Hoblovanje i lakiranje parketa – U potrazi za novim sjajem

Mislili ste da vam se neću javiti ovog prelaznog godišnjeg doba?! Velika greška. Po starom dobrom običaju naš ulaz i ove jeseni uveseljava zvuk hiltija i hoblarice. Hoblovanje i lakiranje parketa. Da, „sa oduševljenjem“ smo prihvatili nove komšije i njihovu odluku da renoviraju novo kupljeni stan. Ako nas priroda pogleda i podari nam i miholjsko leto, nije isključeno da će biti upriličeno još neko renoviranje. Ti propratni zvuci uređivanja postali su zaštitini znak našeg ulaza. Čak je i među komšijama iz drugih ulaza zaživela fora.

„AKO NE ZNAŠ KAKO DA uradiš pregradne zidove, izgletuješ plafon ili zameniš pločice, svrati do sedmice, tamo se vazdan nešto radi.“ Kako stvari stoje, mogli bismo od svega toga da napravimo i biznis. Čisto da i mi osetimo blagodet renoviranja.

Elem, ovih jesenjih dana vodimo vas u obilazak stana na drugom spratu sa pogledom na hoblovanje postojećeg parketa. Svi zainteresovani mogu se ukrcati, jer priča upravo kreće.

Da li zadržati stari ili postaviti novi parket?

Prilikom ulaska u novi stan, svako od nas je čukao prozore, prevlačio rukama po zidu ili skakao po parketu, ne bi li, na sebi svojstven način, došao do informacije šta je u kakvom stanju i koliko nam treba vremena i novca za što bolji novi izgled. Kada su podovi u pitanju, veoma često kao podna obloga pojavljuje se parket, koji neretko ostaje prvobirana podna obloga.

Međutim, postavlja se pitanje da li zadržati stari ili postaviti novi parket? Ukoliko dođe do takve dileme potrebno je dobro ispitati i proveriti postojeće stanje. Iako se često to već vidi na prvi pogled, prvo i osnovno je proveriti koliko je postojeći parket zdrav i da li može biti veran i novim generacijama.

Stare parketne daščice - zamena parketa
Stare parketne daščice – zamena parketa

Kako se obično radi o parketima koji imaju višedecenijski staž, dolazimo do saznanja da se radi o kvalitetnom drvetu, kome je potrebno šminkanje da bi se povratio stari sjaj. Ukoliko baš niste sigurni u vlastito znanje, pozovite stručnjake da vam pomognu.

ISKUSTVO JE POKAZALO da se u većini slučajeva, vlasnici stanova odlučuju za reparaciju i obnovu starog parketa i dobijanje staro-nove podne obloge.

Kako do novog sjaja vašeg starog parketa

NAKON DETALJNOG UVIDA u stvarno stanje starog parketa i činjenicu da je isti zdrav, neophodo je krenuti u hoblovanje parketa i lakiranje. Hoblovanje parketa je površinska obrada parketa i proces koji se obavlja u više faza, različitim mašinama i materijalima.

Hoblovanje parketa
Hoblovanje parketa

Hoblovanje parketa

Prva faza, zapravo je grubo šmirglanje, pri čemu se vrši skidanje površinskog laka starog parketa. Ukoliko se koristi moderna hoblarica koja pored šmirglanja i usisava parket, jednim udarcem se rešavaju dva posla. Međutim, ukoliko hoblarica samo hobluje, odnosno skida površinski sloj, nakon te prve faze, neophodno je površinu usisati. Drugim rečima, posle svakog obavljenog posla, parket mora biti čist, bez prašine ili drugih krupnih i sitnih ostataka i otpada.

Nakon prve faze, parket se fuguje posebnom smesom pomešanom sa piljevinom nastalom nakon prve faze hoblovanja i špatulom nanosi na površinu parketa. Na ovaj način popunjava se prostor između parketa, kao i sva eventualna oštećenja. Nakon sušenja, pristupa se novoj fazi hoblovanje parketa, tzv. fino šmirglanje šmirglama sitne granulacije. Kada je šmirglanje završeno, da bi se skinuli svi tragovi šmirglanja, pod se polira i dobija se glatka, ujednačena površina parketa. Hoblovanje se završava novim usisavanjem, odnosno skupljanjem prašine.

