Očuvanje šarma sedamdesetih u savremenom dizajnu

 • Projektni tim: Jovana Miletić, Miloje Krunić
 • Saradnici: Katarina Miletić, Milan Grubanov, Marko Ilić
 • Fotografija: Dušan Petković
 • Projekat i realizacija: 2022-2023. Beograd /adaptacija i enterijer/

Imamo zadovoljstvo da Vam predstavimo našu najnoviju kreaciju, transformaciju stana N18 u Beogradu. Ovaj stan je dom naših dragih klijenata – par sa troje dece i povremeno bakom. Stan je namenjen za njihove povremene boravke u Beogradu, a naš zadatak bio je organizovati prostor tako da svako dobije svoj intimni kutak, a da se istovremeno očuva prostranost zajedničke dnevne zone.

Stan, koji datira iz sedamdesetih godina, pre renovacije zadržao je svoj izvorni šarm, pa čak i ako je bio povremeno osvežavan. Naša ideja bila je sačuvati određene elemente te ere, kao što su fasadna stolarija dnevne zone i originalni parket, čime smo dodatno istakli atmosferu tog vremena. Međutim, bilo je neophodno sprovesti temeljne promene kako bi se stan prilagodio savremenom načinu života. To podrazumeva modernizaciju instalacija za vodu i struju, kao i preko potrebnu zvučnu izolaciju kako bi se obezbedila privatnost od komšija. Jedan od najvećih izazova bio je organizovati tri sobe tako da se prostor dnevne zone očuva prostranim. Kreativno rešenje bilo je zakošavanje zida između dečije i spavaće sobe, stvarajući tako fluidan prelaz između ove dve prostorije.

Uređenje enterijera stana
projekat: Enterijer stana u Beogradu – N18 / Autor projekta: Unknown studio / foto: Dušan Petković

Dnevna zona

Kroz ovaj prostor preplavljuje Vas osećaj vanvremenske elegancije. Preovlađuju teksture drveta, zaobljeni oblici i polutransparentni elementi koji stvaraju vizuelnu povezanost širom prostora. Ovi detalji brišu granice između različitih stilova i epoha, stvarajući jedinstvenu harmoniju koju ne možemo svrstati ni pod jedan konkretni pravac.

Vanvremenski materijali, teraco i drvo, dobili su modernu interpretaciju kroz svojevrsnu igru linija i oblika. Originalni detalji su obnovljeni i doživeli su svoju reinkarnaciju kroz pažljivo razmišljanje o njihovoj upotrebi. Drvo je postalo centralni gradivni element, pri čemu različite završne obrade istog materijala stvaraju različite karaktere i funkcionalne zone u stanu. Prostor u podsvesti stvara vezu sa prošlim vremenima, dok istovremeno odiše suptilnošću koja sprečava da preplavi prostor. Kombinacija zaobljenih oblika i kontrolisanih pogleda kroz polutransparentne površine daje jedinstvo prostoru, čime se jasno definišu različite zone i ambijenti, stvarajući gotovo zamagljene linije čije prisustvo i dalje osećamo.

Kupatilo i toalet

Prostorna i materijalna estetika iz dnevne zone prenosi se i u kupatilo i toalet. Teraco tonovi dobijaju poseban naglasak kroz pažljivo birane nijanse i boje koje dodatno ističu taktilnost ovih prostora. Svaki ton, šav ili drugi detalj naglašava karakteristike prostora i elemenata, stvarajući prijatne i nezaboravne ambijente.

Dečija soba

Dečija soba je poput igraonice, koncipirana tako da se može prilagoditi potrebama dece. Soba nudi kombinaciju elemenata koji podstiču kreativnost i radoznalost kod najmlađih. Deca mogu prilagoditi sobu svojim igrama i maštovitim idejama, dok se sam prostor osmišljava kao pozornica za rast, ne samo odrastanje.

Uređenje enterijera stana
projekat: Adaptacija i enterijer / Autor projekta: Unknown studio / foto: Dušan Petković

Spavaća soba

Spavaća soba je spoj neutralne scenografije sa funkcionalnim elementima. Dominantni drveni naglasak dodatno ističe i stvara percepcijsku distorziju prostora, što je odskočna tačka za neobičnu poziciju kreveta u prostoriji.

Uređenje enterijera stana
projekat: Enterijer stana u Beogradu – N18 / Autor projekta: Unknown studio / foto: Dušan Petković

Materijalizacija

Posebno bismo istakli izbor materijala, pri čemu su detalji u teracu postali apsolutni favoriti. Na primer, spajanje poda kuhinje i parketa u obliku riblje kosti stvorilo je jasnu granicu između različitih zona stana, ali ne u vidu ravne linije, već talasaste. Ova linija je dodatno istaknuta crnom aluminijumskom lajsnom koja povezuje dva materijala i, istovremeno, suptilno prikriva nedostatke postojećeg parketa. Izbor materijala usmerio se prema drvu u različitim oblicima, sa akcentima metala, kao što su čelični flah i aluminijumske lajsne. Boje su pažljivo odabrane kako bi se postigla harmonija i karakter u prostoru.

Izbor nameštaja se vodio u saradnji sa klijentom, te smo se trudili da elementi budu jednostavni za održavanje, ali istovremeno da nose svoj poseban karakter. Tepisi, tkanine i ostali materijali birani su pažljivo kako bi dodali taktilnu dimenziju prostoru i istakli se svojom teksturom, umesto da budu tek neutralne površine.

Ovaj projekt je za nas bio ne samo profesionalni izazov, već i emotivno iskustvo. Transformisali smo prostor iz prošlih vremena u savremeni dom koji odiše elegancijom i toplinom. Nadamo se da će naši klijenti uživati u svakom kutku ovog stana, kao što smo i mi uživali u njegovom stvaranju.

 • Stolari: Merano d.o.o. Čačak
 • Izvođač: SB inžinjering
 • Keramika: Medini, Beograd
 • Rasveta – dekor: Nitea, Prostoria, Altego
 • Rasveta – osnovna: Safesystem
 • Sofa: Atlas, Užice
 • Sanitarije i baterije: Delta term
 • Stolice: Gir-brida, Ikea-Odger
 • Sto: Gir-Klin