Trendovi u dizajnu podova: Inspirativni materijali i obrasci

Sa prvim jesenjim danima, komšija i moja malenkost, zagledali smo zgradu, oko našeg ulaza, sa svih strana. Većina je imala PVC stolariju. Tipovali smo ko će od onog manjeg dela koji imaju stare prozore, tih dana krenuti sa bušenjem, renoviranjem i zamenom. Jer, znate, naš ulaz je poznat po tome? I to je pohvalno. Samo, da budemo iskreni malo je naporno. Već cela zgrada se šali sa nama.

Sa prvim znacima proleća ili jeseni, zna se odakle se čuje buka. Iz sedmice. U čokoladu, komšija i ja smo se kladili. I izgubili. Niko od naših kandidata nije krenuo u zamenu stolarije. Ali, te jeseni buka se čula na hodnicima, onako više kao graja. Komšija sa trećeg odlučio je da menja pod. U celom stanu. Dok smo se mi pitali šta mu bi da menja onako lepe podne obloge, on nas je obavestio da će sada biti najlepše u ulazu i da će svi poželeti da imaju takve.

Znate ono kada komšije virkaju, pa se interesuju, pa sve bi dali za informaciju više, e tako je bilo i sa nama. Međutim, majstori su profesionalno ćutali i čekali da komšija sam ispriča o kakvim se podovima tačno radi. Nakon nekog vremena, kada je video da je neizdrž sa naše strane na najvišem nivou, odlučio je da nas više ne muči. I evo priče.

Moderan brodski pod
Moderan brodski pod / foto: Bjelin

Ne rekoh vam da komšija mnogo voli da priča? O, da. Nadugo i naširoko. Pa je tako i ovaj put krenuo od, istina, činjenice koliko su podne obloge bitne i da kada se postavljaju, postavljaju se na duge staze. Sad, kada je video da ga na tu konstataciju upitno gledamo, znao je na šta ciljamo. Njegove podne obloge su gotovo nove i veoma lepe, i on je morao da prizna da pati od toga da bude u trendu i da je to, zapravo, jedan od razloga postavke novih podova. Mada, kada smo posle nekog vremena provirili, pored vau efekta, složili smo se da su podne obloge koje postavlja u svom stanu, skroz in, posebno kada je dizajn u pitanju.

Komšija je uvek bio fenserica. Bez obzira da li je u pitanju frizura, garderoba, auta ili letovališta, uvek je birao ono što je aktuelno i prvo. Pored finansija, koje su mu to sve omogućavale, i on sam po sebi se trudio, istraživao, bio temeljan i pažljiv u izboru najnovijih stvari. Na stranu što je to i voleo.

Minimalistički enterijer dnevne sobe
foto: freepik.com

Trendovi u dizajnu podova koje je komšija izabrao

Prirodni materijali

Potreba za povratkom prirodi uticali su na ponovo isticanje značaja prirodnih materijala. Drvo, kamen, keramičke pločice su materijali koji nikada ne izlaze iz trenda. Ušuškanost, toplina i udobnost, ove materijale uvek čine poželjnim. A kada tome dodamo njihov prirodan izgled koji se lako uklapa u svaki prostor, ali i izvesnu dozu elegancije i dominacije, na koje je teško ostani imun, lako je zaključiti da su ove podne obloge uvek aktuelne.

Održivost je važna

Povratak prirodi, ali i čuvanje prirodnih materijala i korišćenje obnovljivih izvora, kao i razvoj svesti o značaju održivog razvoja uticali su na izbor održivih materijala, kao sirovine podnih obloga. Upotreba bambusa, reciklirane gume, recikliranog drveta od vinskih, drvenih burića, pa čak i recikliranog stakla doprineli su stvaranju specifičnih, nesvakidašnjih i unikatnih podnih obloga, koje dominiraju prostorom u kome se nalaze. A, povrh svega, daju svoj doprinos zaštiti i očuvanju prirode i svega onog lepog što ona daje.

Industrijski enterijer stana
foto: freepik.com

Ključ je u povezivanju

Jedna od veoma bitnih stvari podova modernog dizajna, jeste integracija i povezivanje međusobno različitih materijala. Nekada je postojala stroga granica između podova u različitim prostorijama. Danas je ta granica izbrisana. I to je dobro. Pitate se zašto?

Jer stapaju prostor, čine ga jednom toplom, dinamičnom celinom, gde se odvija život. Složićete se da su granice dobre, ali kada je prostor u pitanju, one više zabranjuju, ograničavaju, čineći svakodnevni boravak manje ugodnim. Jednostavno rečeno, granice su prevaziđene i nepotrebne. Danas je jedna od najčešćih kombinacija – drveni podovi i keramičke pločice. Takođe, jedna od novina kod integrisanih podova jeste spajanje industrijskih metalnih pločica i čeličnih ploča sa nekim toplijim materijalima, najčešće drvetom. Povezivanje kontrasta u jedinstvenu celinu, čini prostor dinamičnim i zanimljivim.

Pravo osveženje kada je integracija modernih podova u pitanju jeste kombinacija LVT podova i tekstilnih ploča. Oni se tako dobro, lagano uklapaju, da i pored vidne razlike, stvaraju utisak jedinstva koji utiče na prostranost enterijera. Sa druge strane, vizuelno odvajaju prostor za odmor, obedovanje i sl.

