Koja su to najčešća pitanja o podnom grejanju?

Podno grejanje postaje sve popularnija opcija među investitorima u građevinskoj industriji širom sveta. Ovaj sistem grejanja pruža udobnost i energetsku efikasnost, čineći domove prijatnim i ekonomičnim mestima za život. U razgovoru sa stručnjacima iz KAN-therm kompanije, istražili smo prednosti ovog inovativnog sistema i saznali kako može transformisati kako nove, tako i postojeće zgrade. Takođe smo razgovarali o tome za koga je ovaj sistem namenjen i kako se može prilagoditi individualnim potrebama.

Šta je podno grejanje?

Podno grejanje je sada uobičajena opcija koju nude mnogi priznati svetski investitori u građevinskoj industriji. Ovaj sistem pruža toplotu kao radijator velikog formata, čineći da se stanari osećaju izuzetno prijatno dok šetaju bosonogi. KAN-therm sistem za podno grejanje može transformisati bilo koju zgradu, bilo da je nova ili postojeća, i pružiti idealne uslove za udoban život.

Zašto treba razmotriti podno grejanje?

Postavljanje pitanja o podnom grejanju može vam pomoći da odaberete najefikasniji sistem grejanja za vaš dom, uzimajući u obzir energetsku efikasnost i toplinski komfor. Takođe, to može povećati vrednost vaše nekretnine. U nastavku sledi pregled najčešćih pitanja o podnom grejanju i odgovora na njih kako biste bolje razumeli KAN-therm proizvode.

Koje su prednosti podnog grejanja?

Površinsko grejanje nudi optimalnu raspodelu temperature u prostoru, čime se postiže najveći nivo komfora. Ovo je često preferirana opcija jer pruža najviše toplote blizu poda, dok ostatak prostora ostaje prijatno topao. Sistemi površinskog grejanja su ekonomičniji, udobniji i ekološki prihvatljiviji u poređenju sa radijatorskim grejanjem.

Radijatori ili podno grejanje? Šta je isplativije?

Cifre jasno ukazuju na prednosti instalacije podnog grejanja putem sistema KAN-therm u poređenju sa tradicionalnim radijatorima. Čak i smanjenjem temperature u vašem domu za svega 1°C, zadržavajući isti nivo komfora, možete smanjiti troškove grejanja za najmanje 5%. Nakon samo nekoliko godina korišćenja sistema KAN-therm, očekujte povrat investicije i postizanje znatnih ušteda. Takođe, treba napomenuti da KAN-therm sistemi za površinsko grejanje i hlađenje dolaze sa 10-godišnjim jamstvom, što znači da će besprekorno raditi tokom celog tog perioda. Osim finansijskih benefita, podno grejanje takođe pruža udobnost, estetiku i ekološke prednosti, čineći ga sveobuhvatnim i isplativim rešenjem za vaš dom.

Podno grejanje za vašu kuću ili stan
foto: KAN-therm

Kome je namenjen KAN-therm sistem podnog grejanja?

Sistemi KAN-therm odgovaraju svim članovima domaćinstva, posebno porodicama sa malom decom koja vole da se igraju na toplim površinama. Takođe, estetički osvešćeni pojedinci cene čist dizajn ovih sistema, dok alergičari koriste ravnomernu raspodelu toplote kako bi smanjili kruženje prašine u prostoru.

Da li mogu da priuštim KAN-therm podno grejanje?

Ako ste u mogućnosti da budete finansijski odgovorni prema standardnim grejnim sistemima, uključujući troškove održavanja, zamene delova i rastuće troškove tradicionalnog goriva u narednim decenijama, tada je sigurno da možete priuštiti sistem KAN-therm. Iako početni trošak kupovine i instalacije ovog površinskog grejnog sistema može biti nešto viši od starijih izvora toplote, dugoročno gledano, upotreba KAN-therm sistema značajno smanjuje troškove. Osim toga, koristeći obnovljive izvore energije za svoje potrebe, činite dobru uslugu ne samo sebi kroz niže račune i uštede, već i životnoj sredini.

