Projektovanje i izrada epoksida

Prilikom projektovanja i izrade industrijskih podova u fokusu je njihova funkcionalnost i snaga, a ne njihov estetski aspekt iako se ova vrsta poda „primila“ i na mestima koji ga koriste kako bi dali autentičnost svom kafiću ili poslovnom prostoru, pa i privatnoj kući. Ipak, ovakva podna obloga se definiše u osnovi po svojoj prvoj i osnovnoj nameni – postojanosti u industrijskim postrojenjima.

U poslednje vreme u oblasti projektovanja magacinskog prostora kao sve popularniji tip objekta zastupljeno je visokoregalno skladište. Radi se o skladištu koje se sastoji iz velikog broja visokih polica – regala smeštenih po spratovima od poda do plafona, koncipiranog tako da se primenom metode vertikalnog skladištenja po nivoima štedi na horizontalnoj kvadraturi.

Generalno, bilo koji magacin prilikom izgradnje ili obnove po pitanju podne instalacije predstavlja težak zadatak zbog učestalosti saobraćaja ljudi i vozila, i iziskuje čvrstu, kompaktnu, neoštećenu baznu podnu ploču preko koje će ići završna obloga. Kada je umesto standardnog skladišta u pitanju visokoregalno, situacija se dodatno komplikuje.

Epoksidni industrijski podovi
Epoksidni industrijski podovi

Za rentabilan rad u magacinu mora biti obezbeđena besprekorno prohodna i funkcionalna podna površina po kojoj saobraćaj može da teče 24 sata bez prestanka. U visokoregalnom skladištu zahtevi su zbog karakteristične segmentiranosti prostora svakako stroži, a od njihovog ispunjenja zavisi da li će se transporteri moći kretati efikasno, bez nepotrebnih zastoja i kvarova.

Nema mnogo obloga koje mogu odgovoriti ovom zadatku. Zbog izražene izdržljivosti, dugog životnog veka i prihvatljive cene jedan od čestih izbora je industrijski epoksid.

EPOKSID je podna smola koja se izliva na beton ili estrih, poznata po tome da traži potpuno čistu i izrazito ravnu podlogu. Stoga instalaciji mora da prethodi mehaničko čišćenje podloge ako se radi o starom, zamašćenom i zaprljanom betonu, i temeljna priprema u smislu konzervacije i reparacije svih pukotina ukoliko ih ima, te regulisanja neravnina samonivelatorom.

Industrijski podovi u skladištima Foto: SIKA
Industrijski podovi u skladištima Foto: SIKA

Ako je slučaj takav da se ova obloga postavlja u novoizgrađenom magacinu, tada je obavezno da se betonska ploča uradi mašinski, uz primenu laserske metode ravnanja. Iako deluju pomalo prezahtevno, predradnje će se nesumnjivo isplatiti – epoksid se izliva u tankom sloju od svega par milimetara, a ako ga postavite preko baze sa udubljenjima ili izbočinama nekad čak i mali defekt prilikom podizanja i premeštanja tereta može narušiti ravnotežu vozila i izazvati prevrtanje.

SIKA / Industrijske podne obloge
foto: SIKA / Industrijske podne obloge

Iako su dosta otporni, epoksidni podovi u određenim slučajevima ovakvu eksploataciju ne mogu da izdrže do kraja procenjenog vremenskog perioda bez ikakvih oštećenja. To će naročito biti slučaj tamo gde je instaliranje poda mimo uputstva rađeno na temperaturi nižoj od 15 ili višoj od 25 stepeni, i gde nisu ispoštovani osnovni skladišni normativi po pitanju ograničenja osvetljenosti pa ima dosta prozora.

Jedna od retkih mana epoksida je ta da je UV neotporan, i ponekad se desi da na glavnim eksploatacionim tačkama pod ispuca i odvoji se od podloge. U takvim objektima i na području regalnih hodnika kod visokoregalnih skladišta je u startu bolje primeniti neku drugu oblogu, kao što je recimo poliuretan.

Autor teksta: Mirjana Makarin Plavšić, novinar

Prethodni tekstSAVET UREDNIKA: Kako izabrati keramičke pločice?
Sledeći tekstNa kojoj podlozi se igra tenis?