Teraco podovi kroz vreme kao završna obloga

Teraco pod nosi naziv od italijanske reči terrazzo, što u prevodu znači terasa. Teraco je nastao je i koristio se na venecijanskim balkonima, terasama, a vremenom u dvoranama i predstavljao svojevrsni statusni simbol. Svi imućniji građani imali su ga u svojim kućama.

Dugo godina, jača polovina i ja, živeli smo u jednoj maloj garsonjeri na petom spratu bez lifta. Znam, i meni iz ove perspektive zvuči nemoguće, ali tada, sitnica. Bez preterivanja. Nikada zategnutija nisam bila. Nekada sam čak i trčala do gore. Sad, da li zbog kondicije ili osobe koja me je gore čekala, ostavićemo otvoreno. Drugim rečima, nama bilo lepo. Što se nije baš moglo reći za naše prijatelje. Dok ne stignu do nas, zaborave i gde su krenuli i kod koga. Što bi Baba rekao „Duša im u nosu.“ Sve je to trajalo dok jednog dana, jedna od najumornijih prijateljica nije smogla snage i rekla “Ovako više ne može. Morate tražiti drugi stan.“ Istina, bilo je vreme za promene i tog leta smo se odselili u drugi deo grada na neverovatni prvi sprat.

Stepenište rađeno teraco tehnikom
Stepenište rađeno teraco tehnikom

Ovih dana, sasvim slučajno išla sam da posetim jednu poznanicu koja, nećete verovati, živi baš u toj famoznoj zgradi sa pet spratova. Prvo sam bila iznenađena, uzbuđena, pa setna. Bilo je novina, ali toliko minijaturnih u odnosu na one hodnike, stepenice i prskani pod kojim smo zajedno prolazili, dečije se klizali, trčali ili vojnički gazili, u zavisnosti od emocija koje su nas nosile. Prijateljica je bila na trećem, ali smogla sam snage, fizičke, delom i emotivne i popela se do petog. Bila su tu sad neka druga vrata sa drugim prezimenom i na podu tik uz njih ona rupica od vina, koje smo, neplanski, razbili za moj rođendan. Dok sam pila kafu kod prijateljice u stanu, još uvek su mi navirale slike. Bože koliko emocija je sakriveno u ta četiri zida i koliko je ljudi, pored nas, ostavilo neka svoja obeležja na tom podu. Možda to i nije za pohvalu, ali svakako svi mi zajedno dali smo dušu ovoj zgradi.

U nastavku kafe, od prijateljicinog supruga saznala sam da taj prskani pod ima svoje ime – teraco pod, a i svoju dugu istoriju.

Teraco pod nosi naziv od italijanske reči terrazzo, što u prevodu znači terasa. Nastao je i koristio se na venecijanskim balkonima, terasama, a vremenom u dvoranama i predstavljao svojevrsni statusni simbol. Svi imućniji građani imali su ga u svojim kućama.

Nastao je sasvim slučajno, baš kao i pica. Samo što je teraco nastao od ostataka mermera, kamenja i drugih materijala koje su vajari i majstori mozaika, izbacivali na svoje terase kao škart. Vremenom, ostaci su se zabadali u zemlju i davali potpuno novi izgled terasa, što je umetničko oko vajara i mozaičara prepoznalo i od njega napravilo pod, koji je poznat i danas.

Kako je pokazao svoje dobre osobine, vremenom je došlo do ciljane proizvodnje ove vrste poda koja se danas definiše kao završna obloga za podove, stubove, zidove, a u novije vreme i kao deo nekih predmeta.

Vrste i dekor teraco ploča
Vrste i dekor teraco ploča

Teraco pod nastaje povezivanjem različitog granulata, komadića mermera, kamena, metala, plastike, oniksa nekim vezivnim sredstvom, tzv. matricom. Danas kao matrica koriste se: cement, modifikovani cement, polimerne (smolaste) i elektroprovodne matrice. U zavisnosti od same namene teraca, zavisiće i izbor odgovarajuće matrice i njene boje.

Cementna matrica je uglavnom bele ili ređe sive boje i to su oni crno-beli, a kada se u nju doda i boja crveno-beli, plavo-beli podovi, koji se mogu videti u hodnicima većine naših zgrada starije gradnje.

Modifikovana cementna matrica poliakrilatom ili lateksom, koji su se pokazali kao jako vezivno sredstvo i kod granulata i kod povezivanja sa osnovom poda. Obično se koriste kod tankoslojnih teraco podova, sa velikom otpornošću na agresivne hemikalije.

Polimerne (epoksidne ili poliestarske) matrice poznate su kao jako vezivno sredstvo što granulata, što povezivanja sa podlogom na koju se nanose. Koriste se kod tankoslojnih teraco podova, izuzetno otpornih na jake hemikalije.

Elektroprovodne hemijske matrice, imaju sposobnost odvođenja elektriciteta sa površine, što je veoma bitno kod određenih prostora gde se radi sa eksplozivnim materijalom.

