Popularno i moderno – Da li mogu podne pločice na zid?

Postavljanje podnih pločica na zid je postalo svetski trend, ne samo dizajnom već i varijacijama dimenzija, kao što su 30×60, 15×60, ali i kvadratnih oblika 45×45, 60×60. Trend je nastao razvojem ideje da se nastavi pravac kretanja poda prema zidu kаkо bi boja, veličina i tekstura koje se koriste bila neprekidna u celom prostoru, što iziskuje malo više strpljenja i angažovanje majstora.

Poslednjih godina keramičke pločice velikih dimenzija doživljavaju ekspanziju i nalaze primenu kako na podovima tako i na zidovima u enterijerima i još češće na fasadama. Iako je do sada za izradu zidnih pločica najčešće korišćena masa nazvana “Monoporosa” što znači veću apsorpciju vode i mekše tj. lakše telo pločice pogodno za lakšu obradu i sečenje prilikom montaže, novi trendovi su doveli do tehnološkog napreka u dizajnu i materijalima za podne pločice, pa se moda okrenula ka postavljanju podnih pločica na zid.

Gres porcellanato, najčešće korišćeni materijal za izradu kvalitetnih podnih pločica, je po karakteristikama, veoma sličan prirodnom kamenu i prirodnim granitima, što mu pored osnovnih karakteristika mase daje epitet veoma teške pločice, gde na scenu stupa umeće i strpljenje majstora, ali i ostalih izvođača.

Zorka-keramika d.o.o., serija pločica
Zorka-keramika d.o.o., serija pločica ANA ROCK 33×33

Nije samo majstor bitan, mora se koristiti i odgovarajući lepak, koji svojim karakteristikama može zadržati podnu pločicu na zidu, jer podne pločice su uglavnom teže od zidnih, ali i imaju i manje upijanje vlage, a samim time ne prodiru sve vrste lepka u telo podne pločice. To znači da se svi postupci i materijali koji se primenjuju za podne pločice moraju primeniti u slučaju postavljanja na zid, ali sa mnogo više pažnje.

Veoma bitan uslov čine i zidovi, odnosno nije poželjno na sve vrste zidova postavljate podne pločice. Različite vrste konstrukcija imaju ograničenja u nosivosti po m2 što pored estetskog ima uključen i određen bezbednosni faktor.

Ponuda italijanske i ostale uvozne keramike sa predlozima primene podne keramike na podu i na zidu je veoma često u velikoj meri zastupljena u salonima keramike, ali i domaći proizvođači se mogu pohvaliti izuzetnom ponudom keramike koja je pogodna za ugradnju kako na podu tako i na zidu.

Zorka-keramika d.o.o., serija pločica
Zorka-keramika d.o.o., serija pločica Forst Ash
Zorka-keramika d.o.o., serija pločica MANTOVA CREMA 60X60
Zorka-keramika d.o.o., serija pločica MANTOVA CREMA 60X60

Koristeći tehnološke napredke; digitalnu štampu i proces dorade tzv. Lappato dodatnu obradu pločica, kao i širok spektar dimenzija, jedan od domaćih “trendsetera” Zorka Keramika u svom asortimanu nudi gotovo sve pomenute dezene i formate keramičkih pločica primenljive za pod i za zid.

Jedan od trendova u velikoj ekspanziji je imitacija cigle na zidovima enterijera pored već vladajućeg trenda cepanog kamena.

Naravno, svoje mesto našli su i mermeri, imitacije špatulata ili simulacije betona i tekstila. Geometrijski reljefi i razigrane, zatalasane reljefne površine postaju hit u enterijerima, detalj koji daje posebnu dimenziju prostoru.

Šarenolika ponuda dizajna i dimenzija naročito 30×60 i 60×60 dozvoljava modularnost u slaganju ovakvih pločica u vaš prostor i dozvoljava Vam da malo oslobodite maštu i postanete na neki tren poput imena velike modne scene, samo što umesto sa tekstilom ovde rukovodite vašim prostorom.

Kako bi se bolje upoznali sa proizvodima Zorka keramike, posebno onima izrađenim u digitalnoj tehnologiji, ali i sa nekim inovacijama utradicionalnoj izradi keramičkih pločica, poručite svoj primerak kataloga ili se informišite putem popularnih društvenih mreža i na stranici www.zorka-keramika.rs

www.zorka-keramika.rs
ZORKA-KERAMIKA d.o.o.
Bul. Mihaila Pupina 10v/1/114, 11000 Beograd
Fabrika keramičkih pločica u Šapcu – Hajduk Veljkova 1, 15000 Šabac, Republika Srbija
T. +381 15 361 000
E. keramika@zorka-keramika.rs
W. www.zorka-keramika.rs