Popularni slogovi parketa

Zahvaljujući odličnim performansama i neprikosnovenoj lepoti, parket je još uvek na tronu podnih obloga. Tome svedoči i široka primena, kojoj umnogome doprinose njegova svojstva: pod je prirodan, ekološki, kvalitetan, topao, trajan, odlično apsorbuje zvuk, pruža toplinu. Međutim, na estetski efekat koji pruža celokupnom enterijeru utiče i način slaganja.

Prilikom uređenja enterijera, kako rezidencijinih, tako i javnih objekata, pruža se zaista šarolik spektar izbora kada su posredi podne obloge. Usavršene su tehnike izrade i karakteristike materijala, razvijen širok dijapazon modela, boja, nijansi i dezena. Međutim, i pored jeftinijih ili vizuelno vrlo efektnih, praktičnih i nadasve kvalitetnih podova, parket i dalje zauzima primat. Razloga je zaista bezbroj, no njegovoj popularnosti, pre svega, doprinosi prirodnost, koja je uvek poželjna u unutrašnjosti, koju čini toplijom, ušuškanijom, a samim tim i boravak prijatnijim.

Drvo svojom lepotom utiče, makar i nesvesno, na sva naša čula:
prija oku, godi dodiru

Parket se izrađuje od punog drveta, od hrasta, smrče, jele, bora, jasena, bukve, javora i drugih, pa sve do egzotičnih vrsta, različitih nijansi, struktura i specifičnosti, naročito u pogledu tvrdoće.

Odlikovan je trajnošću, fleksibilnošću, lakoćom održavanja, ali i elegancijom i prefinjenošću koju udiše enterijeru. Kako je lako uklopiv u sve stilove i uspešno se kombinuje sa drugim materijalima, od metala do stakla, predstavlja podnu oblogu široke primene: od privatnih kuća, preko kancelarija, pa sve do škola i pozorišta.

Luksuzni drveni pod
Drvoprodex – Creme de la creme drveni podovi

Postavka klasičnog parketa vrši se preko betonske košuljice, koja je prethodno izravnana i impregnirana, najčešće procesom lepljenja, nakon čega sledi brušenje i poliranje. Parket se može postavljati i suvomontažno, tzv. plivajućom tehnikom, koja je brža. Takođe, sve su popularniji i gotovi parketi, obično dvoslojni ili troslojni, koji su već finiširan proizvod koji ne iziskuje brušenje i lakiranje po postavci, što je čini jednostavnijom i bržom, a po podu se odmah može kretati – ne treba čekati određeno vreme da bi se osušio i slegao.

I pored svih kvaliteta, s vremenom može doći do habanja parketa usled kretanja, pomeranja nameštaja, veće izloženosti vlazi, kao i drugim, po drvo nepovoljnim okolnostima kada se mora reparirati, a to se čini hoblovanjem i ponovnim nanošenjem zaštitnog sloja.

Završni sloj parketa je takođe važan jer mu on pruža dodatnu zaštitu i daje finalni pečat njegovoj estetici. Osim lakova, koriste se i vosak ili ulje, a završni sloj može biti kako sjajan, tako i mat. Dakle, i u ovom segmentu prisutan je veliki izbor mogućnosti potrošača.

Intarzija iz 1922. godine je restaurirana i zaštićena Rubio® InvisibleProtector-om
Intarzija iz 1922. godine je restaurirana i zaštićena Rubio® InvisibleProtector-om

Vrste parketa načelno se razlikuju spram namene, što dalje uslovljava i tehnike obrade, dizajn, nijanse

Takođe, značajnu ulogu igra i način slaganja kojim se mogu postići različiti estetski efekti. Kako pod zahvata značajan deo enterijera, važne su i njegova struktura i boje, koje su nekada ključne pri uređenju. Važno je, međutim, znati da bez obzira na izbor nijanse, parket posle nekoliko meseci blago menja svoj prirodni ton, postajući svetliji, odnosno tamniji usled izloženosti vazduhu i sunčevoj svetlosti.

Budući da je parket proizvod od drveta, nikada ne može imati sasvim ujednačen ton, već su na njemu uočljivi tragovi čvorova i tekstura, te predstavlja spoj bliskih nijansi međusobno uklopljenih u kompaktnu celinu.

