stvara skoro neprimentnu vezu.

Staklo ima 450 milimetara u radijusu što mu omogućava dovoljnu jačinu da može da podnese težinu čoveka i kada se popne na vrh i kada se spušta niz sam tobogan. Tajna jačine ovog tobogana leži upravo u ovakvom načinu uvijanja samog stakla i jedna je od inovacija u svetu dužih stakala.

Širom sveta inovativne structure od stakla pomeraju graniceLisa Rammig, predstavnik asocijacije “ Eckersley O’Callaghan” je rekla da su oni na ovaj način testirali praktičnost samog stakla i da je ovo jedan od načina na koji su oni, kao inžinjeri, dali doprinos pomeranju granica industrije napred.”

Četiri metra visok tobogan
Staklo ima 450 milimetara u radijusu

Issued by Stratton & Reekie on behalf of Eckersley O’Callaghan.

Za više informacija kontaktirajte:
Sophie Lewis
Stratton & Reekie
46 Broadwick Street
London W1F 7AF
t. 0207 287 8456
slewis@strattonandreekie.com
www.strattonandreekie.com

Prethodni tekstToplo kad legneš-toplo i kada ustaneš
Sledeći tekstIspod ovakvih stepenica biljke mogu slobodno da rastu