Nova dimenzija recikliranja

Iako svest o značaju reciklaže za generacije koje dolaze postoji, mnoge mogućnosti u Srbiji još uvek ne koristimo na pravi način. Na primer, šta sa gumom koja je odslužila svoje?

Reciklažom otpadnih guma teško razgradiv otpad pretvara se u novu sirovinu , koja se dalje koristi u proizvodnji, čime se pruža doprinos zaštiti životne okoline. Proizvodi koji nastaju od gumenog granulata su ekološki jer se i sami mogu reciklirati, a za njihovu izradu se koristi manje energije.

Tigar Bilgutex program – novitet made in Serbia

Kompanija Tigar, u okviru Tigar Tehničke gume, izrađuje različite proizvode od reciklirane gume. Veći deo asortimana Tigar je otkupio od danske kompanije Bilgutex, a kreirani su i novi proizvodi namenjeni opremanju dečijih igrališta, atletskih staza i sportskih terena, a imaju i široku primenu u građevinarstvu i saobraćaju.

Proizvodi iz programa Tigar Bilgutex su veoma su izdržljivi, otporni na promenu vremenskih uslova, a s obzirom na to da su vodopropusni na njihovoj površini voda se ne zadržava. Istovremeno, predstavljaju i svojevrstan amortizer u slučaju pada ili udara, pa su izuzetno bezbedni. Jednostavno se postavljaju, lako prekrajaju i mogu se uklapati na različite načine.

Lakoća kreacije

Ploče Tigar Bilgusafe idealne su za postavljanje oko ljuljaški i tobogana, ali i na svim drugim prostorima, koji su predviđeni za igru dece, jer ublažavaju udare prilikom pada štiteći decu od povreda. Pored standarda ASTMF 1292, koji se odnosi na padove sa određene visine, testirane su i sertifikovane od strane TUV u Nemačkoj, u skladu sa direktivom EN 1177. Izrađuju se u više oblika i boja i pružaju neograničene mogućnosti kreiranja, a po želji kupca mogu se ukrasiti različitim aplikacijama.

Mogu se koristiti na pešačkim stazama, u školskim dvorištima, ispod gimnastičkih sprava i penjalica, kao i u staračkim domovima, rehabilitacionim centrima i objektima za rekreaciju. Najčešće se fiksiraju za beton, ali se mogu lepiti i na druge vrste podloga (plastika, PVC, metalna konstrukcija). Ukoliko se koriste za sportske terene i dečija igrališta postavljaju se na licu mesta.

 

Re(CIKLAŽA) kreacija

Tigar Tehnička guma ima izuzetno iskustvo u obnavljanju sportskih površina i postavljanju novih ekoloških otvorenih i zatvorenih sportskih terena, koji imaju dugačak vek eksploatacije i ne zahtevaju posebno održavanje. Otporni su na pokretna, kontinualna i koncentrisana opterećenja, hemikalije, kao i niske temperature, čak i do -40 ° C. Ovi proizvodi umanjuju svaki rizik od povreda i omogućuju profesionalnim sportistima bezbedne uslove za stvaranje vrhunskih rezultata, a rekreativcima potpuni komfor. Ublažavaju udare, štite zglobove i kosti sportista i rekreativaca pri opterećenju, a ispunjavaju FIBA propise o odskoku lopte i habanju. Otvoreni sportski tereni od gumenog reciklata su vodopropustljivi, što omogućava široku upotrebu u svim vremenskim prilikama. Izrađuju se u različitim bojama i mogu se prilagoditi svakom ambijentu.

 

Podloga koja pruža više

Tigar Bilgulane gumena mata se koristi kao podna obloga u proizvodnim halama, školama, poslovnom prostoru, ali i kao materijal za zvučnu i toplotnu izolaciju. Gumena mata je veoma otporna, meka i komforna za hodanje. Upotrebljava se i za zaštitu krovnih površina, rampe, za spojeve drvenih podova, kao amortizaciona mata, kao zamena za linoleum i magacinske podove.

Mata se koristi protiv buke kod ograđivanja autoputeva i oblaganja fabričkih hala. Predstavlja izuzetno rešenje u prostorijama u kojima postoji opasnost od vibracije.

Tigar Trade d.o.o.