Energetsko – zračni podovi

Podno grejanje je osmišljeno još za vreme starih Rimljana. Ovakvi topli podovi provode toplotu kroz podne površine, a ne kroz vazduh (kao u konvencionalni primerina – vazdušni sistemi grejanja). Energetsko – zračni podovi su lepi topli podovi za hladnije mesece, namenjeni svima onima koji ne vole da nose papuče ili čarape, i radije hodaju bosi.

Kako rade energetsko – zračni podovi?

Dva najčešća tipa sistema podnog grejanja su: električni (toplota preko električnih žica) i hidronični (toplota preko tople vodovodne cevi). Oba sistema su smeštena ispod poda. Električni sistemi podnog grejanja su pristupačniji i lakši za instalaciju, ali skuplji za rad, što ih čini idealnim za grejanje malih površina.
Hidronični sistemi su jeftiniji za rad, i dobro rade na velikim podnim površinama, pa čak i u čitavim kućama. Problem je što oni dolaze sa višim početnim troškovima jer su komplikovaniji za instalaciju i zahtevaju zagrejanu vodu iz bojlera.

Toplotno – vazdušni podovi nisu isplativi u stambenim jedinicama. Mogu da se kombinuju sa solarnim sistemima zagrevanja vazduha. Prednosti korišćenja solarne toplote u toku dana prevagaju nad nedostacima konvencionalnih sistema noću. Električni zračni podovi sastoje se od električnih kablova ugrađenih u pod. Zbog relativno visoke cene električne energije, ovi podovi su isplativi samo ako uključuju značajnu termičku masu kao npr. betonski pod.

Tečni sistemi su najpopularniji i najisplatljiviji sistemi podnog grejanja. Oni pumpaju vodu iz kotla kroz cev smeštenu ispod poda. Temperatura u svakoj sobi se kontroliše regulisanjem protoka topple vode kroz svaku cevnu petlju. Tečni sistemi podnog grejanja su veoma energetski efikasni.

Ne samo da podno grejanje čini vaše noge toplim, već i osigurava da i ostatak vašeg tela uživa u prijatnoj temperaturi. Talasi infracrvenog zračenja koji se podižu od poda prilikom zagrevanja, vode računa o tome da se toplota ne izgubi sa okolnih površina. U konvencionalnim sistemima, zagrejani vazduh se zajedno sa prašinom i alergenima  podiže do plafona i pada dole kako se njegova temperatura spušta, što otežava održavanje prstiju stopala toplim. Sa ovim podovima održava se svakodnevno, konstantna toplina vaših nogu i čitavog tela.