Mozaik od školjki – inspiracija prirodnog bisera

Pogledom na unutrašnju površinu školjke mekušaca kao što su dagnje ili ostrige, vidimo sjajan materijal duginih, prelivajućih boja. Sedef (poznat kao majka bisera) daje školjki njenu snagu. Spoljašnjost površine školjke napravljena je skoro u potpunosti od kalcijum karbonata. Keramičke pločice inspirisane prirodnim sjajem bisera predstavljaju korak napred u razvoju novih tehnologija na bazi samoodrživih, prirodnih materijala.

Nensi Epštajn je proveo tri godine u razvoju ovog inovativnog glazura. Ovaj nagrađivani dizajner keramičke kolekcije crpeo je inspiraciju barokne biserne ogrlice. Glazura bisera proizvodi mat, polu-mat i sjajnu patinu koja stvara efekat pucanja. Suptilna promena u boji daje luminescenciju i život pločica. Pojave pukotina ili ispucalost, dodatna je karakteristika individualnosti ovih pločica.

Mozaci od školjki

Mozaici od školjki su najnovija vrsta mozaika koja je veoma popularna danas. Ovi mozaici su napravljeni od prirodnih školjki iz reke ili mora. Zadržavajući prirodnu teksturu školjki, dizajneri su razvili kompletnu seriju mozaika od prirodnih ljuski, od mozaik pločica do dekorativne opeke. Komadi školjke se usitnjavaju i melju specijalnim mašinama, a potom lepe za keramičke pločice. Ove moderne i luksuzne pločice se koriste za hotelske zidove, zidove noćnih klubova i barova, ili u privatnim kućama kao kuhinjski zid, zid kupatila itd…

Keramičke pločice od školjki otporne su na raznorazne uticaje, i odlične kako za unutrašnju, tako i za spoljašnju upotrebu. Postavljaju se na mrežastu podlogu tako da vlaga za njih ne predstavlja nikakav probem, jer je upijaju vrlo malo, bez ikakvih posledica u estetskom smislu. Prostorije ispunjene ovim pločicama daju sofisticiranu i nenametljivo elegantnu notu ambijentu.

Pločice od školjki su dobre kao podna obloga u kuhinjama i kupatilima, za zidove ili za podno osvetljenje. Raspon boja školjki varira od mlečno bele do sive i braon, sa brojnim, međuvarijacijama. Ne preporučuju se za bazene jer hemikalije mogu oštetiti samu pločicu. Treba čistiti pločice od školjki tečnim sredstvima, nikako abrazivnim.

Keramičke pločice od školjki imaju klasičnu, posebnu lepotu u kojoj može svako uživati. Odaju utisak svežine i nenametljive luksuznosti prelamanjem na svetlosti stvarajući simbiozu materijala, životnog prostora i funkcionalnosti.