Kako da podovi ušuškaju prostor u kojem živimo

Zima sutra i zvanično stiže, a temperature nam je već danima, ozbiljno najavljuju. Grejemo se u stanu i bez preke potrebe ne izlazimo, pogotovo što nema snega da nas privuče i zavara nas da izađemo, već samo mraz koji stvara privid da ipak nije tako ledeno napolju. Dok sedite na podu vašeg stana i selektujete ukrase za jelku, čini vam se da ste više mogli da uradite što se tiče podova kako bi vam sada bilo toplije. Evo nekih saveta, pa čim otopli vi razmislite kako da realizujete barem nešto od toga kako bi sledeća zima bila toplija i udobnija za vas i vaše ukućane.

Tepisi na centar sobe kada je potrebno da prostoriju čine toplijom
Tepisi na centar sobe kada je potrebno da prostoriju čine toplijom

Podovi zauzimaju najveću površinu vašeg stana ili kuće, pa ih možemo gledati i kao “glavni komad nameštaja”. To znači da pri odabiru vrste i dezena podova i podnih obloga treba biti izuzetno pažljiv kako bi se izbegle greške. Nekada je oblaganje poda zavisilo od namene prostorije, što danas više nije slučaj. Sve češće ćemo keramičke pločice ili kamen zateći u dnevnim sobama, a parket ili brodski pod u kupatilima i kuhinjama. Takođe, u stanove su se uselili materijali poput epoksidnih smola, koje su svoju primenu ranije imale isključivo u pokrivanju industrijskih pogona. Rezultat je pojava velikog broja novih dezena, pa danas možete da pronađete pločice koje izgledaju kao da su od drveta, kože, ili metala.

Tepih za dnevnu sobu može da bude manji od ostalih
Tepih za dnevnu sobu može da bude manji od ostalih

Podove od kvalitetnih materijala možemo da ostavimo nepokrivene i tako iskoristimo njihovu prirodnu lepotu i karakteristike. Na primer, oni od prirodnog kamena ili keramike su idealni za podno grejanje. Ipak, ukoliko želite, možete ih delimično ili u potpunosti prekriti tepihom, itisonom, životinjskom kožom. Ako ne volite tepihe, kupite neki lep namenski da vas greje u zimskim mesecima, pogotovo ako imate malu decu jer oni često biraju baš podove stana da im budu igralište.
Osnovna razlika između tepiha i tapisona je u tome što se tepih postavlja kao dekoracija i prekriva samo deo poda. Naći ćemo ga u dnevnim sobama, ispod trpezarijskih stolova ili pored kreveta u spavaćim sobama. Trebalo bi da se koloritom i dezenom uklapa sa nameštajem, bojom zidova ili pak da čini potpuni kontrast u odnosu na njih. Ukoliko se odlučite za ovu drugu opciju, morate znati da će tepih postati glavni akcenat ili lajt motiv prostora. U svakom slučaju, valjalo bi ga nabaviti poslednjeg, kako biste bez greške sagledali kakav efekat, u odnosu na ostalu opremu sobe, želite da postignete.

Svetli tepisi se najbolje uklapaju sa tamnim drvetom
Svetli tepisi se najbolje uklapaju sa tamnim drvetom

Ipak i postavljanje tepiha podleže nekim pravilima. Dakle, tepihe izbegavajte u prostorima koji nemaju prirodnu ventilaciju ili su veoma vlažni, poput kupatila, kako ih ne biste pretvorili u rasadnike gljivica i drugih neprijatnih mikroorganizama. Za kupatila ili kuhinje primerenije su manje prostirke koje možete da operete u mašini za veš.

Prethodni tekstInnovative World – Ligneah – 5u1
Sledeći tekstDOMOTEX 2017 (14 -17. januar)  – Globalni barometar trendova za industriju podnih obloga