Hoblovanje parketa: pre i posle tretmana
Hoblovanje parketa: pre i posle tretmana

Pored starog parketa, hoblovanje je proces koji se primenjuje i kod postavke novog parketa, sa tim da je kod ovog hoblovanja neophodno ostaviti određeno vreme, par dana da se pod slegne i da su svi pređašnji radovi vezano za renoviranje stana završeni.

Drugim rečima, hoblovanje u ovom slučaju se ostavlja kao završna faza.

Lakiranje parketa

Nakon utegnute i ravne podloge, neophodno je započeti radove koji će i bukvalno vratiti stari sjaj vašem parketu. U pitanju je nanošenje završnog sloja koji može biti u vidu laka ili ulja.

Prirodna ili sintetička smola i sredstvo za stvrdnjavanje čine osnovu laka koji se koristi kao završni sloj na parketu ili nekoj drugoj drvenoj podnoj oblozi. Nanošenjem na prethodno usisan i od prašine obrisan pod, lakiranjem se stvara zaštitni sloj koji štiti površinu od udara, habanja, vode, vlage, trošenja i omogućava dugotrajno i sigurno korišćenje.

Lakiranje parketa
Lakiranje parketa

Sa druge strane, lak parketu daje sjaj i izgled novog. Proces nanošenja laka obavlja se u više faza. Prva faza obuhvata nanošenje laka na prethodno od prašine očišćenu i obrisanu podlogu. To je tzv. osnovni lak. Nakon sušenja od 10 do 24 sata, ova podloga se brusi. Pored osnovnog, parket se lakira još u sigurna dva, a možda i tri sloja. Nakon svakog sušenja, podloga se brusi, da bi se na kraju vršilo i njeno poliranje, kako bi sjaj bio maksimalan.

Danas na tržištu postoji čitav arsenal različitih vrsta lakova. A koji lak će biti izabran, zavisi od vrste drveta i želje koja vrsta sjaja se želi postići na kraju. U odnosu na sastav postoje jednokomponentni ili dvokomponentni.

U ZAVISNOSTI OD SASTAVA, LAKOVI MOGU BITI NA BAZI: vode, ulja, nitro, akrilni i poliuretanski. Posebno veliki značaj u novije vreme imaju lakovi na bazi vode, koji predstavljaju zdravo, ekološki prihvatljivo rešenje, bez isparenja i štetnih mirisa.

Prilikom lakiranja parketa potrebno je obezbediti uslove rada kako bi se dobio što bolji rezultat. Optimalni uslovi rada su čista površina, temperatura vazduha između 18⁰ i 22⁰C, vlažnost vazduha između 50 i 60%, sprečavanje promaje, kako ne bi došlo do unošenja prašine i drugih nečistoća. Sa druge strane, zbog isparenja, ukoliko nisu u pitanju lakovi na bazi ulja, neophodno je nositi zaštitnu masku i obezbediti dovoljnu količinu čistog vazduha.

Uljenje parketa

Kao što sam naziv i kaže, u ovom slučaju ulje je završni sloj na parketu. Prilikom nanošenja ulja, ono se upija u drvo, ostavljajući za sobom otvorene pore koje omogućavaju da drvo diše. U slučaju veće zasićenosti u prostoriji drvo upija vlažnost u sebe, dok pri suvom vazduhu, drvo je oslobađa i doprinosi stvaranju prirodne mikroklime. Upravo zahvaljujući ulju, ovi podovi ostavljaju utisak potpuno prirodnog izgleda i u novije vreme moderni izgled starog.

MAGIC FLOOR d.o.o. / Rubio Monocoat Oil Plus 2C
Foto: MAGIC FLOOR d.o.o. / Rubio Monocoat Oil Plus 2C

PRVO ULJENJE PARKETA vrši se odmah po postavci, u slučaju novog parketa ili nakon hoblovanja i skidanja laka kod starih parketa.

