Industrijski pod u našem domu

Premda neuobičajeno, u svetlu modernistički uređenih enterijera, jeste i upotreba industrijskih podova u stambenim objektima. Zahvaljujući razvoju performansi ovih podova i dizajnerskih rešenja, naš dom može biti istovremeno moderan, jedinstven, neobičan, ali funkcionalan. Tendencija open space kuća i stanova daje veći značaj našem zajedništvu, a tome izvesno pomaže i potpuno spojen pod, koji se može protezati i na terase, vezujući tako unutrašnji i spoljašnji svet.

Industrijski stil u enterijeru, kojeg odlikuje puno otvorenog prostora, malo diferenciranih prostorija, odnosno nesputana sloboda, minimalno prisustvo nameštaja, prostor bez ukrasa i sa „sirovim” detaljima, neravni zidovi ili oni od cigle tako da ceo prostor podseća na hangar, razvio se prateći futurizam u arhitekturi, oslonjen na upotrebu čelika i drveta. Upotrebom industrijskog stila ovaploćuje se filozofija ležernosti, u kojoj stvari služe nama, a ne mi njima. Ovaj stil najviše se može manifestovati upravo instalacijom tzv. industrijskih podova u prostorije svakodnevnog obitavanja.

Prva asocijacija na industrijske podove jeste hladnoća i čvrstina, monotona boja, gotova neprimetnost u enterijeru. Međutim, ovi podovi odlično primaju boju i sjaj i svojim karakteristikama sjajno mogu odgovoriti potrebama prostorija svakodnevne namene, te čak imati i prednosti u odnosu na klasične podne obloge.

industrijski pod
Foto: VUJNOVIĆ ENTERIJERI

Ovi podovi najčešće su na bazi betona, cementa, epoksida ili poliuretana. Načelno, nezavisno od sastava koji dominira, industrijski podovi mogu biti vrlo dekorativni, u njima se mogu ogledati tonske razlike betona, suptilne pukotine i agregati, mogu biti različitih boja i nastati različitim tehnikama nanošenja, a sve po želji vlasnika. Takođe, završna obrada može biti visokog sjaja, te pod može izgledati i poput stakla. Nakon inače jednostavne postavke, lako se održavaju, uglavnom prebrisavanjem. Takođe, kombinacijom industrijskih podova i raznobojnih prostirki ili ekscentričnog nameštaja, može se dobiti vrlo interesantan ambijent – otuda nije čudno što su vrlo prisutni u, na primer, ugostiteljskim objektima.

Autor teksta: Sanja Dakić