Instalacija KAN-therm podnog grejanja u staroj zgradi?

Postavljanje sistema KAN-therm u starijoj zgradi je izvodljivo i pruža brojne prednosti. Zahvaljujući fleksibilnim cevima, koje se lako mogu postaviti ispod podova ili unutar zidova, instalacija ovog sistema je olakšana čak i u objektima sa dužom istorijom. Međutim, kod starijih građevina, preporučljivo je konsultovati stručnjaka koji će vam pružiti neophodne smernice kako biste osigurali da instalacija prođe bezbedno i uspešno. Treba napomenuti da ugradnja podnog grejnog sistema može uticati na visinu poda, što može zahtevati prilagodbe u izboru vrata i nameštaja, kako bi se postigla optimalna funkcionalnost i estetika prostora.

Da li sistem KAN-therm može da se koristi tokom cele godine?

Da, sistemi KAN-therm su praktični tokom svih godišnjih doba. Zimi pružaju udobnu toplotu, dok leti efikasno snižavaju temperaturu u prostoru i sprečavaju vrelinu. Još bolje, ovi sistemi omogućavaju jednostavnu promenu izvora toplote kako bi se koristili za hlađenje tokom toplih dana. Jednostavno zamenite izvor toplote hlađenjem, koristeći iste cevi kroz koje je prethodno cirkulisala topla voda, čime ćete postići prijatnu temperaturu u svom domu ili radnom okruženju. S KAN-therm sistemima, uvek možete uživati u komfornim uslovima bez obzira na vremenske uslove.

Koliko vremena je potrebno da se pod zagreje na željenu temperaturu?

Zapravo, nema potrebe za čekanjem! Možete lako postaviti željenu temperaturu veče pre spavanja kako biste ujutru uživali u toplom podu. Dodatno, putem pametnog telefona možete daljinski upravljati sistemom pre nego što se vratite sa posla, tako da ćete zateći svoj dom već prijatno zagrejan. Tačno vreme potrebno za postizanje željene temperature poda zavisi od različitih faktora, uključujući tip poda, nivo izolacije u prostoriji, spoljnu temperaturu i druge promenljive.
Ako razmišljate o savremenoj tehnologiji, pametni sistem automatizacije poda KAN-therm SMART će vam biti od velike koristi. Očekivanja u pogledu pouzdanosti i efikasnosti grejnih sistema upotpuniće se jednostavnom upotrebom. Takođe, ovaj sistem vam omogućava kontrolu sa bilo koje tačke na planeti putem interneta i odgovarajuće aplikacije. Rad sistema je jednostavan, prijatan i intuitivan, što omogućava brzo prilagođavanje bez poteškoća.

Automatizacija sa KAN-therm Smart tehnologijom

Da, možete dodati KAN-therm SMART uređaj za kontrolu temperature postojećem sistemu kako biste ga automatizovali i upravljali njime putem pametnih uređaja. Svako može imati koristi od sistema automatizacije KAN-therm SMART, čak i ako već nekoliko godina koristite svoj grejni sistem. Ova specijalizovana automatizacija omogućava kontrolu bez potrebe za komplikovanim kablovima, pružajući brzu i efikasnu integraciju. Ono što je posebno važno, ovaj sistem je jednostavan za postavljanje i korišćenje. KAN-therm SMART se oslanja na bežične radio-signale i može se jednostavno konfigurisati putem mobilnog telefona ili tableta, što ga čini čistim i praktičnim izborom.

Kantherm logo

KAN-therm Hungary Kft.
Representative office in Hungary
2051. Biatorbágy, Mészárosok útja 4.
tel. +381 69 245 7594
tel. +381 63 872 2790
info.serbia@kan-therm.com
www.kan-therm.com