REČ STRUČNJAKA: Tržište podnih obloga pre i za vreme pandemije

Najviše su rasle cene parketa, a i ostale podne obloge su imale značajna pomeranja na gore. Šta je ono što nas čeka u bliskoj budućnosti svakako ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Da li će gasna kriza prouzrokovati još veće cene ili će smanjena potražnja ipak zaustaviti kretanje cena na gore u samoj proizvodnji. Kakva je platežna moć naših kupaca i za šta se najviše odlučuju investitori koji grade stambene zgrade, a za šta prosečan domaći kupac…?

Tatjana Cvetković, Prunus d.o.o.
Tatjana Cvetković, Prunus d.o.o.

Razgovarali smo sa Tatjanom Cvetković, vlasnicom novosadske firme Prunus d.o.o. koja se bavi prodajom i ugradnjom podova i podnih obloga. Iza naše sagovornice je višegodišnje iskustvo u ovom sektoru i svakako je pravi stručnjak za ovu temu.

Kako Vam se čini tržište podnih obloga kod nas od početka Korona virusa pa do danas? 

Od početka pandemije korona virusa gotovo da ne postoji privredna grana koja u 2020. godini nije osetila promene u smislu otkaza, gubitak prihoda i velike neizvesnosti na tržištu. Kada je reč o podnim oblogama, u martu 2020. godine se osetio blagi pad potražnje ali je to prošlo brzo dok se nismo prilagodili na novonastale uslove. Od marta meseca, prodaja podnih obloga se vraća u normalu i održava se kontinuitet prodaje.

Gerflor Creation 70 Clic / LVT podovi za komercijalnu primen
Gerflor Creation 70 Clic / LVT podovi za komercijalnu primenu / foto: Prunus d.o.o.

Koji su sve materijali rasli cenovno i koliko?

U periodu od 2020. godine od septembra meseca, došlo je do rasta cena materijala u svim sektorima. Kada je reč o podnim oblogama, najveći rast cena je usledio kod parketa i to do neverovatnih 85%. Zatim sledi laminat koji je pri svakom poskupljenju rastao od 10-15%, kad podvučemo liniju do danas to je ukupno oko 50% od nabavne cene. Zatim su tu tepisoni u rolnama i pločama kod kojih je takođe rast cena bio više puta, gledano procentualno je nekih 35%. LVT ploče i vinili u rolni imaju rast cena u procentima do 30% u odnosu na 2020. godinu.

Gerflor LVT podne obloge
foto: Prunus d.o.o. / LVT Creation 55

Takođe je veliki procentualni rast cena rezultirao i u dodatnom asortimanu za podne obloge, lepkove, lakove, mase. Veliki skok cena je i kod medijapana, što je uticalo da cena kod dodatnog programa za podne obloge tj. MDF lajsni bude dosta veća u odnosu na period pre korone.

Da li tržište reaguje na poskupljenja podnih obloga ili je ipak potražnja i dalje veća od ponude?

Tržište uvek reaguje na poskupljenje cena, međutim sada je poskupljenje došlo na globalnom nivou, tako da je reakcija mnogo blaža od strane tržišta u odnosu na period do 2020, kada su kupci mnogo burnije reagovali na promene cena, čiji je procenat rasta bio od 3-5% što je mnogo manje u odnosu na promene od 10-15% koje su trenutne.

Koliko se danas čeka na poručenu robu i da li su rokovi isporuke sve duži?

Kad smo kod rokova isporuka, svi veliki dobavljači se trude da imaju robu na lageru. U slučajevima kada se čeka na isporuku, kad su u pitanju podne obloge rokovi isporuka su od 3-8 nedelja u zavisnosti od vrste podnih obloga. Postoji grupa kupaca, koja još uvek ne prihvata činjenicu da su rokovi isporuke duži u odnosu na raniji period. Razlog dužeg roka isporuke je što se kod fabrika čeka na proizvodnju zato što su planovi proizvodnje produženi zbog sirovina i potražnje.

Šta je ono što kupci najviše traže danas u vašem salonu?

Kod nas je uglavnom bazirana projektna prodaja podnih obloga, tako da je potražnja svih vrsta podnih obloga skoro podjednaka. Kad su u pitanju fizička lica, najveći udeo potražnje ima laminat u odnosu na ostale podne obloge. Laminat i dalje ima najpristupačniju cenu na tržištu i veliki izbor dekora s tim da je kvalitet laminata veoma dobar jer je sama tehnologija napredovala u odnosu na pojavu prvih laminata kod nas.

Tatjana Cvetković, kompanija Prunus
PRUNUS doo, prodajni salon u Temerinskoj ulici, Novi Sad

Koliko se razlikuju zahtevi arhitekata i investitora i šta preferiraju jedni, a šta drugi?

Kada smo kod ovog pitanja na relaciji arhitekta-investitor, dolazimo do činjenice da je budžet koji je investitor predvideo za projekat presudan.

Primera radi: arhitekta je zamislio zid od staklenih prizmi i investitoru se to svidelo. Samo, arhitekta je zaboravio da pomene cenu jednog takvog zida i kad dođe do izvođenja radova dolazi do promene. Na kraju, umesto prizmi, pola predviđene površine naknadno se zaziđuje blokovima. Ovo se odnosi na veće objekte, kod manjih objekata to nije slučaj.

Koji su parketi najviše zastupljeni u vašoj prodaji i koje su njihove okvirne cene?

Po pitanju zastupljenosti parketa, kod nas je to višeslojni ili gotov parket. Pored ovog parketa imamo i klasične parkete i masivne parkete. Na cenu parketa utiče površinski izgled, dimenzija, gradacija, obrada daske četkan-brušen, oborene ivice 4V ili 2V, vrsta drveta odnosno površinski sloj drveta.

PRUNUS doo podne obloge - parket
PRUNUS doo podne obloge – parket

Najpovoljniji višeslojni parketi su trolamelni, odnosno površinski izgled daske se sastoji iz lamela, završna obrada lak u rustiku. U ponudi se mogu naći višeslojni parketi cenovnog ranga od nekih 4.800,00 dinara sve do 17.000,00 dinara i više od toga, zavisi od brenda.

Da li se više traži završna obrada ulje ili lak i zašto je to tako?

U prethodnom pitanju sam pomenula izgled parketa i samu obradu. Kod nas se i dalje više prodaje paket sa završnom obradom u laku. Razlog je što kupac nije spreman da na svake dve do tri godine naulji parket. Većina kupaca smatra da je to dodatni trošak, problem je i manipulacija nameštaja, 48 sati nakon uljenja ne bi trebao da bude u prostoru, što na prvu pomisao i jeste tako. S druge strane gledano, parket sa završnom obradom ulje je zahvalniji za kupca na duže staze. Na svake dve do tri godine kada nauljite parket imate utisak kao da ste ugradili novi parket, zahvalan je za reparaciju, jer kod oštećenja, tipa ogrebotina od nameštaja od kućnih ljubimaca i sl. možete uraditi parcijalnu reparaciju i sanirati oštećenje u roku od 30 minuta, što kod lakiranog parketa nije slučaj.

Leti smo svi više napolju i nekako se tad više traže podne obloge za dvorišta. Šta je ono što kupci danas najčešće poručuju?

Činjenica da se u letnjem periodu provodi mnogo više vremena u dvorištu, samim tim i potreba za uređenjem dvorišta dolazi do izražaja. Koja vrsta podne obloge se poručuje zavisi od budžeta sa kojim kupac raspolaže.

U današnje vreme najveću ekspanziju u prodaji podnih obloga za eksterijer ima WPC deking, onda deking od drveta i veštačka trava. WPC deking je zahvalan iz razloga što ne zahteva neko posebno održavanje sem pranja. Postavlja se oko bazena, oblažu se terase, žardinjere i daje prostoru luksuzan izgled.

Drveni deking oplemenjuje prostor, ali većina kupaca ne želi da ima dodatne obaveze oko održavanja jer deking od drveta bilo da je u pitanju, ariš, impregnirani beli bor, masaranduba ili tikovina zahteva obavezno uljenje i čišćenje dva puta godišnje. Tu je i veštačka trava, koja je takođe veoma zastupljena jer sve više kupaca se odlučuje za veštački travnjak iz razloga što nema obaveze oko košenja i zalivanja, a travnjak je uvek uredan.

LVT je u poslednje vreme sve popularniji. Da li se sličan trend oseti i u vašoj prodajI i šta mislite zašto je to tako?

U prethodnim brojevima Vašeg časopisa je pisano o LVT podnim oblogama, koje mi veoma preferiramo iz razloga što je odnos cene i kvaliteta na zavidnom nivou, kao i sam izgled i održavanje LVT podnih obloga.

LVT podovi
Gerflor LVT podovi / Creation 70 Clic Prado Green / foto: Prunus d.o.o.

