Podno grejanje ispod parketa

Odabir sistema grejanja, kao i podnih obloga za stambene i poslovne objekte nikada nije jednostavan zadatak. Jedna od dobrih opcija jeste podno grejanje ispod parketa, iako u javnom mjenju katkad vlada stereotip da to nije moguće ili bar poželjno.

Za udoban prostor

Da bi svakodnevno funkcionisanje bilo operativno, a sam prostor komforan i udoban, bilo da u njemu stanujemo ili radimo, važno je osmisliti sistem grejanja koji će za naš objekat biti što je bolje rešenje. Kada je reč o stanovima u stambenim zgradama, uobičajeno je grejanje u svim jedinicama po istom sistemu, dok samo pojedinci odstupaju u svojim izborima. Sa druge strane, u kućama je mogućnost izbora mnogo šira, a neretko se i kombinuje više sistema, odnosno ostavlja prostor alternativama.

Moderno dizajnirani prostori pretežno sprovode ideju jedinstva prostora, naročito između kuhinje i dnevne sobe, kada se stremi prostranom ambijentu koji je udoban za svakodnevno obitavanje porodice, dečju igru, druženja s prijateljima i rođacima, pa i proslave. Takođe, dok jedna osoba priprema ručak, a druga gleda film, one vreme provode zajedno.

Stoga ovi prostori treba da budu dobro zagrejani, ali zbog komfornog boravka u zatvorenom i nesmetanom cirkulisanju teži se i izboru sistema koji obezbeđuju adekvatnu temperaturu u celoj stambenoj jedinici.

podno grejanje
Foto: Rovex inženjering d.o.o.

Mogućnost izbora

Uvek treba razmotriti više izbora pri uvođenju grejanja, naročito u svetlu energetske krize i neočekivanih poskupljenja, kada su se mnogi hvatali za glavu budući da je baš gorivo kojim se greju naglo poskupelo.

Osim priključenja na gradski sistem, kada je reč o individualnim izborima, centralno grejanje može biti i na struju i na gas, pomoću toplotnih pumpi, mogu se izabrati i peći koje se lože drvetom ili peletom, uvek ostaje opcija različitih električnih peći itd. Postoji, dakle, više različitih energenata, od električne energije do uglja, koji se mogu iskoristiti za zagrevanje prostora, a svaki od njih ima svoje prednosti i specifičnosti. Naspram svih sistema, sa eksternim grejnim telom, nalazi se podno grejanje koje se razlikuje upravo po tome što nema grejno telo u samom prostoru, već je ono integrisano u pod, tačnije nalazi se ispod podne obloge i odatle emituje toplotu.

Drveni pod pogodan za stambeni i komercijalni prostor
Bjelinov drveni pod ima sve, i izgled i kvalitet po povoljnoj ceni / foto: Bjelin d.o.o.

Posebne odlike

Podno grejanje podrazumeva sistem koji se postavlja pre postavke završnih podova i potonjeg uređenja enterijera. Ukoliko je električno, tj. pomoću električnih grejača, čini ga grejna mreža, kablovi, trake koje se na profesionalan način postavljaju. Pre postavke sistema na pod, stavlja se cementna košuljica, nakon koje sledi odabrana podna obloga. Celokupan sistem se na jednostavan način ugrađuje, ali i potom koristi budući da se kabel grejnog sistema uključuje u zid, a na instaliranom tasteru podešava se trenutno uključenje i visina temperature.

Osim što funkcioniše delovanjem električne energije, podno grejanje može biti i hidroničko, kada osnovu grejnog sistema čine plastične cevi kojima prolazi topla voda. Svakako, ovaj grejni sistem može se povezati na bojler koji radi na struju, gas ili na neki drugi način.

Važno je samo kompletnu instalaciju uraditi profesionalno. Najpre je bitno postaviti izolaciju, pa ploču s izvesnom dozom izolacije, potom mrežni sistem, a nakon toga sledi košuljica i završni sloj podova. Svakako, grejanje ovoga tipa može se uključiti po želji i potrebi, pri čemu je mogućna i vrlo praktična njegova upotreba u objektima različite namene.

Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa
Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa

Prednosti upotrebe podnog grejanja ispod parketa

Biranjem grejnog sistema ljudi se rukovode nekolikim parametrima. Najpre je važan stil i način života, specifikacije prostora koji treba zagrejati, broj ukućana i njihove navike, struktura prostora, cena uvođenja grejanja, kao i predviđeni mesečni troškovi. Podno grejanje spada u opcije koje su isplativije, budući da je potrebna niža temperatura za zagrevanje jer ceo pod faktički funkcioniše kao grejno telo. Osim toga, grejanje je ravnomerno raspoređeno u svim delovima kuće, dok je u slučaju peći ili radijatora ono najintenzivnije u njihovom neposrednom okruženju.

Takođe, odvajkada je znana i potvrđena narodna izreka da „od nogu sve počinje”, tako da u slučaju postojanja podnog grejanja ne moramo brinuti za decu koja se često šetkaju ili trčkaraju bosa ili u čarapicama ili se igraju na podu, cirkulišu među prostorijama i sl. Naposletku, na ovaj način zagrejan prostor je vrlo prijatan, optimalne temperature, bez većeg cirkulisanja vazduha, a i s manjom temperaturnom razlikom između grejnog tela i vazduha, kao i manje vlažnosti, što doprinosi opštoj prijatnosti i pogodnom delovanju na zdravlje.

Prethodni tekstprojekat: Studio FLUID – Restoran i Wineshop GIG
Sledeći tekst3.600 kvadratnih metara parketa ugrađeno u luksuzne stanove