REČ STRUČNJAKA: Glamurozna podna obloga

Intervju:
Pitanja: Redakcija časopisa “PODOVI”
Odgovori: Darko Patalo, direktor kompanije „Drvoprodex“

U današnje vreme kada se govori o dizajnu enterijera i eksterijera ono što je omiljeno i nezaobilazno kod arhitekata jeste upravo drvo! Drvo na podu, na zidu, u svakoj prostoriji i za različite namene… spisak je dugačak. Iako postoje alternativni materijali karakteristikama možda i bolji od drveta, većina se ipak odlučuje za drvo i njegov šarm koji ponosno donosi. Zbog čega je to tako?

U drvo smo se zaljubili, drvo smo nasledili i zajedno sa njim odrasli. Parket ne izlazi iz upotrebe od kad je prvi put postavljen kao podna obloga u 17. veku u francuskom dvorcu, zanosnom Versaju. Od tada pa sve do danas jedino su se menjale njegove performanse, način obrade, postavka i završne obrade, a parket je ostao večito popularna i glamurozna topla podna obloga. I sada kada možemo da se složimo da je drvo fantastično, postavljamo nova pitanja…

Mnogo nedoumica postoji prouzrokovanih širokom paletom prozvoda i velikim izborom proizvođača. Kako bismo vam makar suzili izbor i pomogli pri odluci neka od vaših pitanja smo odabrali i poslali kompaniji „Drvoprodex“ iz Karanovca koja ima višedecenijsko iskustvo u proizvodnji parketa. Na ta pitanja odgovoriće za nas i za vas direktor kompanije Darko Partalo.

Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa
Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa

Darko Partalo za časopis „PODOVI“:
Odgovaramo na zahteve svojih klijenata.

Ljubav prema prirodi je nesumnjivo jedna od onih večnih. Upravo zato, hodati po neodoljivim šarama drveta u svom domu znači uvek biti deo nje.

Darko Partalo, vlasnik i direktor porodične firme „Drvoprodex“, koja se bavi proizvodnjom masivnih i višeslojnih podova i parketa, dao je odgovore na značajna pitanja koja će pomoći pri izboru svakome ko se odluči za drveni pod u svom okruženju, bilo da je to dom ili mesto javnog karaktera.

Pre svega, bitno je da znate kako će izgledati enterijer u Vašem domu i u skladu sa tim potražite savet stručnjaka oko izbora parketa koji odgovara dizajnu enterijera. S obzirom da je to prostor u kojem ćete Vi živeti, važno je odabrati parket koji se Vama dopada – kratko i jasno savetuje direktor ovog, veoma uspešnog, preduzeća.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU DVOSLOJNOG I TROSLOJNOG PARKETA?

DP: Razlika je u podlozi. Dvoslojni pod se sastoji od dva sloja. Gornjeg sloja, lamele, i donjeg sloja napravljenog od jelovih letvica. Troslojni pod ima i treći sloj od 1 mm jelovog ljuštenog furnira, koji ne utiče na kvalitet izbora već isključivo daje mogućnost da se udovolji zahtevu za odabir proizvoda čija je debljina 15 mm. Postoji i dvoslojni pod sa podlogom od vodootporne brezove šperploče koji se razlikuje od prethodne dve vrste, jer ima nešto veću tvrdoću, i kao takav se preporučuje za javne prostore.

DA LI DEBLJINA ZAVRŠNOG SLOJA KOD VIŠESLOJNOG PARKETA UTIČE NA DUGOTRAJNOST?

DP: Što je gornji sloj višeslojnog poda deblji, proizvod je kvalitetniji, a samim tim i dugovečniji. Višeslojni podovi najčešće se izrađuju od 2.8 mm, 3.5 mm i 4 mm debljine gornjeg sloja.

OD KOJEG MATERIJALA JE DONJI SLOJ KOD VIŠESLOJNIH PARKETA?

DP: Donji sloj je napravljen od jelovih letvica poprečno zalepljenih od oko 10 mm debljine radi sprečavanja korićenja parketa, dok treći sloj kod troslojnih podova čini 1 mm debljine jelovog ljuštenog furnira.

ZAŠTO SU VIŠESLOJNI PARKETI SKUPLJI OD MASIVNOG PARKETA?

DP: Ne bih se složio sa tim da su višeslojni podovi skuplji od masivnih. Postavka višeslojnih podova je znatno povoljnija i nema potrebe za završnim obradama u prostoru (pri tom mislim na četkanje, lakiranje, uljenje…), takva kalukulacija, ipak, ide u korist višeslojnih podova, kada je u pitanju izbor povoljnije varijante.

Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa
Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa

KOJI PARKET PREPORUČUJETE ZA PODNO GREJANJE NA STUJU?

DP: Svi višeslojni podovi pogodni su za postavku ukoliko u prostoru u kojem se postavka vrši ima podno grejanje. Naša preporuka je, kada je u pitanju postavka na podno grejanje, dvoslojni pod.

DA LI SU VAŠA PREPORUKA ULJENI PODOVI ILI LAKIRANI I ŠTA SE DOBIJA / GUBI JEDNOM ILI DRUGOM TEHNIKOM ZAVRŠNE OBRADE?

DP: Preporuka je i jedna i druga varijanta završne obrade. Za privatne kuće preporučujemo ulje, a za veće objekte ili zgrade dajemo prednost laku kao završnoj obradi zbog lakšeg održavanja. Treba napomenuti i to da je uljenje kao završna obrada veoma zahvalno kada je u pitanju reparacija, ali zahteva redovno održavanje i osvežavanje uljem svake 2-3 godine.

Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa
Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa

DA LI DIMLJENJE I NAREZIVANJE UTIČE NA KVALITET ZAVRŠNOG SLOJA I DA LI OVDE PREPORUČUJETE ULJE ILI LAK KAO ZAVRŠNU OBRADU?

DP: Ručno hoblovanje, dimljenje i narezivanje su površinske obrade koje se najčešće kombinuju sa uljem kao završnom obradom. Ne treba isključiti i lak kao opciju koja se može koristiti u kombinaciji sa ovim obradama.

KOJE SU PREDNOSTI I MANE ODREĐENIH VRSTA DRVETA OD KOJIH SE PRAVI PARKET NA NAŠEM PODNEBLJU?

DP: U našem podneblju se u proizvodnji podova najčešće koristila bukva, a koja se danas sve manje ili gotovo i ne koristi zbog problema sa rasušivanjem do kojeg je često dolazilo zbog tehničkog svojstva drveta. Danas se najviše koristi hrast (95%) i ostatak procenta su jasen i orah. Hrast je najpogodniji za obradu, ima najveću tvrdoću i mogućnost dobijanja raznih kolora.

U DNEVNOJ SOBI IMAMO MORSKI AKVARIJUM I SAMIM TIM JE VLAŽNOST VAZDUHA VEĆA. KOJI PARKET NAJBOLJE PODNOSI TE, VLAŽNE USLOVE?

DP: Za takve prostorije predlažemo dvoslojne podove, završno obrađene lakom ili uljem.

DA LI JE POSTAVLJANJE PARKETA U KUPATILU DOBRA IDEJA? KOJI BISTE MI PREPORUČILI?

DP: Parket u kupatilu da, ali isključivo na tikovini ili neke slične egzote.

www.drvoprodex.com

Karanovac 3 | 78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina | Republika Srpska

T. +387 (0) 51 427 465 | T. +387 (0) 51 427 485
T. +387 (0) 51 426 050 | F. +387 (0) 51 426 051

drvoprodex@blic.net
www.drvoprodex.com