Rovex Inženjering d.o.o. – PODNO GREJANJE od danas i u Vašem domu

IAKO PODNO GREJANJE DATIRA JOŠ OD PRE NOVE ERE, MOŽE SE REĆI DA JE TEK U POSLEDNJOJ DECENIJI NAŠLO PRAVU PRIMENU. ONO ŠTO PRATI PODNO GREJANJE JESTE PRIČA DA JE NEZDRAVO ZBOG PROŠIRENIH VENA. POSLEDICA PRIČE JESTE POČETNO UVOĐENJE PODNOG GREJANJA BEZ REGULACIJE PRIKLJUČENJEM NA KLASIČNO GREJANJE ŠTO JE DIREKTNO ZNAČILO VISOKE TEMPERATURE NA PODU.

Međutim, doktori i stručnjači kažu da podno grejanje ne može uticati na nastanak proširenih vena, dok je pomoću elektronskih termostata temperatura poda regulisana pa nema nikakvih štetnih zdravstenih efekata.

Ako već želimo da nađemo manu podnom grejanju onda to može biti isključivo njegova sporost, ali ako je u pitanju Vaš stan ili kuća koju stalno grejete onda je ova “mana” nevažna.

Podno grejanje pruža najprijatniji mogući osećaj jer su Vam noge uvek tople, a opšte je poznato da hladnoća dolazi od nogu. Podno grejanje je nevidljivo i ne zauzima prostor, a ima veliku aktivnu površinu pa je moguće grejanje sa niskom temperaturom i velikom akumulacijom što direktno znači samo jedno a to je ušteda električne energije.

Podno grejanje je najekonomičniji vid grejanja, jer se kompletan proces odvija na niskoj temperaturi. Pod se greje na temperaturi od 21 do maksimalno 26ºC. Veoma velika grejna površina obezbeđuje ravnomernu raspodelu temperature od poda ka plafonu.

Koja vrsta poda je pogodna za podno grejanje?

Prilikom ugradnje ove vrste grejanja mogu se postaviti ekološke i zdrave podne obloge poput keramike, kamena i sl. gde nema skupljanja prašine i zadržavanja alergena. Na toplim kamenim ili keramičkim podovima mogu se igrati Vaša deca, a da ne morate brinuti da će se prehladiti. Za regulaciju temperature poda zadužen je termostat koji ima osetljivu podnu sondu. U svakoj prostoriji moguće je naštelovati željenu temperaturu.
U sistemu podnog grejanja zagrevanje je u relativnom smislu sporo ali je prednost u tome što isto tako sporo dolazi i do hlađenja. Postavljanje podnog grejanja moguće je ispod svake podloge. Preporučuje se da to budu pre svega dobro provodni materijali poput keramike ili kamena. Jedno od najčešćih pitanja jeste: da li se podno grejanje može ugraditi ispod parketa? Odgovor je da. Ugradnja ispod parketa moguća je ukoliko je parket ili podna obloga označena od strane proizvođača kao pogodna za podno grejanje.

Da li je podno grejanje pouzdano?

Sistem podnog grejanja napravljen je od najkvalitetnijih materijala, koji imaju životni vek duži od 30 godina. Bez pokretnih delova koji se mogu habati i uz pomoć tehnologije kvalitetnih elektronskih termostata, sistem ne zahteva nikavo održavanje tokom eksploatacije. Garancija proizvođača za ove sisteme je 20 godina ukoliko ugradnju vrše stručna lica.

U svakom mogućem smislu kod električnog podnog grejanja sve je apsolutno pouzdano i bezbedno, ukoliko i dođe do nekih kvarova minimalnim zahvatima na podu oni se mogu otkloniti. U poređenju sa vodenim podnim grejanjem reč je o znatno jeftinijem i efikasnijem sistemu bez posebnog održavanja.

Kako se izvodi podno grejanje?

Postavljanje instalacije je brzo i jednostavno. Prilikom gradnje novog objekta ili rekonstrukcije stare kuće ili stana najbolje je da se pre samog izvođenja radova detaljno informišete i dođete do optimalnog rešenja za Vaš prostor. Na prvom mestu je važna namena prostorije u kojoj se grejanje postavlja. Sistem podnog grejanja sa mogućnošću akumulacije naročito je efikasan za prostor u kome se provodi najviše vremena.

U kuhinji i kupatilu najbolje rešenje su sistemi sa brzim podnim grejanjem. Radi se o posebno konstruisanim grejnim kablovima sa veoma malim presekom i grejnom mrežom postavljenom u lepku odmah ispod kamene ili keramičke obloge. Prednosti grejnih mreža su naročito izražene kada se vrši rekonstrukcija objekta jer postavljanjem u lepak ne dolazi do podizanja nivoa poda.

Moguće je koristiti bilo koju vrstu lepka za pločice prilikom ove vrste ugradnje. Uloga grejnih mreža može biti u vidu osnovnog ili dodatnog grejanja tj. efekat toplog poda. Tako npr. u kupatilu možete uključiti grejanje koje će vrlo brzo dostići određenu temperature, koliko da Vam nisu hladne pločice i neprijatan osećaj na stopalima prilikom izlaska iz kade ili tuš kabine. Ova vrsta grejanja moguća je u toku cele godine, nezavisno od godišnjeg doba.

Električno podno grejanje potpuno je sigurno sa stanovništa eksplotacije
Fotot: Rovex Inženjering d.o.o.
Grejne mreže napravljene su od posebno konstrusanih grejnih kablova veoma malog preseka
Foto: Rovex Inženjering d.o.o.

Samo postavljanje grejnih mreža je veoma jednostavno jer se radi o gotovom proizvodu različite kvadrature od 1 do 12 kvadrata spakovanom i spremnom za lako i brzo montiranje.

Ukoliko gradite nove objekte ili rekonstruišete postojeće predlažemo Vam da se posavetujte sa stručnjacima firme Rovex Inženjering, koja već 15 godina prodaje i ugrađuje električne sisteme podnog grejanja, i oni će Vam pomoći da odaberete optimalno rešenje za vaš stan, kuću ili poslovni prostor.

Rovex logo

ROVEX INŽENŽENJERING d.o.o.
A: Bulevar Crvene Armije 11b lokal 7,  Novi Beograd, Bellville
T: +381 11 785 68 33 • +381 11 311 52 08
W: www.rovex.rs • E: prodaja@rovex.co.rs