Uređen enterijer dnevne sobe keramičkim pločicama
foto: freepik.com

Industrija u službi života

Novi moderni podovi nemaju oštru podelu kada su materijali u pitanju. Sve češće možete videti kako se beton, kao industrijski pod nalazi u stambenom prostoru. Pored klasične sive, sve češće se koristi u različitim, toplijim nijansama. Polirani beton daje prostranost, elegantan i moderan izgled. Novo doba donosi i nove kombinacije, pa tako imamo podove gde se preklapaju i spajaju betonski, metalni, drveni i stakleni materijali, stvarajući zanimljive podove velikog kontrasta, dajući dubinu i prostranost prostoru u kome se nalaze.

Tekstura je in

Nekada se podrazumevalo da podne obloge budu glatke, sjajne, bez pregrada i barijera. Danas, moderni podovi odlikuju se raznim teksturama koje su vizuelno, ali i taktilno vidne. Da li su u pitanju godovi, šare, pukotine na grubo obrađenim drvenim podovima, hrapavost na kamenim, efekat rđe ili patine, jedno je sigurno – podovima daju specifičan dizajn, rustični, vintage, industrijski, autentičan i atraktivan izgled. Drugim rečima, za svakoga po nešto.

Kada su teksture u pitanju, posebno su zanimljivi epoksidni podovi, koji svojim premazom čuvaju teksture, oblike i linije ispod površine. Praktično u samom podu. Na taj način stvaraju se i 3D podovi, podovi novog doba i specifičnog dizajna. U njihovom slučaju slike u vidu 3D folije se postavljaju u dubinu poda preko kojih se preliva epoksidni premaz.
Takav pod daje specifičan 3D efekat, koji je veoma atraktivan i prostoru daje potpuno drugačiji izgled.

Industrijski enterijer stana
foto: freepik.com

Oblici

U vezi sa oblicima, treba istaći da savremeni podovi odišu geometrijskim figurama. Da li su u pitanju kvadrati, trouglovi, rombovi ili neka slična geometrijska tela, jedno je sigurno, dinamika i moderan izgled su zagarantovani. Kada su drveni podovi u pitanju, proizvođači su odlučili da podne obloge vrate prirodnom izgledu. Umesto sečenja u ravne, prave pravougaone daske, oni su ih rezali ovalne, sa krivinama, što je daleko verniji izgled prirodno sečenog drveta. Uklapanjem takvih drvenih komada, prostoru daju jedinstveniji, prirodniji i atraktivniji izgled.

Boja je važna

Iako su bež i svetli tonovi trend modernih, savremenih podnih obloga jer doprinose prostranosti u vizuelnom efektu prostora, veoma važnu ulogu imaju i prirodni tonovi. Braon, smeđa, nijanse zelene, naglašavaju značaj i potrebu vraćanja prirodi i uvođenju prirode u svakodnevni život. Sa druge strane, kod industrijskih podova, dominantne i jake boje su veoma atraktivne, stvarajući nesvakidašnji dizajn svakodnevnog prostora.

Moderan enterijer stana
foto: freepik.com

Prednosti podova modernog dizajna

Kako su podovi površine koje dominiraju prostorom i koje neretko prve primetimo kada uđemo u prostoriju, jasno je koliko je njihova estetika važna. Kada su moderni podovi u pitanju, estetika je na najvišem nivou. Prirodan izgled, osećaj udobnosti i komfora, doprinose kvalitetnijem svakodnevnom životu. Podovi modernog dizajna unapređuju i čine da svaki prostor odiše specifičnom lepotom i privlačnošću. Iako se ukusi razlikuju, mogućnost izbora je ogromna, tako da svaka osoba na tržištu može pronaći baš ono što njoj odgovara.

Ne samo da su im lepota i privlačnost jača strana, funkcionalni su, laki za ugradnju i održavanje, i ekološki su prihvatljvi. Primena inovativnih, održivih materijala, kao i održivih procesa proizvodnje daju im dodatnu vrednost, od čega će imati korist i buduće generacije.

Nakon cele priče, mogu vam reći da smo komšija i ja ostali zatečeni. Fensi komšija ne samo da ima osećaj, ima i znanje kada su trendovi, ali i prave vrednosti u pitanju. Ugradnjom i izborom modernih podnih obloga, obezbedio je sebi i svojoj porodici lepo, ugodno i zdravo mesto za život. I ne samo to. Biranjem ekološki prihvatljivih i održivih podova, dao je šansu svojim potomcima da žive u ekološki prihvatljivoj sredini, kao i šansu da i sami biraju lepotu u svakodnevnom prostoru. Pitate se kakve podove je komšija ugradio? Top, vrh, bruka podove. To se ne može opisati. Morate ih videti. Ako ste zainteresovani, organizovaćemo jedno razgledanje. Fensi komšija će biti oduševljen što je ponovo u centru pažnje.

Prethodni tekstČišćenje podova prati održivi razvoj
Sledeći tekstNajava događaja: HOME & GARDEN INTERIOR DESIGN Stiže u Banja Luku