Nakon dobro očišćene podloge, neophodno je sačekati da se ista dobro osuši, a potom se započinje ravnomerno uljenje. Krpom se vrši utrljavanje ulja, a potom se neko vreme odvoji da to parket i upije. Kada se proceni da je drvo upilo neophodnu količinu ulja, parket se ostavlja da se osuši. Površina se tretira pamučnom krpom u pravcu godova na površini i nakon toga ostavlja narednih 24h da se osuši.

U zavisnosti od vrste prostora i koliko je isti izložen trenju i korišćenju, bira se vrsta ulja i određuje se koliko će premaza biti dovoljno. Velika prednost uljanih parketa jeste mogućnost parcijalne popravke.

Magic Floor d.o.o. drveni pod u stambenom objektu
Foto: Dejan Babović / Magic Floor d.o.o. drveni pod u stambenom objektu

Drugim rečima, ukoliko je neki deo parketa propao ili oštećen, kod uljanih parketa moguća je zamena samo tog oštećenog dela, koji se potom tretira uljem i biva isti kao i ostatak podne obloge. Međutim, kada su u pitanju parketi koji su tretirani lakom, ukoliko dođe do iste situacije, ceo parket se mora hoblovati, a potom ceo premazivati lakom.

Vosak za parket kao zaštita

Jednostavno rečeno u pitanju je daleko teži, zahtevniji i finansijski skuplji posao.
Kako bi se našlo jedinstveno rešenje koje bi objedinilo najbolje iz laka i ulja, na tržištu se pojavio upravo takav premaz kao inovativno rešenje. Korišćenjem te vrste premaza, parket duboko u sebe upija ulje i biva prirodan i iznutra otporniji, dok vosak na površini stvara opnu koja štiti parket od površinskog habanja i uništavanja. Reklo bi se odlična “dva u jedan” varijanta.

Ukoliko, pak niste za ovakva rešenja i više naginjete tradicionalnim premazima, razmislite o uljanim rešenjima. Ulje parketu i sredini u kojoj živite i radite daje duh prirode, duh zdrave sredine, upravo ono što je potrebno za udoban, miran i produktivan život i rad. Međutim, ukoliko ste vođeni mišlju da pod zaštićen uljem neće drugo izdržati, ne zaboravite na činjenicu da ukoliko uljani parket budete održavali pravilno, što će reći redovno uljanje kvalitetnim uljima, možete računati na odličan, kvalitetan i dugoročan pod.

Samo morate biti budni i pratiti situaciju. U zavisnosti od toga da li je u pitanju prostor sa većim ili manjim pritiskom na podnu površinu, zavisi i broj uljanja. Primera radi komercijalni objekat gde je manja frekventnost ljudi, može se uljiti na svake dve godine, dok frekventnija mesta moraju češće i to otpornijim uljima.

Šta god da odlučite i koje god rešenje da izaberete za vašu podnu oblogu, ne zaboravite da ispoštujete proceduru, izdvojite vreme i pristupite poslu maksimalno odgovorno i profesionalno. Ukoliko smatrate da vi niste kalibar za to, obratite se profesionalcima koji znaju posao.

Drvoprodex d.o.o. - Hrastov pod, 160mm Rustik, četkano, lakirano
Drvoprodex d.o.o. – Hrastov pod, 160mm Rustik, četkano, lakirano

Čini se da smo ovim zaključkom stigli do poslednje, vaše stanice. Nadam se da vam je vožnja prijala, da ste nešto novo naučili i uočili rešenje za vaš parket. Ukoliko vam neke stvari nisu baš jasne, krenite ponovo istom maršutom. Znate kako kažu prvo putovanje je zbunjujuće i stresno, a na drugom se već uživa.

Što se našeg ulaza tiče, putovanje se privodi kraju i, mogu vam reći, svi putnici su veoma srećni zbog toga.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar

Prethodni tekstBALKANIA CERAMICS Više od onoga što ste očekivali
Sledeći tekstKako do uspešne adaptacije kupatila?