Put drvenih podova od šume do enterijera

Drvo je veoma traženo, ali da li zaista imamo dovoljno drveća u šumi da pokrijemo želje i potrebe svih? Vlasnici Bjelina analizirali su ovo pitanje pre dve decenije i zaključili da NE!; posebno sporo rastuće hrastove koji su izuzetno popularni u enterijerima, ne bi bilo dovoljno za sve.

Kako se razvila proizvodnja veoma čvrstih drvenih podova po Woodura® tehnologiji?

Ovaj uvid naterao je Bjelin kompaniju da uloži velika sredstva u inovacije i istraživanja. Cilj je bio da se dovede na minimum upotreba hrasta i pored toga, kada se drvo poseče, da se maksimalno iskoristi upotreba dobijenog materijala. Istraživanje i razvoj se nalazi na jugu Švedske u Vikenu, Skane, ali su proizvodni pogoni smešteni u blizini hrastovih šuma u ​​Hrvatskoj, kako bi se izbegli nepotrebni transporti.

Bilo je potrebno petnaest godina mukotrpnog istraživanja i razvoja da bi elegantno i revolucionarno rešenje „Woodura® veoma čvrsti drveni podovi” postalo, inovacija spremna za tržište.

Patentirana tehnologija koja stoji iza ove inovacije se zove – Woodura®.

Ova nova tehnologija podnih obloga u stvari znači da manje hrastovog drveta treba da se poseče i da ih samim tim više može rasti u šumi. U isto vreme dobijate izdržljivije i održivije podove u procesu. U stvari, čak deset puta veća zapremina hrastovog poda može se napraviti od jednog drveta.

KAKO JE OVO UOPŠTE MOGUĆE?

Prvo, ne koristimo testeru, već drvo sečemo posebnim nožem koji ne stvara piljevinu. Već u ovoj fazi štedimo materijal. Drugo, podne ploče proizvodimo na ekstremnoj toploti i pritisku koji čak i tanke slojeve čini izuzetno izdržljivim. U stvari, ovi drveni podovi postaju izdržljiviji od običnih drvenih ploča.

Bjelin je sada pionir na svetskom tržištu predstavljajući ovaj pronalazak, nazvan Woodura® veoma čvrsti drveni podovi, potrošačima u čitavoj EU i ostalim zemljama. Ova novost za podove je zaista dobro prihvaćena na svim tržištima uključujući američko i kinesko.

ZNAČAJ LISTOPADNOG DRVEĆA ZA BIODIVERZITET

U poslednje vreme ističe se važnost raznolikosti i otpornosti u prirodi. Pitanje biodiverziteta je važno i ima svoj deo u Globalnim ciljevima održivog razvoja koje su usvojile zemlje širom sveta.

Rasprostranjenost listopadnog drveća je od velike važnosti za biodiverzitet
Rasprostranjenost listopadnog drveća je od velike važnosti za biodiverzitet

Rasprostranjenost listopadnog drveća je od velike važnosti za biodiverzitet, ali generalno, šumarska industrija daje prednost četinarima kada biraju koju vrstu drveća će zasaditi i kasnije preraditi. Švedska studija je pokazala da šume koje sadrže najmanje deset posto listopadnog drveća imaju veću raznolikost ptica nego čisto četinarske šume. Mešovite šume, posebno one koje sadrže listopadno drveće, takođe su dokazale da bolje podnose prirodne poremećaje kao što su suša, šumski požari i širenje štetočina u odnosu na četinarske šume.

Sirovo drvo koje se koristi za proizvodnju Bjelin drvenih podova ima FSC® sertifikat. Šuma kojom se upravlja na odgovoran način takođe koristi biodiverzitetu. FSC® osigurava da su ugrožene vrste aktivno zaštićene u šumama koje su sertifikovane i kontrolisane sa njihove strane. Ekološki prihvatljivo šumarstvo se zasniva na manjoj seči nego na prirastu i na tome da određena područja od velikog prirodnog značaja i koja su važna za biodiverzitet ostaju netaknuta.

Izrada Bjelin drvenih podova

Za izradu Bjelin drvenih podova koristi se isključivo hrast koji je pažljivo odabran tokom mera proređivanja. Odabrana stabla su stara oko 100–120 godina i rastu u prelepoj Spačvanskoj šumi u Hrvatskoj. Dobro vođena šuma stvara prelepe ravne hrastove koji su savršeni za proizvodnju podova.

Proizvodnjom veoma čvrstih drvenih podova po Woodura® tehnologiji, Bjelin može proizvesti deset puta više drvenih podova od jednog hrastovog trupca nego tradicionalnog parketa.

Ovaj novi i revolucionarni proizvodni metod za pravljenje drvenih podova boljim i ekološki prihvatljivijim daje još veći doprinos biodiverzitetu jer omogućava da se seče samo jedan hrast, a ne deset, ostavljajući na taj način devet stabala u šumi. Pažljivim, odgovornim upravljanjem, Spačvanska šuma ostaje lepa iz godine u godinu, dok se biodiverzitet čuva uravnoteženom mešavinom drveća i vrsta.

BJELIN d.o.o. logo

BJELIN d.o.o.
www.bjelin.com

Prodajni predstavnici za Srbiju:

* Vujnović Enterijeri d.o.o.
www.vujnovicenterijeri.rs
* Pinoles d.o.o.
www.pinoles.com