Ekstremno elastičan lepak za keramiku

Za polaganje svih keramičkih zidnih i podnih pločica bez ograničenja. Ekstremno elastičan i otporan lepak za veoma zahtevna područja primene za spolja i unutra.

Novi lepak za keramiku od brenda Baumit, donosi tržištu Srbije inovativno rešenje za sve vrste obloga i formata, uključujući i velike formate pločica.

U pitanju je Baumacol FlexTreme – ekstremno elastični lepak klase C2TE S2 prema EN 12004, otporan na vodu i mraz, sa produženim otvorenim vremenom i poboljšanim karakteristikama.

Može se koristiti za polaganje svih keramičkih zidnih i podnih pločica, mozaika, finih kamenih pločica i prirodnog kamena, za spolja i unutra. Specijalno pogodan i za tanke fine pločice velikog formata, kao i za površine sa velikim termičkim dilatacijama i velikim statičkim opterećenjem.

Baumacol Giga Sistem lepak za keramiku

Baumacol Giga Sistem sa FlexTreme lepkom – posebno za XXL pločice!

Baumacol Giga Sistem može se ugraditi prateći sledeće instrukcije:

Priprema podloge

Po potrebi poravnati i iznivelisati podlogu (poštovati vreme sušenja, min 24h) koristeći:

  • izravnavajući malter (Baumacol Preciso)
  • samoizravnavajuće mase (Baumit Nivello Quattro, Nivello 50)
    • Za poboljšane adhezije, regulisanje upojnosti i bolju aplikaciju naneti:
    • za upojne površine – Baumit Grund bez razređenja, sušenje od 15-60 min.
    • za neupojne površine – Baumit SuperPrimer, sušenje 45 min.
Baumacol Giga Sistem
Baumacol Giga Sistem

Mešanje

Baumit Baumacol FlexTreme sipati u čistu vodu (oko 5,5l vode po džaku), mešati sporom mešalicom 500 o/min ili u kontinuiranoj mešalici uz ravnomerno dodavanje vode 3 minuta; ostaviti da odstoji oko 5 minuta, pa još jednom promešati. Konzistencija već očvrslog materijala ne može se podešavati dodavanjem doda- tne vode. Dodavanje ubrzivača ili aditiva protiv smrzavanja nije dozvoljeno.

Aplikacija

Preporučuje se da se lepak nanosi ravnomerno na podlogu sa glatkom stranom gleterice, koja se naknadno izravnava nazubljenom stranom gleterice dok se ne dobije ujednačen izgled uz dodavanje lepka ukoliko je to potrebno.

Keramičke pločice treba postaviti u svež lepak u okviru otvorenog vremena i postaviti ih laganim pomicanjem i pritiskom na pločicu, čime se postiže optimalno lepljenje. Spolja, kao i u područjima sa stalnom vlagom (kupatila, toaleti), kao i u slučaju velikih mehaničkih opterećenja, gustog saobraćaja, obavezna je upotreba kombinovanog postupka lepljenja u dve faze nanošenjem lepka istovremeno na podlogu i na keramiku. Procenat pokrivenosti sa lepkom pločice treba biti najmanje 90%.

Baumacol FlexTreme lepak za keramiku
Lepljenje pločica velikog formata / foto: Baumit

Za lepljenje pločica sa dimenzijama većim od 900 cm² (30×30 cm), preporučuje se nanošenje lepka i na keramičku pločicu i na podlogu, nanesen u kombinovanom postupku opisanom gore.

Fugovanje

Fuge se izvode nakon najmanje 24h od lepljenja pločica. Baumit Baumacol Premium Fuge su visokokvalitetne, fleksibilne, otporne na vodu, mraz i mikroorganizme. Dolaze u rasponu od 24 nijanse.

Baumacol FlexTreme lepak za keramiku
Baumacol FlexTreme lepak za keramiku

Elastične dilatacije

Elastične dilatacije moraju biti izrađene pomoću spojnih profila, silikonskih ili poliuretanskih masa i izrađuju se na površinama od 40 m² u slučaju negrejanih podova, u slučaju grejanih podova elastične dilatacije postavljaju se na površinama od 15 m¹, a u slučaju linearnih elemenata (npr. hodnika) do 15 m¹. Spojevi idu od nivoa pločica pa sve do podloge.

www.baumit.com
BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
T: +381 11 347 50 82
office@baumit.rs
www.baumit.rs