Održavanje, zaštita i nega različitih vrsta podova

Pod je jedan od najbitnijih delova enterijera, ono što prvo primetimo kada ulazimo u prostor i svi ostali delovi koji čine mozaik enterijera se uklapaju sa njegovim veličanstvom… PODOM. Danas postoji mnoštvo različitih podnih obloga, a svako želi da mu pod optički lepo izgleda i da dugo traje. To je želja, a šta je realnost?

Istina je da postoji mnogo problema prilikom održavanja podova. Različiti sastav materijala zahteva poznavanje svakog i pravi odabir sredstava za čišćenje. Odabirom adekvatnog sredstva imaćemo pod koji lepo i čisto izgleda i dugo traje, a da li je ova tvrdnja tačna? Odgovor: NIJE!

Kod održavanja svih materijala, pa tako i onih od kojih je pod sastavljen, izuzetno je važno biti stručan i poznavati sve aspekte čišćenja, kao što su različiti postupci čišćenja i brisanja, opreme koja se koristi, kao što su mopovi, filcevi, četke i ostalo.

Pod načinom čišćenja razlikujemo više različitih postupaka koje primenjujemo u zavisnosti od tipa poda, stepena zaprljanosti i ostalih preduslova koji određuju pristup čišćenju. Kada govorimo o novim, tek postavljenim podovima, veoma je važan postupak zaštite. Razne vrste podova, naročito sportskih, bolničkih, elektrostatičkih itd, zahteva postupak dodatne zaštite – oslojavanja.

Održavanje različitih vrsta podova i njihova nega
foto: Hygiene Systems

Mnogi proizvođači premazuju svoje podove fabrički, ali to je u većini slučajeva tip zaštite koja štiti pod u toku skladištenja i transportovanja, kao i postavljanja. Kao prvi postupak, u ovom slučaju, sprovodi se raslojavanje – striping pri čemu se specijalnim sredstvima i odgovarajućim postupkom uklanjaju svi prethodni slojevi. Nakon raslojavanja, na apsolutno čist pod, nanosi se specijalan zaštitni premaz odabran prema tipu i nameni poda. Zaštitni premazi su konstruisani tako da zaštite osnovnu površinu poda, da podignu performanse, protivkliznost, optički izgled, elektrostatiku i znatno produže vek trajanja. Svaki pravilno zaštićen pod će trajati mnogo duže i biti otporniji na sve vrste mehaničkih i hemijskih oštećenja.

Da bi naneta zaštita bila otpornija i duže trajala jako je važna NEGA poda. U današnjem mnoštvu sredstava za čišćenje postoje hemijska sredstva sa specijalnim formulama koje u postupku svakodnevnog čišćenja deluju zaštitno sa elementima nege. Pravilnim odabirom sredstava i ogovarajućim postupkom produžava se trajanje zaštitnog sloja. Primenom neadekvatnih, agresivnih sredstava, može se ukoniti zaštita, što kasnije može ugroziti i osnovu materijala.

Održavanje različitih vrsta podova i njihova nega
Održavanje različitih vrsta podova i njihova nega

Da zaključimo:

  • Od presudne važnosti za optički izgled, kvalitet i dugovečnost poda jeste adekvatna zaštita, nega i održavanje.
  • Poznavanje materijala i vrsta zaprljanja za pravilan izbor sredstava, opreme i alata za čišćenje.
  • Sprovođenje pravilnih postupaka čišćenja prema potrebi, temeljno čišćenje, intenzivno čišćenje, svakodnevno brisanje.

Hygiene Systems logo

Hygiene Systems
Bulevar Arsenija Čarnojevića 111,
11070 Beograd
T. +381 62 23 06 99
Web: www.hygienesystem.com