Vrste teraco podova

PREMA NAČINU POSTANKA

  • Liveni pod – nastao izlivanjem na ciljanom mestu, gde je predviđen da bude završna obloga;
  • Prani, rustični ili kulir teraco, gde se umesto brušenja i poliranja koristi voda. Naime, vodom se ispira vezivno sredstvo, nakon čega komadići granulata (mlevenog kamena) postaju vidljivi i teraco dobija svoj „špricani“ izgled. Razlika u odnosu na klasičan teraco, jeste što kulir ostaje hrapav i kao takav idealan za površine kod kojih je potrebno sprečiti klizanje. Obično se koristi oko bazena, ili na spoljnjem stepeništu, terasi ili trotoaru. Pored poda, ova vrsta teraca, zbog svog specifičnog izgleda koristi se i kao vertikalna površina, kao što su cokle od kuće ili ograde;
  • Teraco ploče – nastale izlivanjem u vidu ploča određenih dimenzija, koje se deportuju do mesta na kome treba da budu postavljene.
Teraco pod u pločama
Teraco pod u pločama

PREMA KOLIČINI UZORAKA

  • Teraco pod jednog uzorka, gde su svi komadići granulata iste veličine i to je onaj „standardni“ izgled teraco poda;
  • Mozaik nastao slaganjem ručno rezanih obojenih komada stakla, kamena, mermera, koji se postavljaju na vezivno sredstvo, koje se kasnije dodatno brusi i glača do visokog sjaja.

Postavka teraco poda

Nakon donošenja odluke o potrebi postavljanja teraca kao završne podloge, pristupa se izboru odgovarajuće sirovine, a potom i njene postavke.

Ukoliko je u pitanju liveni pod, na licu mesta se vrši direktno izlivanje teraco mase. Nakon stvrdnjavanja, masa se brusi, glača kako bi se dobio što veći sjaj. Ovaj proces bio je zastupljen i pre više stotina godina, kada su naravno postojala daleko primitivnija pomagala za postavljanje i obradu poda. Danas zahvaljujući modernim mehaničkim i hemijskim sredstvima postižu se bolji i brži krajnji rezultati. Za razliku od nekadašnjih jednostavnih jednobojnih podova, danas imamo, pored mozaika, i liveni teraco različitih dekorativnih linija, šara i b

Savremeni teraco pod
Savremeni teraco pod

oja. Šarenilo se postiže postavljanjem kalupa u koje se sipa teraco masa,a nakon stvrdnjavanja sklanja. Rupe u kojima je bio okvir kalupa popunjavaju se različitim metalnim ukrasnim šipkama. Rezultat je odličan teraco pod.

U NOVIJE VREME, nakon glačanja poda, vrši se njegovo voskiranje, odnosno poliranje tečnim voskom koji se upija u površinski sloj poda i dodatno povećava njegovu trajnost.

Prednosti teraco poda

  • Osnovu čini zdrav, ekološki materijal koji doprinosi stvaranju zdrave sredine, bez posledica po okolinu, što je veoma pohvalno u vreme kada je narušavanje životne sredine na najvišem nivou,
  • Dugotrajnost – budući da su se od nastanka pa do danas postavljali na najfrekventnijim mestima, gde je veliki mehanički i hemijski pritisak, teraco podovi uspešno odolevaju svim pritiscima i garantuju decenijsku i vekovnu upotrebu. Takođe, treba naglasiti da posle određenog vremena, kada teraco pod izgubi svoj sjaj, kada upije nečistoće i postane nezdrav za život, uvek je moguće uraditi njegovu restauraciju. Danas, zahvaljujući savremenim mašinama, vrši se skidanje površinskog sloja, nečistoća i dolazi do kamena koji je čist i ima izgled novog kamena. Nakon skidanja, ovakav pod se dalje brusi, polira, dobija izgled novog poda i stvara uslove za njegovo dalje, dugogodišnje korišćenje,
  • Lak za održavanje – dovoljno je koristiti vodu i neutralna hemijska sredstva,
  • Luksuzan – na samom početku, teraco pod koristio se u javnim objektima i u vilama bogataša. Od samog svog postanka, sjajem i prostornošću, odavao je luksuzan izgled, što bez premca postiže i danas. Kombinacija boja, granulata, postizanje najrazličitijih šara, doprinosi ogromnoj estetici prostora,
  • Ekonomičan – ukoliko se uzme u obzir mala cena materijala, izrade i postavke, sa jedne strane, dugotrajnost, lako održavanje i estetski doživljaj sa druge, teraco podovi predstavljaju veoma ekonomične, pouzdane i zahvalne podove.
Dizajn enterijera teraco tehnikom
Dizajn enterijera teraco tehnikom

Novo doba

Najintenzivnija upotreba teraco podova na našim prostorima, bila je tokom prve polovine dvadesetog veka, da bi tokom poslednjih decenija, znatno opala potražnja za njima. Razlog je pojava drugih, novih, savremenijih podova. Međutim, sa početkom dvadesetprvog veka, ponovo se javlja sve veća i sve češća potreba za teraco podom. Savremenije mašine, veliki izbor boja, odličan odnos cene i kvaliteta, kao i svestranija primena glavni su razlog njegovog velikog povratka.

Moderna primena teraca
Teraco pod našao je primenu i u unutrašnjoj dekoraciji stambenih objekata

Pored terasa, stepeništa zgrada, javnih, komercijalnih i crkvenih objekata, teraco pod našao je primenu i u unutrašnjoj dekoraciji stambenih objekata (kuhinjama, kupatilima), kancelarijama, poslovnim zgradama (izrada loga firme) garažama, restoranima. Pored građevinarstva, teraco materijal sve više se koristi kao dekoracija nameštaja, zidova, predmeta (vazne, sijalice)… Svi su nagoveštaji da njegovo vreme ponovo dolazi na velika vrata. Nakon ovih saznanja, mogu vam reći da sam baš srećna što je jedan teraco pod bio deo i moje priče. A, kakvu priču krije pod u vašoj zgradi?

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar