Saveti iz Marine Enterijernice: Vinil podovi u punom sjaju

Uvek kada se spomene reč vinil ili PVC pod, mi se automatski prisetimo jeftinog i ne baš lepog izgleda poda u stanu naše bake. Međutim, današnja situacija, što se tiče vinil podova, nije ni blizu onoga što pamtimo.

Vinil je podna PVC podloga koja ima pet slojeva, veoma pogodna za ugradnju u stambenim objektima i poslovnim prostorima gde je velika frekvencija ljudi: u bolnicama, školama, vrtićima, sportskim halama.

PREDNOSTI VINILA

Prednosti ovih podnih obloga su mnogobrojne:

  •  Pristupačna cena – u odnosu na druge vrste vinil je najjeftinija vrsta obloge za pod. Na tržištu se može pronaći veliki spektar kolora i uzoraka po povoljnim cenama. Tarkett je najveći proizvođač kod nas i u inostranstvu.
  •  Širok izbor boja i dezena – imitacija drveta, kamena, keramike, parketa, laminata, vinil u pastelnim, jarkim bojama sa utisnutim ili štampanim šarama. Mnogo je veći izbor štampanih dezena i boja, efektniji je ali i manje postojan u odnosu na utisnute šare koje se dobijaju tako što se boje direktno ubrizgavaju u vinil pa su praktično deo materijala od koga se pravi. Utisnuti dezeni su postojaniji ali su ograničeni što se tiče kolorita i dizajna.
  • Lak za održavanje, otporan na vlagu i vodu – ne upija mrlje, a prljavština se brzo i jednostavno uklanja pa je pogodan za kuhinje i kupatila. Vinili sa podslojem su topliji, sigurniji i proizvode manje buke kada se po njima hoda, dugotrajni su, mogu trajati 20 -25 godina.
vinil podovi
Foto: Mara Enterijernica / Vinil podne obloge u punom sjaju

VINIL U MOJOJ KUĆI

Ovo su razlozi zbog kojih sam se odlučila da i u svojoj kući postavim vinil podove u neke od prostorija. U mom studiju (koji je ranije bio garaža) – vinil je bio idealan izbor. Postavili smo ga preko keramičkih pločica (izabrali smo vinil u rolni, sa dezenom drvenih dasaka) i ne bismo mogli biti zadovoljniji rešenjem. Pod je uvek topao (mnogo topliji od keramičkih pločica npr.), vrlo lako se održava i vrlo je postojan, a svako ko dođe u ovaj prostor ne veruje da pod nije od drveta.

Pošto se ovaj vinil prodaje u rolni širine 4 m (a širina naše prostorije je 2.75 m), ostatak smo iskoristili za pod u kupatilu, toaletu i vešernici (s obzirom da ove prostorije nismo renovirali već samo “prisredili”). Ovo bi bila moja preporuka za one koji iznajmljuju stanove – ne žele da ulože puno u renoviranje, a ipak žele da modernizuju i ulepšaju prostor u kojem žive.

OGRANIČENJA I NEDOSTACI

Kada se odlučite za vinil podove, ima nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju. Prva stvar koju treba da odlučite je da li će ovakva vrsta poda biti pogodna za prostor u koji se postavlja. Iako ima veoma mnogo prostorija gde je vinil dobro-došao ili čak neophodan ima prostora gde se on ne preporučuje.

To su profesionalne kuhinje i otvorene površine, zbog toga što se ovakva vrsta poda može lako oštetiti ako na nju padne oštar predmet i ne može izdržati veliki pritisak u pokretu. Na otvorenim prostorima vinil pod uticajem vremenskih prilika može da izbledi i promeni boju.

Mara Enterijernica
Foto: Mara Enterijernica / Radni kutak

Vinil, sam po sebi, ipak ima i neke nedostatke:

  • Problem odlaganja – proces proizvodnje ovih obloga nije ekološki, proizvode se od neobnovljivih prirodnih resursa pa se u prirodi ne razlažu, veoma retko se recikliraju. Stare vinil ploče i vinil u rolnama skladište se na deponijama.
  • Toksičnost sagorevanja – u slučaju požara sagorevanjem vinila se oslobađaju velike količine otrovnih materija. Ako ih ljudi udišu može doći do gubljenja svesti pa i do smrtnog ishoda.
  • Jeftiniji vinili, ako se postavljaju na mesta gde su izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti vremenom počinju da žute ili da blede.
  • Tokom vremena poprima oblik osnove na koju je postavljen.
vinil podne obloge
Foto: Mara Enterijernica / Vinil podne obloge

NAČIN POSTAVLJANJA

Vinil se pravi u rolnama ili u obliku ploča. Za vinil je potrebno, više nego za ostale tipove podnih obloga, da pod bude što ravniji. Ako pod nije idealno ravan, primenićemo neku od tehnika za ravnanje (najprostija i najskuplja tehnika je livenje samorazlivajućeg ravnajućeg sloja).

Pre postavljanja podne podloge od vinila – bila ona u pločama ili u rolni, potrebno je da “odleži” nekoliko časova u prostoriji gde se postavlja da se aklimatizuje.

Vinil ploče se postavljaju drugačije nego ostali tipovi podloga – počinje se od sredine prostorije, pa se ide postepeno ka zidovima. Ukrajanje vinila u rolni je malo zahtevniji posao, pa se preporučuje angažovanje profesionalca za ovaj zahvat.

Nadam se da ćete nakon čitanja ovog teksta biti otvorenijeg uma kada je vinil u pitanju i da ćete ga ozbiljno razmotriti za svoj dom. Iz iskustva Vam mogu reći da je ovo jako prijatna i topla podna obloga i da ima puno prednosti – pogotovo kada su u pitanju prostorije sa dosta vlage, frekvencije, u kojima borave kućni ljubimci i sl. Takođe, vinil je odlično rešenje za iznajmljene stanove, kada želite da osavremenite prostor u kojem živite za malo para.

Marela Aćimović-Vukšić, dizajner enterijera, Marina Enterijernica

O MENI

Ja sam Mara, dizajner enterijera i nameštaja, dekorater, osnivač Marine ENTERIJERNICE i su-osnivač iDeco online škole enterijera i dekoracije. Živim u Beogradu i pomažem klijentima širom Srbije da žive u lepim, udobnim i funkcionalnim domovima, a krilatica “lepi enterijeri dostupni svima” postala je standard za sve moje projekte i objave na društvenim mrežama.

www.marinaenterijernica.rs
facebook.com/enterijernica
instagram.com/marinaenterijernica