Naslovna Sportski podovi

Koja je odgovarajuċa podna površina namenjena sportovima?

damirSportski podovi---18 marta, 2015
Sportske površine podova

Sportska podna površina je samo mala komponenta poda, to je deo koji se vidi i koji dodirujete svakodnevno. Ona definiše izgled sportske dvorane i znaċajno utiče na njene performanse za igru. Takođe, diktira svoje troškove održavanja na dugi niz godina, tako da je od vitalnog značaja mudro odabrati pravu podnu površinu.

Prva odluka se odnosi na izbor podne površine: drvene ili sintetičke. Mnogi ljudi vole estetski izgled drveta, i ova opcija daje nižu početnu cenu postavljanja. Ali drvo ima daleko veće zahteve što se tiče održavanja, što izađe skuplje tokom životnog veka poda.

Drvene podne površine

Drveni sportski pod može izgledati zapanjujuće dobro. Nabavna cena drveta je niža od sintetičkih materijala, što omoguċava atraktivnu postavku u kratkom roku. Drveni podovi zahtevaju daleko više zaštite od sintetičkih površina, i mogu lako trpeti štetu od raznih sprava, ili visokih potpetica, u trenucima kada  se pod koristi za socijalnu upotrebu.

Drvena podna površina

Podovi od tvrdog drveta koriste inženjersku ploču. Ona daje bolji izgled i performanse punom drvetu, ali smanjuje pozirivan uticaj na životnu sredinu. Takođe, obezbeđuje bolju stabilnost i duži radni vek nego obični drveni podovi.

Gumene podne površine

Gumeni podovi za košarkaške turnire sastoje se od nekoliko savremenih sintetičkih materijala. Ovakav pod je veoma skup, ima visoke zahteve za održavanje i ne može da se postavi neprimetno. Savremene sintetičke sportske podloge pružaju niže troškove vlasniku i mnogo su pouzdaniji od drvenih.

Sintetički pod sportskog terena

Razlika u ceni između top sportskog poda i nekog drugog, niže rangiranog, obično je zanemarljiva. Ukoliko je potrebno da uštedite, nikad to ne činite sa podom i podnim oblogama.

Ako se uzme prihod od sportske hale, sigurno ċe zarada biti veċa pa je samim bolje poboljšati performanse postojeċeg poda.

Prethodni tekstMermer – večnost koja se vraća u trend
Sledeći tekstKeramičke pločice – najpopularniji materijal za oblaganje podova