Izolacioni materijali i tehnike

Održivost je postala širok termin koji se primenjuje gotovo na sve oblike života na Zemlji, i kroz različite vremenske periode. U suštini, pod održavanjem se podrazumeva zadržavanje i trajanje i za buduće generacije.

Izgradnja tokom života

Održivost ima za cilj da napravi nešto što će trajati. Ideja korišćenja održivih građevinskih materijala je da se izgradi dom koji je trajan, a dugotrajniji dom podrazumeva niže troškove održavanja. Smanjenje troškova i produžavanje veka trajanja, dovoljni su razlozi da se izgradi baš ovakva, održiva kuća.

Upotreba napredne tehnike

Napredna tehnika se koristi od strane graditelja koji grade „zelene” ili eko domove. Koristeći ovu tehniku smanjuju se troškove radne snage i povećava se energetska efikasnost zgrade.

Grede od drveća iz održivih šuma, samo su jedno od sredstava koje možete dodati održivo – izgrađenoj kući. Korišćenjem održivih građevinskih materijala u svojoj kući, uštedećete energiju i novac na duži period. Kako bi se sačuvala energija u domovima, koriste se materijali koji su efikasniji, poput zelenih izolacionih materijala koji dovode do bolje izolacije kuće.

Stilovi održivosti

Zaštita arhitektonskih objekata od štetnog uticaja vode i vlage, jedan je od presudnih faktora koji mogu uticati na dugotrajnost građevinskih konstrukcija i samih objekata, ali i na zdravlje ljudi. Hidroizolacija ima sve širu primenu i značajnu ulogu u upravljanju vodenim resursima i zaštiti životne sredine od uticaja industrije, saobraćaja, deponija otpada… Iz ovog razloga je podjednako važna primena hidroizolacije u visoko i niskogradnji.

Prema mestu primene u građevinarstvu, hidroizolacija se može podeliti na: hidroizolaciju u niskogradnji, kod izgradnje saobraćajnica, tunela, mostova itd., hidroizolaciju podzemnih delova objekata visokogradnje, hidroizolaciju delova objekata izloženih atmosferskim vodama i hidroizolaciju pojedinih prostorija, delova objekata ili posebnih objekata.

Materijali i proizvodi za hidroizolaciju

Prema materijalu, proizvodi za hidroizolaciju mogu biti: na bazi bitumena, bentonitni proizvodi, sintetičke membrane, premazi, aditivi i penetrate i liveni podovi od različitih polimera. Najrasprostranjeniji način hidroizolacije u građevinarstvu jeste izolacija membranama koja podrazumeva trake u rolnama koje se na gradilištu spajaju formiranjem međusobnih preklopa. Na taj način se dobija vodonepropusna površina neograničenih dimenzija.