Koji su najbolji podovi za garažu?

Želite da u vašu garažu unesete malo stila i boje? Kompletan izgled prostorije mogu promeniti upravo podovi koji pružaju i potpunu sigurnost i zaštitu. 

Standardni betonski podovi su funkcionalni, ali uz malo dodatnog napora mogu biti i atraktivni, pa čak i udobni. Postoji mnogo opcija za doterivanje podova u garaži, a mi vam u nastavku teksta predstavljamo četiri opcije koje treba da razmotrite pre nego što krenete sa radom.

Opcije premazivanja: bojom i epoksi slojem

Podne obloge mogu se definisati kao završne obrade koje se nanose u tankom sloju valjkom ili četkom i koje se lepe direktno na betonsku podnu ploču. Boja i epoksid su glavne opcije u ovoj kategoriji.

Epoksidni podovi

Epoksidni podovi veoma često se koriste u garažama jer su dugotrajni, ali i atraktivni. Sastoje se od smole i učvršćivača, i hemijskom reakcijom ove dve komponente se formira kompaktni, čvrsti i tvrd sloj, koji služi prvenstveno kao zaštita cementnih podloga. Novije varijante epoksid podova sa šarama su zadovoljile i estetske zahteve i za postavljanje u stanovima i kućama.

Nanošenje premaza na epoksidni pod
Nanošenje premaza na epoksidni pod

Boja za pod

Ako pod u garaži ima tragove ulja, masti ili rđe, lako ćete mu dati novi sjaj primenom boje za beton. Podne boje za beton mogu biti proizvodi od lateksa ili ulja, a formulisane su satenskim, neklizajućim završetkom dizajniranim da budu posebno izdržljive i otporne na oštećenja od rastvarača, soli i drugih materijala. Neke od boja za pod od lateksa sadrže malu količinu epoksidne smole, koja će učiniti završni sloj posebno čvrstim i otpornim na mrlje. Koju god boju da kupite, proverite da li je navedena za upotrebu na betonskim podovima jer će ovi proizvodi biti bolji od standardne boje kada se nanose na garažne podove.

Epoksi sloj podova u garažama
Epoksi sloj podova u garažama

Pokrivanje poda: pločice i podloga

Podne obloge definisane su kao građevinski materijal koji je postavljen na podu garaže i koji se po potrebi može premestiti ili ukloniti. 

Podne pločice

Pod u garaži možete obložiti elastičnim vinil pločicama koje se koriste u drugim prostorijama. Ipak, za garaže se preporučuju krute ili polukrute kompozicije od plastike, gume ili drveta.

Podne pločice su dobar izbor gde je betonska ploča napukla i teško se može popraviti. Pločice će izravnati određenu količinu neravnina u ploči.

Prateći moderne svetske tokove Bimeco je okrenut vinil podovima
Prateći moderne svetske tokove Bimeco je okrenut vinil podovima

Podne prostirke

Najlakša metoda za prekrivanje garažnog poda je postavljanje podloge od gume ili polivinil plastike. Kao i podne pločice u garaži, prostirke se mogu postaviti na betonske podove koji su blago oštećeni, bez potrebe za pripremnim radovima.

Podloge napravljene od materijala koji se lako čiste, dovoljne debljine da budu otporne pod nogama, biće najbolji izbor za garažu.

Pod u garaži
Najlakša metoda za prekrivanje garažnog poda je postavljanje podloge od gume