Čovek uči dok je živ

Prošle nedelje sam bila kod tetke u kući. Naravno kao is vi ljudi koji žive i rade “preko” i ona je kupila kuću u Srbiji da bi imala gde da se vrati. To što se neće nikada vratiti jer tamo joj je, fakat, bolje, sasvim druga priča, sada ćemo ipak o samoj kući. Ušli smo, kuća sređena, ali zidovi mokri. Čujem teču koji se žali kako nije urađena hidroizolacija i ne zna šta sada da radi. Mislila sam da se hidroizolacija radi samo u kupatilu, ali eto čovek svaki dan nauči nešto novo.

Problemi sa vlagom su uvek aktuelni. Tako je bar rekao majstor koji planira da popravi situaciju u kući u kojoj se boravi dva do tri puta godišnje. Naime, kako je rekao, problem je cokla iz koje odlazi vlaga prema zidovima.

Ali, ima rešenja. Čak dva. Hidroizolacije cokle zavise od toga da li podloga pije atmosfersku vlagu ili se vlaga penje kapilarno kroz pore u zidu. Ukoliko je u pitanju atmosferska vlaga potrebno je prvo da se cokla obije kako bi se došlo do cigle. Zatim se to mesto premalteriše sa cementnim malterom u koji se ubaci dodatak Ovaj dodatak malteru daje hidrofobne sastojke tj vodonepropusnost, a ujedno generiše i makro pore tj paropropusnost

Ukoliko je u pitanju kapilarna vlaga potrebno je takođe da se obije postojeća cokla i zatim izvode injektiranje sa proizvodom sa kojim se prekida dovod vlage u gornju barijeru zida. Ukoliko ima deponovane vlage u zidu u gornjoj barijeri potrebno je omalterisati i gornje slojeve sa sikalite malterom kako bi deponovana vlaga mogla izaći u vidu isparenja.

Teča je zahvalio majstoru, iako je ovaj rekao da mu ne odgovara vreme planiranih poslova oko hidroizolacije, ali da teča to može i sam sa par rođaka ili prijatelja. Tok hidroizolacije zida radi se po sledećem rasporedu:

  1. Priprema podloge: Oštemajte zid kako bi došli do izvorne konstrukcije zida i izmerite njegovu debljinu.
  2. Bušenje rupa: probušite rupe prečnika 12 mm na razmacima ne većim od 120 mm. Najefektnije je bušenje kroz fugu pri dnu zida od opeke/kamena.
  3. Pripremite materijal za injektiranje sa pištoljem
  4. Pritiskanjem okidača na pištolju i povlačeći ga unazad popunjavajte svaku rupu potpuno sa izolacijom do 1 cm od površine. Povremeno očistite vanjsku stranu duge cevi brisanjem krpom.
  5. Unesena izolacija neće odmah isušiti vlažne zidove. Zato je potrebno da se dalji radovi odlože i da se omogući period sušenja pre nanošenja završne obrade zida.

Autor teksta: Mirjana Makarin Plavšić

Prethodni tekstUnikatan pristup Vašim stopalima
Sledeći tekstLinoleum čuva planetu