Sam svoj majstor ili ipak treba angažovati profesionalce?

Koliko god da je renoviranje kuće/stana dugotrajan, stresan, a nekad i vrlo skup poduhvat, on sa sobom nosi i izvesnu dozu radosti jer ćemo prenebreći trenutne probleme, prostor će dobiti novo ruho, biće osvežen i u njemu ćemo više uživati nego do tada.

Najčešće se u ovaj proces upuštamo iz preke potrebe, no ne treba zanemariti ni čovekovu iskonsku potrebu za novim i drugačijim. Birati materijale, boje, dezene, nekad je naporno, ali uvek i zanimljivo celoj porodici jer se, čak i kad dođe do neslaganja, pa i rasprava, u suštini svi raduju predstojećem uređenju.

KADA DOĐE VREME ZA PROMENE

Smisao svake adaptacije jeste u stvaranju prostora koji je funkcionalniji, ali ujedno i moderniji no pređašnji, kao i u realizovanju kako praktičnijih, tako i atraktivnijih rešenja. Svakako je veliki izazov, koji treba da objedini potrebe i želje sa raspoloživim budžetom.

Mnogi se, stoga, opredeljuju da sami sudeluju u uređenju svoga prostora, iako nisu majstori, niti arhitekte ili dizajneri. Premda to može doneti velike uštede, izvesno je da novac nije jedini motiv za upuštanje u ovu avanturu. Naime, zaista je velika radost kada sami nešto uradimo za sebe i prostor svoga obitavanja, kada steknemo nove veštine i kada produkt našeg rada bude na opštu korist. Izvesno je i da ćemo svaki segment posla obavljati s većom usredsređenošću i brižljivošću nego neko ko to obavlja rutinski, po zadatku – jer radimo za sebe.

Međutim, i pored želje da sami majstorišemo katkada je upitno da li smo dovoljno stručni, imamo li dovoljno iskustva i znanja jer znamo da iza svakog pravog profesionalca mora stajati višegodišnje ili pak višedecenijsko iskustvo, da je potreban adekvatan alat, mnogo vremena koje treba izdvojiti za posao, kao i da se mogu javiti brojni tekući problemi ili nepredviđeni troškovi usled nedovoljno stručnog rada. Dakle, moramo biti zaista veoma informisani, a naposletku i spretni kako bismo ostvarili svoj san. Ipak, i pored toga što može doći do poteškoća, ne treba odustati, već sagledati sve moguće opcije kako bi se iznašlo rešenje koje je po nas najbolje, najpraktičnije i najisplativije, i kako bismo dobili kvalitet, a istovremeno uštedeli.

MENJANJE PODNIH OBLOGA

Jedan od najčešćih oblika renoviranja jeste upravo menjanje starih podova, postavljanje sasvim novih ili adaptacija postojećih. Kako se podovi prostiru kroz ceo objekat i konstantno su izloženi habanju, posle izvesnog vremena moraju se reparirati. Podležu različitim mehaničkim i hemijskim uticajima od kojih se nikada ne mogu apsolutno zaštititi – po njima se hoda, premešta nameštaj, izloženi su vodi, sredstvima za čišćenje, raznim udarcima, grejanju. S vremenom dolazi do habanja, boja i sjaj blede, javljaju se ogrebotine, pod može pući, parket se na primer razilazi, podiže, nije više dobra izolacija, dolazi do neravnina, izbočina, ulegnuća, odlepljivanja, propuštanja vode i mnogih drugih problema.

gletovanje
www.pexels.com

Naravno, od vrste podne obloge i kvaliteta njegove ugradnje zavisi koliko će biti trajan i otporan, jer su performanse materijala različite. Na njegovu postojanost utiču i frekventnost prostora i navike stanara.

Značajan činilac jeste i namena prostorije u kojoj se dotrajali pod nalazi, pa se otuda mnogo češće renoviraju podovi u kuhinjama i kupatilima nego, na primer, u spavaćim sobama. Potreba za promenom podne obloge može se javiti iz više razloga, najčešće jer je postojeća dotrajala i pohabana, ali i zato što, na primer, želimo da postavimo podno grejanje, pa je podesnija neka druga opcija od one koju imamo, pošto želimo estetsku promenu ili neko inovativno rešenje.

Kako se svojstva podnih obloga svakodnevno unapređuju, danas postoji zaista veliki izbor materijala, boja, oblika, dizajna, opcija koje su veoma neobične, a ujedno praktične, te se podne obloge menjaju i kako bi sam prostor bio moderniji i u trendu. Klasičan parket ili keramičke pločice mnogi žele da zamene podovima nove generacije, recimo kompozitnim parketima, laminatima, podovima od gume ili LVT podovima.

