projekat: Dizajn enterijera stana u kuli west 65

Bilo je veoma inspirativno po prvi put projektovati enterijer stana u beogradskoj kuli. Ideja oko koje je formiran koncept bila je stvoriti umirujući ambijent za stanovanje kao adekvatno utočište u užurbanom gradu. Projekat enterijera stana u kuli West 65 započeli smo u fazi u kojoj smo imali priliku da definišemo kompletnu organizaciju prostora.

Osnovni koncept organizacije bio je postići otvorenost dnevne zone što je dobijeno ukidanjem pregradnih zidova kuhinje i formiranjem dnevnog prostora otvorenog plana koji se sastoji od kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka. Cilj nam je bio da formiramo reprezentativan dnevni prostor kao mesto za okupljanje i druženje, a u drugom delu stana noćnu zonu adekvatnu za odmor i relaksaciju, gde će klijent imati potpuni osećaj intime i privatnosti.

projekat: Stan u kuli West 65 / Autor projekta: Studio Prototip / foto: Miloš Martinović
projekat: Stan u kuli West 65 / Autor projekta: Studio Prototip / foto: Miloš Martinović

Noćna zona se sastoji od dve spavaće sobe sa zajedničkim kupatilom i master sobe čiji se prostori nadovezuju jedan na drugi: spavaća soba, walk-in garderober i master kupatilo. U dnevnoj zoni stana postavljeno je nekoliko velikih, svedenih komada nameštaja sa trpezarijskim stolom u centralnom delu dnevnog prostora, čija je pozicija dodatno naglašena postavljanjem niza svetiljki na visilicama.

Visina plafona od 3,12 m koja je ostvarena u zoni dnevnog boravka doprinosi osećaju prostranosti i otvorenosti. Toplina i elegancija ambijenta postignuti su korišćenjem prirodnih materijala i palete boja: velikih talpi hrastovog parketa, prirodnog kamena na nekoliko elemenata nameštaja, kao povezujućeg elementa, i drveta u tamnijem tonu, kako bi se dodao efekat kontrasta a prostor učinio dinamičnijim. Pored tople palete prirodnih boja korišćeni su detalji u crnoj boji.

U skladu sa velikim dimenzijama prostorija za drveni pod odabrane su talpe velikog formata. Korišćen je hrastov parket u kombinaciji natura i rustika, a kako bi se dodatno istakao prirodni izgled poda i finoća teksture, odabran je češljani hrast sa uljem kao završnom obradom. Zidna obloga ulaznog dela napravljena je od drvenih ručno pravljenih letvica i u sklopu nje formiran je skriveni ulaz u toalet. Vrata koja vode ka noćnoj zoni stana su takođe skrivena, formirana u sklopu zidne obloge od bojenog medijapana. U ambijentu dnevnog boravka ističe se zid sa plinskim kaminom od prirodnog kamena, u sklopu kojeg je TV polica sa bibliotekom.

projekat: Stan u kuli West 65 / Autor projekta: Studio Prototip / foto: Miloš Martinović
projekat: Stan u kuli West 65 / Autor projekta: Studio Prototip / foto: Miloš Martinović

Svetlosivi ton kuhinje korišćen na različitim materijalima (medijapan, kvarc) u kontrastu je sa tamnim tonovima drveta. Gornji elementi su od toniranog stakla koji ima efekat odraza. Tom kombinacijom materijala i formiranjem velikog kuhinjskog ostrva definisan je prostor kuhinje kao jedan od dominantnih elemenata enterijera. Ideja je bila formirati prostor koji će biti više od kuhinje u standardnom smislu – mesto za okupljanje i socijalne odnose. Prirodni materijali i paleta boja korišćeni su i u noćnoj zoni koja je svedenog arhitektonskog izraza, sa ciljem da se formira adekvatan prostor za odmor.

Na master spavaću sobu nadovezuje se walk-in garderober. Frontovi garderobera izrađeni su od toniranog stakla visoke refleksije, a visilica koja je odabrana daje takođe efekat odraza. Poigravajući se sa odrazima, ostvarili smo dodatno povezivanje enterijera i eksterijera u ovoj zoni stana. Master kupatilo nadovezuje se na prostor garderobera i sa njim je povezano staklenom pregradom sa čeličnim profilima. Na taj način je otvoreno i indirektno povezano sa panoramom grada, što je unelo dodatni element luksuza i hedonizma.

projekat: Stan u kuli West 65 / Autor projekta: Studio Prototip / foto: Miloš Martinović
projekat: Stan u kuli West 65 / Autor projekta: Studio Prototip / foto: Miloš Martinović

Na nekoliko elemenata nameštaja korišćen je prirodni kamen – mermer. U skladu sa prirodnom paletom boja korišćenom u enterijeru, odabrana je keramika sa dezenom mermera. Keramika je velikog formata kako bi mogla biti postavljena sa što manje spojnica i što većim kontinuitetom šare. Tako je dobijen izgled veoma blizak prirodnom izgledu kamena.

Rasveta je birana u skladu sa zonom stana i efektom koji smo želeli u određenom delu da postignemo. Pored ugradnih svetiljki u dnevnom boravku korišćena je ugradna magnetna šinska rasveta sa reflektorima, sa mogućnošću korigovanja nivoa osvetljaja. U delu iznad trpezarijskog stola, noćnih stočića kao i u walk-in garderoberu korišćene su visilice, a na nekoliko pozicija u stanu zidne svetiljke, kako bi se u tim delovima postigla drugačija atmosfera u odnosu na ostali deo stana.

Naziv projekta: Stan u kuli West 65
Autor: Studio Prototip
Kvadratura: 160 m2
Lokacija: Kula West 65, Novi Beograd
Godina projektovanja: 2020.
Godina realizacije: 2022.
Autor fotografija: Miloš Martinović