Da ponovim prednost LVT podnih obloga:

• Toplina – možete hodati bosi po njima;
• Održavanje – ne upija tečnost/lako se briše, zahvalan ukoliko imate kućne ljubimce, Vaš
ljubimac neće kliziti po podu;
• Kompatibilan je sa podnim grejanjem;
• Veliki izbor dekora;

Sve ove činjenice utiču na rast prodaje LVT podnih obloga.

Jasno nam je svima da kvalitetna podna obloga može biti još bolja ako se pravilnopostavi, i naravno obrnuto. Da li vaši klijenti više preferiraju kupovinu podova sa ugradnjom ili bez?

Koliko god da je kvalitetna podna obloga, ukoliko se ne postavi po standardu, ta ista podloga gubi na kvalitetu. Naša preporuka je da svaku podnu oblogu postavlja stručno lice, odnosno podopolagač i da se ispoštuju tehnički uslovi za montažu.

Naši kupci, uglavnom traže našu montažu i mi svakako izlazimo na teren radi uvida stanja i dalje sugestije kupcu, šta je najbolje uraditi da pod bude kvalitetno postavljen i da isti bude dugotrajan. Svaka nestručno postavljena podna obloga gubi na kvalitetu, i narušava estetski izgled kako enterijera tako i eksterijera.

Gerflor Texline Virtuo Classic 55 XL
Gerflor Texline Virtuo Classic 55 XL / foto: Prunus d.o.o.

Dugo ste u ovom poslu. Kada se osvrnete i uporedite ponudu, prodaja, cenovni rang i potražnja pre deset godina i danas, šta nam možete reći?

Moje iskustvo u prodaji podnih obloga datira više od 10 godina. Osvrt na podne obloge pre 10 godina i sada se prilično razlikuje. Dok je pre deset godina najveći udeo prodaje imao klasičan parket i keramika danas je to dosta promenjeno. U današnje vreme keramika ima dosta veliku zastupljenost zbog podnog grejanja koje je sve prisutnije kako u stanovima tako i kućama.

Po mom mišljenju kupci se boje kako će se podno grejanje odraziti na kvalitet podne obloge koja nije keramika, jer smatraju da ostale podne obloge nisu dovoljno kvalitetne da mogu podneti podno grejanje iz razloga što smatraju da je keramika najbolji toplotni provodnik (što je pogrešno).

Laminat u trpezariji
Laminat u trpezariji / foto: Prunus d.o.o.

Pored keramike, veliki udeo u prodaji imaju višeslojni parketi i laminat. Kada je reč o cenama, sve zavisi od toga šta kupac odabere. Cena svih materijala je povećana samim tim i cena ugrađenog kvadrata je veća. Utiče dosta i cena montaže, jer se cena ugrađenog kvadrata kod keramike, parketa i laminata razlikuje. Izbor ostaje samom kupcu za šta će se odlučiti.

Da li se po vama dovoljno pažnje posvećuje podovima u arhitekturi ili ipak mislite da je kao materijal koji dolazi na kraju izgradnje nekako u drugom planu?

U današnje vreme, veoma je važan izgled podne obloge i arhitekte su tome doprinele. Veliki procenat kupaca, kada su u pitanju fizička lica, angažuje arhitektu i samim tim celokupan prostor dobija na kvalitetu i estetici. Kada su u pitanju poslovni objekti, takođe se vodi računa o estetici poda. Ono što mogu da primetim kada su u pitanju stambeni objekti (većina), tu se uglavnom ide na budžetsku varijantu i tu je najveći udeo uniformisanosti podova, jer se ugrađuju podovi koji su klasičnog izgleda (trolamelni višeslojni parket ili laminat).

Tako da u stambenim objektima je pod u drugom planu. Postoje i stambeni objekti gde se takođe vodi računa o estetici podne obloge i ne ide se na budžet varijantu ali to zavisi do samog investitora i cene koštanja kvadrata.

Kakva su vaša predviđanja kada se radi o nabavci i cenama podova u narednih godinu dana?

Kada sagledamo celu situaciju od početka pandemije korona virusa do danas, teško je predvideti u ovom trenutku kako će se dalje odvijati nabavka i sam rast cena. Ono što mogu da kažem u ovom momentu da je nabavka podnih obloga zadovoljavajuća, a što se tiče cena to će zavisiti od sirovina i samih proizvođača. Ova godina je neizvesna i nije merodavna za davanje prognoza po pitanju svega.

Prunus logo

PRUNUS d.o.o.
Temerinska 148, 21000 Novi Sad
M. +381 62 264 227
M. +381 66 299 444
prunus.doo@gmail.com

Prethodni tekstPut drvenih podova od šume do enterijera
Sledeći tekstGerflor: 85 godina tradicije u industriji podova