Podovi zauzimaju veliku kvadraturu, obuhvatajući ceo životni prostor, stoga njihov izgled umnogome doprinosi enterijeru, odnosno njegovom stilu. Oni su dominantan, ali i važan segment svake prostorije, te moraju odgovoriti mnogobrojnim zahtevima – od funkcionalnih do estetskih, zbog čega se moraju pažljivo odabrati i kvalitetno ugraditi.

NAORUŽATI SE INFORMACIJAMA

Renoviranje je važan korak i njemu se ne pristupa stihijski niti svakodnevno. Kako bismo napravili prave izbore i doneli dobre odluke, te postigli najbolji rezultat sa optimalnim ulaganjem, nužno je da prvenstveno budemo dobro informisani.

Najpre je bitno da znamo šta želimo, odnosno koji bismo tip podne obloge postavili, kao i da sagledamo karakteristike prostorije čiji pod adaptiramo: kvadratura, izolacija, osvetljenost, namena, način grejanja i dr., budući da upravo one mogu uslovljavati izbor poda, boju, dizajn, materijal, brzinu rada.

Potom se treba informisati o trenutnim ponudama proizvođača i distributera, odnosno o izboru podova i trendovima, kao i performansama pojedinih podnih obloga jer ne znači da će nam nešto što nam se na prvu loptu dopalo i odgovarati. To možemo učiniti obilaskom prodavnica, praćenjem veb-sajtova firmi, posećivanjem foruma, čitanjem stručnih časopisa i portala i, naravno, konsultovanjem sa drugim ljudima. Tako ćemo biti obavešteni i o cenama po kvadratu, što je naravno vrlo važno jer ćemo lakše naći pogodno rešenje.

časopis podovi
Časopis Podovi

Ukoliko želimo da radimo sami, možemo pronaći i bezbroj video-zapisa na internetu ili tekstova sa savetima i smernicama, konsultovati se sa majstorima koje poznajemo.

Ako pak želimo da angažujemo profesionalne podopolagače, danas je vrlo lako na njihovim profilima na društvenim mrežama pogledati dosadašnje radove i pročitati recenzije prethodnih klijenata, možemo ih pozvati ili putem mejla pitati za pojedinosti, videti uostalom i na koji način teče komunikacija, saslušati i dobijene preporuke, pa tek kasnije odlučiti.

NAPRAVITI PLAN

Bez obzira na to da li se u renoviranje podova upuštamo sami, zajedno sa komšijama ili rođacima, ili angažujemo profesionalne majstore, važno je da napravimo plan. Ovaj posao je dugotrajan, a njegov kvalitet izuzetno bitan, uostalom iziskuje i značajno finansijsko ulaganje, te i remećenje dnevnih aktivnosti, tako da sve korake treba detaljno osmisliti.

Pored finansijske kalkulacije, potrebno je pronaći i što podesniji termin za rad i ovaj tip ulaganja jer se bar privremeno sve druge obaveze i troškovi moraju ostaviti po strani.

Kako je vrlo često potrebno vreme za sušenje, treba videti kada to možemo priuštiti i koja bi temperatura bila pogodna kako bi se posao što pre završio. Kada uvidimo koji sve segmenti rada prate proces renoviranja poda, možemo se opredeliti da neke od njih uradimo i sami.

PRVI KORAK

Na početku svakako treba isprazniti prostoriju, izneti sav nameštaj i detaljno je očistiti. Potom je potrebno skinuti postojeće podne obloge, osim u slučaju kada će se na njih dodati novi pod, što naravno zavisi od njihove očuvanosti, ali i od tipa podne obloge koju nameravamo da postavimo. Ukoliko skidamo trošne podove, važno je organizovati i izbacivanje šuta.

Priprema podne obloge
foto: www. synergyflooring.co.nz

PRIPREMA PODLOGE

Priprema podloge je najdelikatniji proces rada, koji je ipak poželjno prepustiti stručnim licima. Podne obloge obično se postavljaju na cementnu košuljicu. Adekvatna podloga je ključna za potonji kvalitet i trajnost poda, stoga mora biti hidroizolovana i urađena po važećim građevinskim standardima. Kada podloga već postoji, uglavnom ju je potrebno sanirati, odnosno rešiti postojeće probleme poput vlage, pukotina, brazdi ili drugih neravnina.

Priprema već postojeće podloge podrazumeva njeno tretiranje različitim smešama, na primer epoksidnim prajmerima sa kvarcnim peskom, a proces rada obuhvata otklanjanje svih delova koji otpadaju, čišćenje, usisavanje, potom brušenje, te naposletku punjenje otvora odgovarajućom smesom. Nakon toga potrebni su dodatni prajmeri kako bi se stara podloga uravnila sa dodatom masom.

Podloga potom treba da se suši izvesno vreme, nekad i do mesec dana, jer tek tada može imati odgovarajući stepen vlažnosti, mada danas postoje samolivi koji su nakon 24 sata „spremni“ za postavku podne obloge. Zatim je potrebno postaviti parnu branu i foliju.

