Otapanje snega i leda – Sigurnim korakom po zimskom tlu

Dok su letnje vrućine, jedan deo moje porodice, čitajte, mama, negoduje. Te joj je vruće, te nema snage, te ne može da radi k’o svet…. Dug je spisak, koji se obično završava sa „Lepša je zima. Obučeš se i rešen posao.“ Kako zahladi, ona, moram priznati, procveta. Tačno se vidi da joj prija. Kada stigne zima i prvi sneg, sva je romantična.

Topla soba, miris hrane, milina jedna. Kako koji dan odmiče, a i sneg nastavi da pada, tačno vidiš da se približavamo scenariju Bosanca u Kanadi. Iako to nije njen posao, čišćenje snega je opasno nervira. Znam je. Plaši se da neko ne bi od nas, ukućana, ili, ne daj Bože, komšija pao i eto belaja. A, kada je čula da za to može i novčano da odgovara, sva snežna ljubav, počela je naglo da se topi.

Bojeći se, pomenutih kazni, pored tatinog lopatanja, znala bi obično da baci koju šaku soli, kako bi bila sigurna u bezbedan prolaz. Rupe i osuti beton u našem dvorištu, kojem svedočimo, evo već, koju godinu, doslovce je njenih ruku delo. Švaba po radu, pater familias, ove jeseni ozbiljno se dao u rešavanje problema uz obećanje, svojoj lepšoj polovini, da će joj ova zima biti lepša i sigurnija nego sve prethodne. Obećao joj je grejanje u dvorištu. Bila je ljuta i ubeđena da tera šalu sa njom. Međutim, nije u pitanju klasično grejanje, ali jeste zagrevanje staza, dvorišta, stepeništa, kojim se rešava problem snega i leda u zimskim mesecima.

Svedoci smo velikih klimatskih promena i još većih temperaturnih kolebanja koja nas prate tokom čitave godine. Istina, izraženija su leti i zimi tako da više nismo sigurno kakvo godišnje doba nas čeka. Primera radi, prošla zima je bila baš tužna bez snega. Čak se i gore pomenuta ženska persona rastužila zbog toga. Kakva će nam biti ova, nemamo predstavu. Neki ekstrem nas neće zaobići. Ili hoće? Kako god, spremni moramo biti.

Čišćenje snega sa staze i kolskih prilaza
Čišćenje snega sa staze i kolskih prilaza

JEDNO OD REŠENJA zimskih nepogoda jeste da svako, za početak, počisti ispred svoga praga, a to se najefektivnije postiže električnim zagrevanjem. Sistem zagrevanja spoljašnjih površina jedan je od najefektnijih sistema zaštite tokom zimskih meseci.

Složićete se, da bez obzira na ljubav prema zimi, sneg i led, ograničavaju kretanje i čine ga nesigurnim i opasnim. Setite se samo kada ujutro krenete na posao, pa ne možete da isterate auto iz garaže, ili vam treba pola sata da se spustite preko zaleđenog stepeništa. Takve prebleme nećete imati uz zagrevanje spoljašnjih površina.

MONTAŽA

Da bi jedan ovakav sistem pravilno funkcionisao, bitno je izabrati odgovarajuću, kvalitetnu opremu, pre svega misli se na grejne kablove, koji imaju sertifikat o bezbednosti i garanciju kvaliteta. Obično je garancija na kablove oko deset godina, dok je u praksi znatno duža. Pored kablova, bitno je odabrati kvalitetan termostat, putem koga će se ceo sistem povezati sa postojećom električnom mrežom. I na kraju veoma je bitno da montažu urade ljudi, profesionalci koji znaju posao.

Kada je ovaj sistem u pitanju, veoma je bitno odrediti kojoj klimatskoj zoni pripada prostor gde se vrši montaža grejnih kablova, kako bi se odredila jačina zagrevanja neophodna za otapanje snega. Kako je naša cela zemlja u gotovo istom klimatskom području, izuzev planinskih predela, procenjeno je da je dovoljno 220W/m², odnosno 250W/m² za staze koje su uže i duže i za njih je potrebna veća snaga grejanja.

