Kako da održavate vinil podove čistim?

Vinil podovi su prešli daleki put otkako su ga u Švedskoj predstavili tridesetih godina prošlog veka, a veliku popularnost stekli su 1960-ih i 70-ih godina u uređenju kuhinja.

Vinil podovi su vodootporni, napravljeni od 100-postotnih polimernih materijala i ako se izlažu prekomernoj vlagi, poput laminata ili drvenih podova, neće se saviti. Konstruisani su sa dva jezgra fiberglasa, što znači da nema proširenja ili pucanja. Ova jedinstvena konstrukcija obezbeđuje vinil podovima snagu, fleksibilnost i dimenzionalnu stabilnost.

Čišćenje vinil poda

Vinil podne obloge su veoma otporne na prljavštinu i vodu, i jedna su od retkih vrsta podova koja se ugrađuje direktno preko podloge ili preko prethodno ugrađenog linoleum ili vinil poda. Ipak, u kućama sa velikim prometom treba svakodnevno brisati ili usisavatipodove kako bi se uklonile prljavštine koje mogu izazvati ogrebotine.

Za održavanje vinil podova, potrebni su vam tečni sapun za pranje posuđa sa odmašivačem, soda bikarbona (opciono), alkohol (opciono), belo sirće, mop, krpa od mikrofibera, VD sprej… 

Mrlje i prljavština mogu prouzrokovati ogrebotine na površini vinila i dovesti do trajnog oštećenja. Koristite usisivač, krpu za prašinu ili metlu da biste svakodnevno uklanjali prljavštinu.

Svakodnevno održavanje

Napravite rastvor za brisanje. U kantu sipajte toplu vodu i dodajte samo nekoliko kapi tečnog deterdženta za pranje sudova. Treba izbegavati korišćenje abrazivnih sredstava (prašak za veš ili neke paste) ili nekih jačih hemijskih tečnosti za čišćenje jer mogu oštetiti površinski sloj vinilne podloge

Umočite vlažni mop u rastvor za čišćenje i istisnite višak vode. Iako je vinil vodootporan, stariji vinil podovi imaju podlogu od tkanine koja ne sme da bude zasićena vodom jer može doći do bubrenja i odvajanja spojeva. Noviji vinil podovi ipak mogu podneti prekomernu vodu. 

Mrlje od hrane

Da biste uklonili presušenu hranu ili promenu boje prouzrokovanu npr. paradajz sosom ili crvenim vinom, napravite pastu od sode bikarbone i vode (dve kašike sode bikarbone i jedna kašika vode). Nanesite pastu na mrlje, a zatim krpom od mikrovlakana nežno očistite hranu. Blago abrazivno delovanje sode bikarbone će učiniti čuda.

Mrlje od karmina, masnoće ili mastila

Navlažite krpu od mikrovlakana alkohoom pa prebrišite mrlje. Počnite od spoljne ivice i nastavite prema sredini mrlje da sprečite da se mrlja poveća. 

Tragovi od obuće i nameštaja

Tragovi od obuće i nameštaja mogu izuzetno naružiti pod. Jednostavno raspršite VD-40 sprej, a potom prebrišite površinu  suvom krpom od mikrovlakana.