projekat: Poslovni prostor kompanije Bloomberg Adria Beograd

MAIN architects projektuje autorske i jedinstvene poslovne prostore koji poslovanju naših klijenta daju dodatnu vrednost. Poslovne prostore projektujemo u odnosu na svakog našeg klijenta, kroz različite nivoe upoznavanja i interakcije sa klijentom i njegovim zaposlenima i kroz dinamičan proces razumevanja poslovne filozofije, identiteta i kulture naših klijenata. Rezultat takvog procesa su funkcionalniji, udobniji, zdraviji, humaniji i prijatniji poslovni prostori koji čine da radno vreme provodite opušteniji i srećniji, a samim tim i efikasnije i produktivnije.

Poslovni prostor kompanije Bloomberg Adria Beograd
Poslovni prostor kompanije Bloomberg Adria Beograd, projekat: MAIN Architects / foto: Marko Simić

Predstavljamo projekat enterijera za poslovni prostor sa televizijskim studiom regionalnog centra Bloomberg Adria Beograd isprojektovan je i realizovan tokom 2021-2022. godine. Karakter i koncepcija prostora kreirani su na način da reprezentuju poslovnu ozbiljnost i profesionalnost u skladu sa programom Bloomberg-a kao medijske kuće koja se bavi poslovnim vestima i izveštavanjima, ali sa druge strane da istovremeno reprezentuju i duh i kulturu savremenosti i transparentnosti.

Poslovni prostor Bloomberg-a je dizajniran sa toplim ali strogim tonovima, dok je istovremeno koncipiran kao otvoren i transparentan, komunikativan prostor i prostor za druženje, sa otvorenim Food island-om kao karakterističnim elementom prostora.

Welcome zona
Poslovni prostor kompanije Bloomberg Adria Beograd, projekat: MAIN Architects / foto: Marko Simić

Otvorenost i jedinstvo prostora postignuti su minimalnom upotrebom vertikalnih pregrada u prostoru, ili u slučaju potrebe upotrebom staklenih pregrada. Različita materijalizacija podova, različite teksture i boje iskorišćene su da se vizuelno i prostorno razgraniče različite funkcionalne zone, bez upotrebe vertikalnih pregrada. Različitom materijalzacijom poda kreiran je dinamični prelaz između različitih prostora – prostora za komunikaciju, prostora za socijalizaciju, prostora za rad i sastanak.

Hodnik, poslovni prostor
Poslovni prostor kompanije Bloomberg Adria Beograd, projekat: MAIN Architects / foto: Marko Simić

Na odabir različitih tipova podova za pojedine funkcionalne zone uticao je način korišćenja pojedinih prostornih zona (frekvencija prohodnosti) i karakteristike odabranih materijala (trajnost, fleksibilnost popravke, lakoća održavanja, apsorbcija zvuka).

Za ovaj projekat smo koristili tri vrste podova:

1) itison ploče,
2) LVT (luxury vinyl tile) i
3) samorazlivajući antistatički epoksidni pod.

Itison ploče dimenzija 50×50 cm, u dve različite boje, postavljane su preko postojećeg podignutog poda i korišćene su uglavnom za prostore za rad i sastanke. Itison je korišćen za ove prostore jer dobro apsorbuje zvuk i daje topliji karakter prostoru.

Chill zona, poslovni prostor
Poslovni prostor kompanije Bloomberg Adria Beograd, projekat: MAIN Architects / foto: Marko Simić

LVT dimenzija 50×50 cm, u tri različite boje, postavljane su preko postojećeg podignutog poda metodom loose-lay bez lepka, zbog lakše demontaže i pristupa tehničkom prostoru ispod poda. LVT ima komercijalnu klasifikaciju 34 i otporniji je na habanje i mrlje i lakši za održavanje od itison ploča. Korišćen je u najfrekventnijim zonama prostora, kao što je ulazna zona sa recepcijom i u zonama u kojima postoji veća opasnost od nastajanja mrlja, kao što su, „chill“ zona sa „food island“-om i „community“ stolom i kuhinja.

Foor Island, poslovni prostor
Poslovni prostor kompanije Bloomberg Adria Beograd, projekat: MAIN Architects / foto: Marko Simić

Samorazlivajući antistatički epoksidni pod primenjen je u televizijskom studiju. Ova vrsta poda ne može se izvoditi preko podignutog poda, tako da je u prostoru televizijskog studija demontiran postojeći podignuti pod, a zatim je preko betonske ploče izveden ravnajući sloj preko koga je urađen samorazlivajući antistatički epoksidni pod.

Ova vrsta poda poseduje trajnu elektroprovodljivost i sprečava pojavu statičkog elektriciteta. Pored njegove osnovne funkcije odvođenja statičkog elektriciteta, ovi podovi imaju odličnu mehaničku otpornost, dugotrajnost, lakoću održavanja i čišćenja, što su sve karakteristike koje su neophodne za ovu namenu prostora.