Pravilna ugradnja a potom i nega čuvaju vaše podove

Kako bi podne obloge dale svoj maksimum kada je njihovo korišćenje u pitanju, bitna je pravilna ugradnja, a potom pravilno održavanje i nega.

Do sada smo videli da svaka podna obloga ima neke svoje karakteristike i da je pravilno održavanje zapravo izbor sredstava koji će ispoštovati i nahraniti te karakteristike i doprineti da podovi što duže traju. Zbog toga, prilikom izbora sredstava za održavanje, negu i zaštitu birajte ona sredstva koja su specijalizovana, koja su kvalitetna i koja imaju cenu. Ta cena je opravdana jer su u pitanju ekološka, biorazgradiva sredstva, bez organskih rastvarača, fosfata i veštačkih boja.

U pitanju su sredstva koja su zdrava, ne samo za okolinu, nego i za ukućane, posebno za decu koja se najradije igraju na podu. Ova sredstva su efikasna, uz malu količinu uklanjaju i najotpornije fleke, a da pri tom ne stvaraju oštećenja na samom podu. I ne samo to, ova sredstva su veoma prijatnog mirisa i ergonomske strukture, što bi se reklo „na ruku su“, zgodna za držanje i korišćenje. Jednom rečju odlična u direktnom kontaktu sa podom, ali i sa vama.

Pravilna ugradnja laminata
Ugradnja laminata

Nemojte da se posle nekog vremena, kada vaš pod izgubi sjaj, ali i funkciju, setite one narodne umotvorine „veća dara, nego mera“. Neka vam vodilja bude „Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari.“ Razumemo se, je l’ da?

I još nešto…

Pored adekvatnog sredstva, bitna su i pomagala. Ovde pre svega mislimo na usisivač, pri čijoj upotrebi koristimo nastavak sa mekim dlačicama za usisavanje. Takođe, džoger ili mop treba da bude kvalitetan, a krpe od prirodnih vlakana pamuka ili filca.

Na kraju ostaje nam da zaključimo da koliko god bili snažni i otporni na prvi pogled, kada se svakodnevno koriste i habaju i nemaju određeno održavanje i negu, izgubiće svoj sjaj i pre predviđenog roka. Zato, mislite na podove, ali i na sebe, jer slična je situacija i sa ljudima. Negujte vaše podove, a zatim se opružite na njima i opustite. Zdravo je to i za vas i za njih.

Prethodni tekstKeramičke pločice – najzahvalnija podna obloga za održavanje
Sledeći tekstPopularni slogovi parketa