Kako da napravite betonske ploče za stazu u dvorištu?

Da li ste ikada razmišljali o unapređenju izgleda svog dvorišta? DIY projekti su odličan način da dodate lični pečat i uštedite novac! Kreiranje ukrasnih baštenskih elemenata može biti zabavan način da provedete letnji vikend na otvorenom. U ovom blog postu, pokazaćemo vam kako lako možete napraviti jedinstvenu i trajnu stazu u dvorištu koristeći Baumit Beton B30 White beli beton, koji dolazi u džaku spreman za upotrebu.

Baumit Beton B30 White beli beton
Baumit Beton B30 White beli beton / foto: Baumit

Šta će vam biti potrebno?

  • Baumit Beton B30 White
  • Ručni mikser/mešalica
  • Kanta za mešanje betona
  • Čista voda
  • Plastične modle/kalupi po želji

Naš savet za početak: Za izlivanje betonskih elemenata, preporučujemo da izaberete kalup od mekše plastike umesto tvrdog. Time će postupak biti lakši. Najvažnije je da ne žurite. Ako beton izvadite iz kalupa pre nego što se potpuno stvrdne, može doći do njegovog pucanja.

Betonska staza korak po korak

1. Priprema betona

Baumit Beton B30 White može se pripremiti u mešalici sa slobodnim padom, protočnoj mešalici ili ručnoj mešalici. Beton pomešajte sa vodom prema uputstvu na pakovanju dok ne dobijete homogenu smešu bez grudvica. Preporučena količina vode je 3-4 litra po džaku. Potrebno je koristiti čistu vodu iz vodovoda.

Priprema betona
Priprema betona / foto: Baumit

2. Sipajte smešu u kalupe

Možete koristiti kalupe za kreiranje različitih oblika i dizajna staze. Sipajte pripremljenu betonsku smešu u odabrane kalupe, pazeći da ravnomerno popuni sve delove. Na ovaj način, staza će biti jednako čvrsta i stabilna na svim mestima.

Izlivanje smese u kalup
Izlivanje smese u kalup / foto: Baumit

3. Uklonite višak vazduha

Blagim udaranjem kalupa o podlogu protresite ih kako biste izbacili mehuriće vazduha iz betonske smeše. Ovo će pomoći da beton bude kompaktniji i izdržljiviji.

Uklanjanje viška vazduha
Uklanjanje viška vazduha / foto: Baumit

4. Sušenje

Pustite beli beton da se suši u kalupima najmanje 24 sata. Postavite kalupe na ravnu površinu, zaštićenu od kiše i direktnog sunca, kako bi se sušenje odvijalo ravnomerno.

Sušenje ploča
Sušenje ploča / foto: Baumit

5. Odvajanje ploče od kalupa

Pažljivo uklonite betonske ploče iz kalupa. Pre nego što uklonite kalupe, proverite da li je beton dovoljno očvrsnuo. Odvajanje obavljajte na mekanoj podlozi, kao što je trava, kako biste izbegli eventualna oštećenja.

Odvajanje osušene ploče od kalupa
Odvajanje osušene ploče od kalupa / foto: Baumit

6. Postavljanje i dekoracija

Nakon što ste izradili dovoljno betonskih ploča, postavite ih i dodajte biljke, kamenčiće ili druge dekorativne elemente kako biste upotpunili izgled svoje nove betonske staze.

Postavka ploča i dekoracija
Postavka ploča i dekoracija / foto: Baumit

Rezultat

Baumit Beton B30 White je savršen za sve vaše DIY projekte. Ovaj fabrički pripremljeni suvi beton bele boje, klase čvrstoće C25/30, jednostavan je za mešanje i upotrebu. Omogućava vam da kreirate trajne i estetski privlačne staze i druge betonske elemente u vašem dvorištu. Radovi se izvode prema standardnim postupcima kako bi se osigurala maksimalna izdržljivost i estetika.

Krajnji rezultat staze
Krajnji rezultat staze / foto: Baumit

www.baumit.com

BAUMIT d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
T: +381 11 347 50 82
office@baumit.rs
www.baumit.rs