Iako u duhu prirode, parket se ipak odlikuje raznolikim nijansama, od vrlo svetlih, gotovo belih, preko boje meda, pa sve do tamnobraon. Takođe, može se i obojiti u željenu boju, čime pod biva izuzetno dinamičan i ekscentričan, a naročito je zanimljiv ukoliko je uklopljen sa nameštajem ili zidovima. Čak se i klasičnim bojama može postići igra boja i dizajna, ukoliko ima bordure, zaobljene ivice, šare, kao i specifičnim načinima slaganja i kombinacijama tonova. Jedno je definitivno: čak i potpuno klasična forma i boja neće pod učiniti monotonim.

parket
Foto: Bjelin d.o.o / Bjelinov patentirani klik sistem čini instalaciju brzom i lakom

Kako se sastoji od drvenih daščica (uobičajeno pravougaonih), one se mogu naći u različitim dimenzijama i postavljati na mnogo načina. Različiti slogovi utiču na vizuelni efekat, te prostorija može delovati duže, kraće, šire ili uže ili pak minimalistički, rustično, otmeno.

Uobičajeno je najpopularnija takozvana riblja kost, koja podrazumeva slaganje daščica pod uglom od 90 stepeni, a može se postavljati u pravcu dužine ili širine, pri čemu slogovi mogu biti dvostruki, trostruki, pa čak i višestruki. Ovaj način je popularan i stoga što je vrlo stabilan u dimenzionom smislu. Slična njemu jeste i forma zvana lastin rep, kada se setovi od dve ili više pločica sjedinjuju u celinu koja se lepi na isti način.

Slogovi mogu biti i lamelni, kada se letvice širine od 8 mm postavljaju na horizontalne mrežice, koje se potom lepe na podlogu. Oni su pogodni za površine koje nisu idealno ravne, a dobija se parket sastavljen od kvadratnih celina.

Bjelin parket
foto: BJELIN

Jedinstven način spajanja zapravo je klasičan – slaganje u nizu, poput brodskog poda, u pravcu dužine, širine ili dijagonalno, gde se poseban efekat postiže ukoliko daščice nisu simetrične.
Popularan je i francuski slog ili chevron, koji podrazumeva uklapanje daščica pod uglovima od 45 ili 60 stepeni, a pod čini izuzetno elegantnim i modernim.

Elementi parketa mogu biti i nestandardnih formi, poput dijamanta, ili se mogu slagati u formi pletiva, lavirinta, oblikovati floralne ili geometrijske šare ili pak mozaik, koji se koristi kada se neki deo prostorije posebno želi istaći.

Naročito su zanimljivi parketi velikog formata, koji su sačinjeni od dasaka velikih dimenzija, čak i do dva metra, te nalikuju brodskom podu, gde se delovi postavljaju u nizu.
Komadi koji se uklapaju mogu biti čak i retro dizajna, čime pod naročito dobija na rustičnosti i jedinstvenosti.

parket
Foto: Modularni podovi / Parketi proizvedeni u Berry Alloc-u imaju pozitivan karbonski otisak, PEFC sertifikaciju i A+ sertifikaciju za kvalitet vazduha

Izbor načina slaganja zavisi i od namene, odnosno veličine prostorije u koju se on postavlja jer osim čvrstine, smisao jeste i istaći ga. Otuda je, na primer, riblja kost podesnija za dnevni boravak kako bi parket došao do izražaja, dok je za manje prostorije prigodnije slaganje u nizu.

Prilikom izbora parketa treba biti pažljiv, dobro se raspitati i istražiti ponude, te saznanja uskladiti sa željama budući da se parketi dele na više načina: prema vrsti drveta, klasama i načinima slaganja, dok se naposletku razlikuje i završna obrada.

Parket prostoru udiše dah prirode, čineći da dom ili poslovni prostor odiše toplinom. Koja će se vrsta izabrati uslovljeno je prvenstveno namenom prostorije jer se vrste razlikuju i spram opterećenja koja mogu podneti – tvrde vrste otpornije su na habanja, te su podesnije za javne prostore, potom od trenutnog trenda i ličnog ukusa. Svojstva parketa svakako su odlična, mogućnosti dizajniranja višestruke – od kombinacije boja do načina slaganja, tako da je pod njime obložen van svake konkurencije.

AUTOR TEKSTA: Sanja Dakić