Hala Istočno Sarajevo – Najznačajniji kapitalni projekat u opštini Novo Istočno Sarajevo

Najznačajniji kapitalni projekat u opštini Novo Istočno Sarajevo u poslednjoj deceniji i po našem skromnom mišljenju jedan od pravih načina da se podigne značaj sporta u gradu, jeste završetak sportske dvorane. Bilo je puno posla i nakon urušavanja krova 2012. godine krenulo se u akciju kako sanacijom tako i finalizacijom objekta.

Naravno da smo bili deo ovog velikog i lepog projekta, a svoj lični pečat Musculus je dao postavkom Junckersovog pakreta od punog drveta koji je postavljen na FIBA sertifikovanu podkonstrukciju. BluBat podkonstrukcija parketu daje elastičnost kao i karakteristike koje su neophone za dobijanje evropskih sertifikata kako bi se u njoj odvijala takmičenja najvišeg ranga u košarci pre svega.

Podkonstrukcija i parket koji je svakako najzdravija, pre svega, sportska podloga za pripreme i takmičenja sportista mora da ispunjava sve standarde koji se od njega zahtevaju da bi bio odobren i našao se na FIBA listi sportskih podova.

Junckersov sportski parket ima mnoge prednosti:

  • dolazi lakiran parvo na montažu i to fabrički petoslojnim lakom sa gornje i jednim slojem sa donje strane daske;
  • parket od punog drveta je debljine 22mm i ima mogućnost hoblovanja i do 10 puta;
  • kako mi volimo da kažemo Junckersov pod ima frikciju (odnos pri promeni pravca) „taman” tj. 85 što daje professionalnom sportisti mogućnost da se zaustavi u toj meri koja je propisana evropskim sertifikatom EN14904, a opet da ne dođe do neželjenog proklizavanja;
  • otporan je na UV zračenje čime se garantuje da će biti postojan i neće promeniti boju vremenom niti izbledeti;
  • kontrola lopte („ball bounce”) iznosi iznad propisanih 90%, tačnije 98% što nam govori da će u svakoj tački poda lopta odskakati tačno po propisanoj specifikaciji proizvođača a po standardu FIBA;
  • pod koji ispunjava zahtev po standard EN14904 o sok apsorbciji pri udaru jeste jedan od veoma bitnih karakteristika sportskog poda i veoma značajna za sve profesionalne sportiste;
  • vertikalna deformacija parketa i mogućnost da istrpi velike težine kotrljajućih terete jesu karakteristike koje pod u velikim halama kao što je u Istočnom Sarajevu mora da poseduje pošto pokretne košarkaške konstrukcije u istim mogu dostići težine i do 1.500 kg i pomeranjem istih po parketu mora se osigurati da podkonstrukcija kao i parket izdže ta opterećenja.

Ni velika pandemija koja nas je sve snašla nije mogla da zaustavi završetak hale i zasijala je u punom sjaju, a pošto je parket postavljen po najvišim standardima sledeće na redu je bilo opremanje hale. U ovoj dvorani će se igrati neka od najviših takmičenja i predviđeno je da KK „Slavija” ovde igra utakmice kao domaćin.

Koševe koji su postavaljeni jesu poznatog italijanskog brenda Sport System koji poseduju, takođe, FIBA sertifikat i time je hala sprmna za velike spektakle koji je očekuju. Halu smo opremili i profesionalnim IHF rukometnim golovima, odbojkaškiim setom kao sportskim semaforom.

Očekujemo da nastavimo ovako dobru saradnju i nadamo se da ćemo prelepu dvoranu opremiti i za ostale sportove i obezbediti publici, koja će dolaziti na utakmice, najviši ugođaj gledanja.

Do tada sportski pozdrav od tima Musculus d.o.o. Beograd

musculus logo

MUSCULUS d.o.o.
Vojvode Stepe 346, Beograd, Srbija
T. +381 11 3098 234
F. +381 11 3980 316
office@musculus.rs
www.musculus.rs