Reciklirana guma Očuvanje prirodnih resursa kroz kreativni inženjering

Očuvanje prirodnih resursa kroz kreativni inženjering

Odrivost zelenih podova

Zeleni podovi su podovi koji su održivi, ekološki, od recikliranog su materijala, ostavljaju malo ugljen-dioksida ili imaju nizak sadržaj isparljivih organskih jedinjenja. Postoje različiti „zeleni“ stepeni kada se govori o različitim vrstama podova.

Na tržištu postoji velik izbor u pogledu proizvoda napravljenih od reciklirane gume  i drugih ekoloških jedinjenja. Većina kompanija se trudi da obezbedi trajne podove namenjene za stambene i komerijalne potrebe stanovništva.

Šta znači „zeleno“?

Proizvodi koji uživaju „eko – ravnotežu“ na osnovu svoje izdržljivosti i prizvodnje mogu se nazvati zelenima. Oni koriste primarne energetske nosače kao što je mineralno ulje i gas, iscrpljuju retke sirovine, imaju efekte đubrenja, dovode do acidifikacije (kiselih kiša), oštećuju ozonski omotač, doprinose globalnom zagrevanju i proizvode otpadne produkte.

Iskorišćena guma

Propisi zaštite životne sredine menjaju način  i dizajn lanca snabdevanja energijom. Glavni problem je što sam broj propisa i drugi uticaji, kao što su promena žela potrošača i složenost globalne trgovine otežavaju kompanijama da lakše donesu odluke kako da reaguju na ovakve pritiske.

Zelena razmatranja

Idealne sirovine jesu biljke, poput bambusa, drveta i plute. Važno je odabrati održive proizvode koji su od ključnog značaja za očuvanje vaše sredine.

Upotreba podne obloge od reciklirane gume u komercijalne svrhe

U svetu je razvijen jedinstveni sistem za proizvodnju i preradu iskorišćene gume u vidu dva patentirana procesa. Proces pre tretman meša gumene čestice i brusi ih, odnosno polira, sa hemikalijama koje se koriste za oblaganje. Konvergentna kombinovana tehnologija (CMT) je specijalno razvijena  tehnologija vezivanja uretana radi bolje konzistencije, dugotrajnosti i čvrstoće. Čitav process se nadgleda kako bi se osigurao process obnavljlanja i smanjila mogućnost ljudske greške.

Nakon provere kvaliteta, guma je spremna za proizvodnju održivog poda koji će trajati dugi niz godina.

Održivost

Održivost je sposobnost izdržavanja i odolevanja vremenu. Ona ima ekonomske, ekološke i socijalne dimenzije i obuhvata koncept odgovornog upravljanja upotrebljenih resursa. Sa upotrebom gume štedi se energija, smanjuje se procenat otpadnih materija, i povećava se prodajna moć proizvoda koji održavaju okruženje „zelenim“.

Podne obloge od reciklirane gume

Guma je zapravo vrlo kompleksno polimerno jedinjenje iz kojih su izvedeni najdofisticiraniji i visoko modifikovaniji materijali napravljeni od strane čoveka. Guma ima izuzetnu izdržljivost I potrebno je mnogo godina da se razgradi.

Prethodni tekstŠema izbora lepkova za postavljanje parketa
Sledeći tekstVodootporni laminatni pod