Parket – Vanvremenski pod u vašem domu

Istorija parketa je veoma duga, a razlozi zašto je i danas jedan od najomiljenijih materijala su raznovrsni. Prvi parket se pojavio krajem 17-tog veka i bio je postavljen u francuskom dvorcu, svetski poznatom Versaju. Švedski arhitekta Daniel Kronstrem (Daniel Cronström) je na zahtev francuskog dvora isprojektovao podnu površinu od drveta kako bi zamenio postojeće podove od mermera. Razlog za zamenu je bio veoma interesantan – mermerni podovi su zahtevali konstantno održavanje i pranje iz razloga što su se veoma lako prljali. Usled čestog pranja podova i njihove konstante izloženosti vodi i vlazi postojala je zabrinutost da će konstrukcija dvorca biti oštećena i da ce veze od drveta početi da trunu. Tako je nastao parket u formi koja je veoma slična onoj koju danas znamo.

Kada govorimo o razlozima za izbor parketa, lista je veoma dugačka. Parket kao prirodan materijal ima niz prednosti koje u velikom broju slučajeva prevazilaze njegove mane. On je izuzetno trajan i izdržljiv. U zavisnosti od vrste drveta koje se koristi za parket, ovaj element moze biti korišćen čak i u veoma prometnim zonama i pritom se veoma malo habati. Osim izdržljivosti, parket se može pohvaliti i dugotrajnošću.

Parketi Tomović, jasenov parket
Parketi Tomović, jasenov parket
Drvoprodex d.o.o. - Hrastov pod, 160mm Rustik, četkano, lakirano
Drvoprodex d.o.o. – Hrastov pod, 160mm Rustik, četkano, lakirano

Ukoliko je ugradnja parketa urađena profesionalno i sa upotrebom kvalitetnih materijala, kako drveta za parket tako i lepkova i lakova, on može trajati decenijama. Parket je takođe materijal koji je izvan vremena – on se uklapa u sve trendove i dizajnerske stilove, bez obzira na epohu i razdoblje u kojem je ugrađen ili u kome se nalazi. Kada se govori o stilu, sam parket je izuzetno raznovrsan element, dolazi u širokom spektru prirodnih boja i nijansi – iako može biti i ofarban – može se slagati u različite slogove i tako tvoriti različite dezene na podnim površinama, a drveni elementi od kojih se parket slaže mogu biti različitih dimenzija i oblika.

Još jedan, veoma značajan, plus za ugradnju parketa je LAKOĆA ODRŽAVANJA. Parket ne zahteva posebne mere održavanja ali je neophodno održavati ga redovno i pritom ne upotrebljavati previše vode jer je parket osetljiv na izlaganje velikoj količini tečnosti.

Magic Floor - Drveni podovi
Magic Floor d.o.o. – Drveni podovi

Iako je otporan na fleke od različitih, eventualno prosutih, tečnosti, neophodno je da parket ne bude natopljen vodom ili tečnostima jer će usled ovoga nastati ozbiljna oštećenja. Ugradnja parketa je veoma značajan proces koji može da doprinese dugotrajnosti i čvrstini ovog elementa.

Priprema pre polaganja

Ukoliko se uradi na odgovarajuć način, parket može biti izuzetno otporan element u prostoru koji će na dobar način odolevati oštećenjima i habanju. Ali ukoliko se ugradnja ne uradi profesionalno i bez propusta ovo će značajno uticati na kvalitet konačnog proizvoda. Prilikom ugradnje parketa potrebno je voditi računa o sledećim stavkama.

Na prvom mestu je površina na koju će se parket ugrađivati. Najčešće je to površina od betona ili cementa. Ova površina treba da bude čista, bez ikakvih otpadaka ili trunki. Prašina treba takođe da bude pažljivo očišćena. Dalje, površina na koju će se ugrađivati parket treba da bude idealno izravnana. Ukoliko se preko betonske površine nanosi sloj za izravnjavanje, neophodno je da ovaj sloj bude na odgovarajući način odnegovan i potpuno suv pre početka ugradnje parketa.

Pravilna ugradnja parketa

U pojedinim slučajevima parket je moguće direktno zalepiti na betonsku površinu. Ukoliko se koriste premazi za beton potrebno je osigurati da lepak za parket bude od istog proizvođača kao i premaz za beton jer se na ovaj način možemo osigurati da će proizvodi biti kompatibilni i da neće biti problema prilikom ugradnje i kasnije korišćenja poda od parketa.

