Energetsko – zračni podovi

Podno grejanje je osmišljeno još za vreme starih Rimljana.Ovakvi topli podovi provode toplotu kroz podne površine, a ne kroz vazduh (kao u konvencionalni primerina – vazdušni sistemi grejanja). Energetsko – zračni podovi su lepi topli podovi za hladnije mesece, namenjeni svima onima koji ne vole da nose papuče ili čarape, i radije hodaju bosi.

Kako rade energetsko – zračni podovi?

Dva najčešća tipa sistema podnog grejanja su: električni (toplota preko električnih žica) i hidronični (toplota preko tople vodovodne cevi). Oba sistema su smeštena ispod poda. Električni sistemi podnog grejanja su pristupačniji i lakši za instalaciju, ali skuplji za rad, što ih čini idealnim za grejanje malih površina.
Hidronični sistemi su jeftiniji za rad, i dobro rade na velikim podnim površinama, pa čak i u čitavim kućama. Problem je što oni dolaze sa višim početnim troškovima jer su komplikovaniji za instalaciju i zahtevaju zagrejanu vodu iz bojlera.

Izgled energetsko-zračnog poda
Toplotno – vazdušni podovi nisu isplativi u stambenim jedinicama. Mogu da se kombinuju sa solarnim sistemima zagrevanja vazduha. Prednosti korišćenja solarne toplote u toku dana prevagaju nad nedostacima konvencionalnih sistema noću. Električni zračni podovi sastoje se od električnih kablova ugrađenih u pod. Zbog relativno visoke cene električne energije, ovi podovi su isplativi samo ako uključuju značajnu termičku masu kao npr. betonski pod.

Tečni sistemi su najpopularniji i najisplatljiviji sistemi podnog grejanja. Oni pumpaju vodu iz kotla kroz cev smeštenu ispod poda. Temperatura u svakoj sobi se kontroliše regulisanjem protoka topple vode kroz svaku cevnu petlju. Tečni sistemi podnog grejanja su veoma energetski efikasni.

Ilustrovani prikaz zagrevanja prostorija
Ne samo da podno grejanje čini vaše noge toplim, već i osigurava da i ostatak vašeg tela uživa u prijatnoj temperaturi. Talasi infracrvenog zračenja koji se podižu od poda prilikom zagrevanja, vode računa o tome da se toplota ne izgubi sa okolnih površina. U konvencionalnim sistemima, zagrejani vazduh se zajedno sa prašinom i alergenima  podiže do plafona i pada dole kako se njegova temperatura spušta, što otežava održavanje prstiju stopala toplim. Sa ovim podovima održava se svakodnevno, konstantna toplina vaših nogu i čitavog tela.

Prethodni tekstModerne parket ideje koje pružaju isplativu opciju dizajna enterijera
Sledeći tekstReflektujući metalik epoksidni podovi savremenog izgleda