U svakom slučaju, način pripreme osnove uslovljen je i materijalom koji se na nju polaže, uz pravila i smernice koji se moraju poštovati. Budući da je ceo postupak dug, postoje i epoksidni prajmeri kojima se blokira vlaga iz podloge, čime se omogućava brži nastavak rada. Ovaj postupak, međutim, mora biti urađen prema striktnim pravilima, odnosno smeša se mora nanositi na način i u vremenskim razmacima koji su propisani.

Merenje pred sečenje drveta
foto: www.pexels.com

Iako je otklanjanje stare podne obloge najpoželjnija opcija, novi pod možemo staviti i na postojeći, na primer parket ili druge vrste drvenih podova, OSB ploče, linoleum, ali je jedno sigurno: podloga mora biti detaljno očišćena i što je moguće više izravnana.

POSTAVKA PODNE OBLOGE

Način postavke podne obloge zavisi prevashodno od njene vrste, koja dalje uslovljava i vremenski opseg potreban za rad. Ukoliko se, primera radi, opredelimo za parket, njegova postavka izvesno je trajnija i složenija u odnosu na neke druge opcije. Svaka daščica se posebno lepi kako bi se stvorili željeni slogovi, nakon čega se pod mašinski brusi, katkad i nekoliko puta, pa se ručno impregnira, polira, te ulji ili lakira, takođe u nekoliko navrata kako bi se dobila neprikosnovena glatkoća i elegancija.

Sa druge strane, ako se odlučimo za gotov parket, dobićemo u enterijeru lepotu i toplinu drveta, ali ćemo imati manje finansijskih izdataka i ceo posao završićemo brže. Gotov parket predstavlja višeslojni proizvod, koji je industrijski gotov proizvod – sa već završnom obradom – dakle ne zahteva naknadno brušenje, poliranje, lakiranje. Postavlja se lepljenjem ili klik-sistemom, koji je veoma popularna i brza opcija, te se kompletan parket može postaviti za gotovo dan i po njemu se odmah može koračati ili najkasnije 24 sata nakon postavke. Štaviše, ovaj sistem omogućava i ponovno postavljanje daski koje nisu idealno legle, što nije slučaj kada je lepljenje posredi, a takođe se i dotrajali segmenti mogu lako zameniti novim.

ZAVRŠNE FINESE

Osim postavljanja podova u centralni deo prostorije, nakon završetka prisutne su i finese kao što je oblikovanje ivica ili prostora oko stubova, cevi. Tada se komadi materijala moraju precizno iseći prema potrebnim dimenzijama, brižljivo zalepiti ili zakucati, te se i dodati lajsne koje će prelaz između poda i zida učiniti prirodnim, a ceo enterijer skladnim. Lajsne su važne jer osim ukrasne imaju i ulogu zaštite zida i njima se vizuelno uobličava celokupan prostor.

U zavisnosti od vrste podova, razlikuju se i njihove vrste, debljine i dekori, a mogu biti kako u nijansi poda, tako i u zida, ali svakako treba da budu svrsishodne, otporne i kvalitetne, a samim tim i postavljene pažljivo.

Radnici obrađuju drvo
foto: www.pexels.com

PRE ODLUKE DOBRO RAZMISLITI

Premda postavljanje novog poda načelno nije previše komplikovan proces, ipak, svesni problema i izazova koji se mogu javiti, ne treba omalovažiti znanje i iskustvo profesionalaca. Pritom, obično je jedan podopolagač specijalizovan za određenu vrstu poda, kamen, parket ili keramičke pločice, što samo govori u prilog činjenici da je to tako lako, radio bi svako.

Možda ćemo inicijalno uštedeti najjeftinijom opcijom ili po svaku cenu radeći sami, ali da se ne bi ostvarila čuvena izreka ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji, važno je shvatiti da ulaganje u kvalitetan pod zapravo nikada nije skupa investicija.

Naravno, ne očekuje se za svaku vrstu poda isti nivo znanja i iskustva, odnosno pojedine podne obloge ne iziskuju visok stepen specijalizovanog znanja – nije isto postavljati parket ili kameni pod ili, sa druge strane, itisone i laminat. Stručna lica ipak je uvek bolje angažovati po preporuci ili bar nakon uvida u pređašnje radove i pošto oslušnemo mišljenja i iskustva drugih mušterija. Ukoliko smo dovoljno uporni, možemo se u ovu avanturu upustiti i sami, delimično ili u celosti.

Šta god da odlučimo, važno je da sagledamo šta sve obuhvata proces zamene poda, kakve sve opcije postoje, kako se kreću cene, što znači da treba izdvojiti dovoljno vremena i imati strpljenja jer se do pravog rešenja nikada ne dolazi brzo i lako.

AUTOR TEKSTA:
Sanja Dakić