Lepkovi za postavku parketa
Lepljenje parketa

Parket je moguće lepiti i preko drugih podnih površina iako ovo nije u svakom slučaju preporučljivo. Još neke od površina, pored betona, preko kojih je moguće lepiti parket su keramičke pločice, teraco, mermer, pluta, vinil, metal, postojeći pod od punog drveta itd. U svakom od ovih pojedinačnih slučajeva potrebno je voditi računa o postojećem podu i zahteve za ugradnju parketa prilagoditi postojećoj situaciji.

Lepkovi i lakovi

Kada je površina pripremljena za postavku parketa na nju se nanosi lepak. Na tržištu danas postoji veliki broj lepkova za parket i u zavisnosti od toga sa kojom vrstom parketa se radi i na koju površinu se on lepi, biće izabran i lepak koji će se za njegovo lepljenje koristiti. Na tržištu možemo naći više vrsta lepkova, a ovde ćemo navesti samo nekoliko. To su klasični disperzivni lepak i poliuretanski lepak.

Disperzivni lepak će se koristiti prilikom lepljenja parketa standardnih dimenzija i od standardnih vrsta drveta. Ova vrsta lepka se takođe koristi ukoliko imamo potpuno suvu površinu. Ukoliko površina nije potpuno suva već u podlozi postoji izvestan postotak vlage tada se najčešće koriste poliuretanski lepkovi za parket. Poliuretanski lepkovi se takođe koriste za parkete velikih dimenzija kao i za parkete od egzotičnih vrsta drveta. Odličan su izbor za parkete koji se postavljaju preko sistema podnog grejanja. Mogu biti jednokomponentni i dvokomponentni.

Magic Floor d.o.o. RubioEasyBond
Magic Floor d.o.o. RubioEasyBond

Kod dvokomponentnih poliuretanskih lepkova treba voditi računa o činjenici da će imati kraće vreme sušenja zbog toga što mu je dodat učvršćivač. Dvokomponentni poliuretanski lepkovi se koriste i kada su parketske daščice izuzetno velike i kada podloga nije idelano izravnana.

Kada je lepak nanesen, pristupa se postavljanju parketskih elemenata u dezenu i šari koji se želi postići kao krajnji proizvod. Nakon ovoga sledi brušenje površine i njeno lakiranje. Od izbora laka u velikoj meri zavisi trajnost parketa i njegova otpornost na habanje. Ovaj veoma važan sloj čuva lepotu drveta i čini ga atraktivnim tokom vremena. Kod nas se na tržištu najviše koriste lakovi na vodenoj bazi i poliuretanski lakovi za parkete. Lakovi na vodenoj bazi slove za „ekološke“ lakove upravo iz razloga što im je osnova – voda. Oni mogu biti jednokomponentni i dvokomponentni.

Lakovi za lakiranje parketa
Lakovi za lakiranje parketa

Lakovi na poliuretanskoj bazi mogu davati kao rezultat parket sa mat ili sjajnom završnicom i mogu biti veoma otporni na habanje. Ukoliko se uz lakove za parket koriste premazi za brže sušenje laka ili za zaštitu drveta preporučljivo je upotrebiti lakove i premaze od istog proizvođača jer se na ovaj način osiguravamo da će proizvodi biti kompatibilni.

PARKET je pod koji pleni svojom elegancijom ali i trajnošću već nekoliko vekova. Nekad je bio privilegija bogatih, ali danas je parket dostupan i običnim smrtnicima.

Ovaj topao materijal može se ugrađivati u domove, ali i u javne prostore. Ukoliko je napravljen od kvalitetnog, tvrdog drveta, parket se može pokazati kao odličan izbor i u prostorima sa veoma velikom prolaznošću. Ugradnja parketa je veoma važna, gotovo jednako važna kao i drvo od kojeg će parket biti jer od kvaliteta ugradnje u velikoj meri zavisi i kvalitet finalnog proizvoda. Iz ovog razloga je veoma važno ne štedeti na ugradnji i unajmiti profesionalce da obave ovaj posao – ovo može garantovati element koji će veoma dugo vremena izgledati sveže i imati odlične performanse.

Autor teksta: Irma Talović, d.i.a.