Sika – čuvar Šekspirovih dela

Čuvena biblioteke u Birmingemu je dragocena i spolja i iznutra. Sa završetkom obnove 2013. godine postala je najveća i najatraktivnija javna biblioteka u Evropi. Biblioteka, koja se nalazi na Centenary Square-u, prostire se na deset nivoa i sastoji se od četiri strukture u obliku kutije koje su poređane da stvaraju različite nadstrešnice i terase.

Biblioteka poseduje zbirke od nacionalnog i međunarodnog značaja. U originalnoj Šekspirovoj memorijalnoj sobi, koja je sačuvana još od 1882. godine, nalazi se najvažnija britanska Šekspirova zbirka. Zbirka sadrži 43.000 knjiga, uključujući retke predmete kao što je primerak Prvog folija iz 1623., koji sam vredi oko 7 miliona funti.

Biblioteka, ima površinu od 32.000 m², više od milion knjiga u biblioteci za decu i odrasle, više od 200 javnih računara, muzičku sobu, pozorišta, kafić i izložbenu galeriju.

Nakon otvaranja biblioteka je postala ogromna atrakcija, koja je ugostila preko 2,7 miliona posetilaca tokom prvih dvanaest meseci.

Kišovita Engleska

Kako se Engleska odlikuje specifičnom klimom sa obiljem vlage i vetra, gotovo svi objekti, posebno stariji, moraju imati kvalitetnu izolaciju, kako bi uspešno odoleli upravo toj svakodnevnoj vlazi, koja predstavlja veliku opasnost za svaki objekat. Upravo iz tog razloga, kako bi se zaštitilo ogromno bogatstvo Biblioteke u Birmingemu, bilo je neophodno uraditi kvalitetnu izolaciju objekta. Za betonski podrum i terase bilo je potrebno isplativo i garantovano vodonepropusno rešenje.

Sika odlična prilika za ovaj projekat

Za ovu, jednu od najpoznatijih javnih biblioteka, korišćeni su Sika hidroizolacioni proizvodi, kao proizvodi svetske klase. Značajnu ulogu imao je Sika® vodonepropusni betonski sistem koji je određen i za podrum i za terase. Sistem je u skladu sa BS 8103:2009 Grade 3 za useljiva područja u kojima nije prihvatljiv prodor vode, što je bitno za podrum.

Na terasama, Sika® vodonepropusni beton je izabran kao sekundarna odbrana u slučaju da se vodootporna podna obloga iznad ošteti i dozvoli prodiranje vode. Za potrebe Biblioteke u Birmingemu isporučeno je 1.000 m³ Sika® vodonepropusnog betona za projekat.

Garantovani Sika® vodonepropusni betonski sistem ponudio je sveobuhvatno rešenje u hidroizolaciji betonskih konstrukcija. Najsavremeniji Sika dodaci su dodavani u beton kako bi se sprečilo prodiranje vode. Sistem je upotpunjen pažljivo odabranim hidroizolacijama za konstrukciju i pokretne spojeve kako bi se proizvela vodootporna struktura.

Umesto zaključka

Kako se kvalitet i prave vrednosti prepoznaju dokaz je i ovaj slučaj i povezanost Sika kompanije i Biblioteke u Birmingemu. Nakon uspešno završenog projekta svaka strana je nastavila dalje u svom pravcu delovanja, ali ono što je sigurno, svaka je oplemenjena delovanjem one druge strane.

Biblioteka u Birmingemu je dobila vrhunsku zaštitu i sigurnost da i dalje čuva i prezentuje značajna kulturna i umetnička dela, a Sika se može pohvaliti uspešnom saradnjom sa jednim ovakvim kulturnim objektom svetskog značaja.

Sika

Sika Srbija d.o.o.
Patrijarha Pavla 1 – 22310 Šimanovci – Srbija
Tel: +381 22 2155 778
W. www.sika.rs