Kablovi odgovarajuće jačine, postavljaju se odmah ispod završne obloge. Ukoliko je u pitanju beton, kao završna podna obloga, kablovi se postavljaju u sam beton i prekrivaju sa minimum 2 cm betona. Treba voditi računa da u beton, ne zaluta neki kamen ili oštar predmet koji bi mogao oštetiti kabl. Ako je završna obloga kamen, asfalt, granit ili neki drugi materijal, na kablove se prvo postavlja sloj peska, kao zaštita, na koji se potom postavlja završna obloga.

POVEZIVANJE GREJNIH KABLOVA sa električnom mrežom vrši se preko odgovarajućeg termostata, koji istovremeno, kontroliše spoljašnju temperaturu i vlagu u vazduhu i određuje kada će sistem da se upali, odnosno ugasi.

Automatsko programiranje paljenja i gašenja sistema, u zavisnosti od klimatskih prilika, više je nego korisno, budući da doprinosi ekonomičnom trošenju električne energije i energetskoj efikasnosti samog sistema.

Na ovaj način rešene su neke od najčešćih nedoumica, a to su: šta ukoliko sistem otopi sav sneg i led i dođe do otopljenja, a vi niste kući da ga ugasite ili drugi slučaj kada sneg ili ledena kiša počnu da padaju, a vi niste kod kuće i ne možete da upalite sistem. U oba slučaja, imate sistem, ali i problem u vidu većih, nepotrebnih troškova električne energije ili zamrznutog dvorišta, stepništa ili staze. Drugim rečima, automatski termostat je više nego poželjan, zar ne?

PREDNOSTI

Sistem grejnih kablova za otopljavanje spoljašnjih površina višestruko je koristan u slučajevima jakih zima. Šta to znači? Jednostavno je:

  • manje ćete čistiti sneg, mada je to i poželjno, jer nekada je čišćenje snega jedina fizička aktivnost u zimskim mesecima;
  • slobodno ćete se kretati svojim dvorištem, stazama ili stepenicama, kao da je u najmanju ruku proleće,
  • nećete doći u situaciju da auto ne možete da isterate iz garaže, sem u slučaju da baš niste vični toj vrsti vožnje;
  • dvorište će vam biti lepo i čitavo i nakon zimskih meseci, a ne kao kod nekih iz ove priče, nagriženo od soli;
  • bićete sigurni da ste sve učinili da se komšija, rođak ili prolaznik ne povredi na vašem trotoaru, sem ukoliko on sam ne utiče na to, posebno u vreme prazničnih dana;
  • nećete morati da plaćate kazne za neodržavanje, ili ne daj Bože, za povredu neke osobe.
    VRSTE

Pored grejnih kablova i sistema za zagrevanje i čišćenje od snega i leda dvorišta, trotoara, staza, prilaza garažama, postoji još veliki broj vidova istog sistema. Posebno veliki značaj imaju grejanje oluka i oboda krovova, koji ukoliko su snažne zime predstavljaju veliku opasnost i za ljude i za objekte. Naime, taloženjem snega na krovu, dolazi do pritiska na krovnu konstrukciju, što dalje možeš dovesti do njegovog pucanja ili prokišnjavanja u najvišim spratovima.

ZAGREVANJEM OLUKA, sprečava se stvara- nje leda u njima, koji može biti posebno opasan za prolaznike ili može dovesti do pucanja oluka i prodora tečnosti u unutrašnjost objekta.

Sistem grejnih kablova koristi se i za: zagrevanje poda u hladnjačama, gde je zbog prirode posla niska temperatura, na nadvožnjacima, rampama, terasama, travnatim sportskim terenima… Drugim rečima, svim onim prostorima gde sneg i led mogu napraviti problem i onemogućiti normalno korišćenje.

UMESTO ZAKLJUČKA

Složićete se da je sistem grejnih kablova odlično rešenje za čist i siguran put u zimskom periodu. I ne samo to, ovaj sistem omogućiće vam da ponovo uživate u ovom godišnjem dobu, kao nekad, kao deca. Niste sigurni? Verujte mi. Znam osobu koja je na dobrom putu da ponovo zavoli zimu. Dovoljno je da ugradite površinsko zagrevanje u vašem dvorištu, da se opustite i zimska ljubav je neminovna.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar