intervju: Balkania Ceramics na CERSAIE 2023 – Inspiracija za budućnost podova

Ivana Vićovac, direktorka kompanije Balkania Ceramics, sa nama deli svoje utiske nakon nedavne posete CERSAIE sajmu u Bolonji, prvenstveno ističući značaj sajamskih manifestacija ovakvog tipa. U razgovoru sa Ivanom, istražićemo njene utiske i zaključke nakon posete ovom izvanrednom događaju, te saznati kako CERSAIE oblikuje budućnost industrije podova i kupatila.

40. Cersaie, Međunarodna izložba keramičkih pločica i nameštaja za kupatila, održana u izložbenom centru u Bolonji od 25. do 29. septembra, u potpunosti je opravdala očekivanja kompanija izlagača koje su odlučile da investiraju u događaj, smatrajući ga jedinstvenom globalnom platformom za pokazivanje svojih najnovijih inovacija proizvoda u vizuelno i emocionalno privlačnim štandovima. Učestvovale su ukupno 633 kompanije, koje su zauzimale izložbeni prostor od 145.000 kvadratnih metara u petnaest potpuno ispunjenih hala izložbenog centra u Bolonji. Među izlagačima su bile 354 kompanije iz sektora keramičkih pločica, 96 iz sektora opremanja kupatila i 183 iz sektora ugradnje, sirovina, novih površina i usluga. Međunarodnu prirodu sajma pokazalo je prisustvo 245 neitalijanskih izlagača (39% od ukupnog broja) iz 27 zemalja.

Cersaie 2023
foto: cersaie.it

Zašto su važne sajamske manifestacije ovakvog tipa i koliko dugo posećujete CERSAIE? Zašto je baš ovaj sajam specifičan i značajan u odnosu na neke sajmove?

S obzirom da je Cersaie jedna od najznačajnijih i najvećih manifestacija u svetskoj industriji keramike, Balkania Ceramics je redovan posetilac devet godina unazad. Cersaie je takođe mesto gde se rađaju nove ideje, koje inspiriše kreativnost i promoviše umetnost u keramici i umnogome utiče na dalji razvoj celokupne industrije.

Svake godine se na istom mestu u Bolonji okupljaju vodeći svetski brendovi, među njima i španski, što je dodatni razlog zašto je Cersaie tako poseban i relevantan za nas. Naravno, pored idealne prilike za praćenje najnovijih trendova u svetu keramike, Cersaie je za nas idealna prilika za uspostavljanje i proširenje poslovnih saradnji.

Cersaie 2023
foto: cersaie.it

Šta su Vam glavni ciljevi i fokus na sajmu?

Kako se proizvođači trude da za ovaj sajam predstave svoje najbolje kolekcije i dostignuća, tako je i naš fokus da od ponuđenih noviteta, prateći trendove, od španskih proizvođača za naše tržište izaberemo najbolje za narednu sezonu.

Koji je bio prvi utisak kada ste zakoračili na prostor sajma, a koji krajnji kada ste se vratili u Srbiju?

Zbog velike energetske krize koja je pogodila ceo sektor, a koja se najviše ogleda u visokim troškovima proizvodnje i poskupljenju sirovina na tržištu, na Cersaie smo došli sa nelagodom da će se to odraziti na ponudu izlagača. Međutim, već prvog dana Cersaie sajma smo shvatili da su proizvođači uložili veliki napor da nastave sa izlaganjem noviteta, što nam je najveći pokazatelj kontinuiranog napretka industrije.

foto: Balkania Ceramics d.o.o. - Enterijer kupatila
foto: Balkania Ceramics d.o.o.

Šta je to što Vas je oduševilo, čemu ste posvetili najviše pažnje?

Ono što nam je posebno privuklo pažnju i na šta bismo stavili akcenat jesu živopisne boje, cvetni dezeni poput velikih, krupnih listova koji se protežu preko celih pločica velikih formata. Veliki zaokret u odnosu na prošlu godinu, kada je tendencija bila na poliranoj završnoj obradi, ove godine predstavlja mat završnica, gde su proizvođači, zahvaljujući novim tehnologijama, uspeli da dočaraju prirodan efekat kamena i drveta, koji svaku prostoriju čini živahnijom.

Koji su noviteti u keramici po pitanju tehnologije izrade i završne obrade?

Zastupljenost velikih formata kako na oblaganju zidova i podova, tako i upotreba keramičkih pločica velikih formata za radne ploče, kuhinjska ostrva, jesu neki od noviteta koje bismo izdvojili Novina u digitalnoj štampi visoke rezolucije jeste upotreba tzv. granilje, koja daje vrlo realističan efekat mikroreljefa prirodnog kamena ili drveta. Dodatna prednost u odnosu na prirodne materijale jeste i što se može kreirati u velikom broju formata i dezena.

foto: Granilja efekat / foto: Balkania Ceramics d.o.o.
foto: Granilja efekat / foto: Balkania Ceramics d.o.o.

Koji su trendovi u dizajnu, dimenzijama i bojama najavljeni za 2024?

Pored pomenutih pločica velikih formata i upotrebe „granilje“, proizvođači koriste napredak digitalne tehnologije uvođenjem široke palete boja, koji se ogleda i u živahnim, cvetnim dezenima pločica. Kontinuiranost dezena prilikom slaganja keramike, kao u slučaju kolekcija pločica imitacije mermera, gde se vene nastavljaju i čine jednu celinu, biće jedan od vodećih trendova za 2024. S obzirom na veliku zastupljenost mat, ali i lapato pločica, gde su ukombinovani elementi sjajne i mat završne obrade, verujemo da ćemo i njih često sretati kako u izložbenim salonima širom sveta, tako i na domaćem tržištu.

Da li postavljate dalje korake i nastup kompanije na tržištu u odnosu na ono što ste videli i doživeli na CERSAIE sajmu?

Jedan od najvažnijih ciljeva kompanije jeste da našem tržištu predstavimo poslednje trendove u svetu keramike, a CERSAIE sajam nam svake godine pruža dragocene uvide i inspiraciju za tako nešto. Uvek razmišljamo o proširenju asortimana proizvoda kako bismo se prilagodili novim zahtevima i potrebama tržišta. Značaj CERSAIE sajma je i u tome što nas kontinuirano podstiče da budemo agilniji i inovativniji kako bismo ostali konkurentni u ovoj dinamičnoj industriji.

TOP kupatilo 2024 / foto: Balkania Ceramics d.o.o.
TOP kupatilo 2024 / foto: Balkania Ceramics d.o.o.

Koliko ima umetnosti, a koliko funkcionalnosti u predstavljanju proizvoda izlagača? Koji je Vaš utisak o mogućnostima primene viđenog na našem tržištu?

Vodeći proizvođači keramike već dugo (i veoma uspešno) spajaju estetiku i funkcionalnost, što se najbolje vidi na ovako značajnim manifestacijama poput Cersaie sajma. Dizajn keramičkih pločica sve češće je inspirisan umetničkim kreacijama, a sa druge strane, funkcionalnost i kvalitet ne zaostaju. Mogućnost kombinovanja umetnosti i funkcionalnosti pruža širok spektar mogućnosti za kreativno uređenje prostora, a istovremeno obezbeđuje trajnost i praktičnost. S obzirom da su nama obe komponente veoma važne prilikom odabira kolekcija koje ćemo predstaviti našem tržištu, trudimo se da pronađemo balans i kombinujemo različite materijale, stvarajući jedinstvenu ponudu, koja je u skladu sa najnovijim svetskim trendovima, ali i željama naših klijenata i krajnjih korisnika.

Moderan enterijer kupatila
foto: Balkania Ceramics d.o.o.

Pitali smo o održivosti, energetskoj efikasnosti, uštedi resursa i očuvanju okoline…

Pitanje održivosti i uštede je izuzetno važan aspekt u današnjoj industriji keramike, a mnoge kompanije su predstavile inovativna rešenja kako bi smanjile svoj tzv. ekološki otisak. Takođe smo primetili da je sve više proizvođača usmereno na korišćenje recikliranih materijala, smanjenje otpada i optimizaciju proizvodnih procesa kako bi se smanjila potrošnja energije. Ova fokusiranost na održivost i očuvanje okoline uticaće na naše buduće odluke i korake, te ćemo aktivno razmotriti kako možemo integrisati ove principe u naše poslovanje radi postizanja boljih ekoloških rezultata i efikasnije upotrebe resursa.

Top kupatilo za 2024 – kakvu kombinaciju biste preporučili?

Imitacija mermera velikog formata sa puno živahnih i veselih boja u kombinaciji sa heksagonima malih formata nežnijih tonova – definitivno!

Balkania Ceramics logo

Balkania Ceramics d.o.o.
Pančevački put 148,
11060 Beograd-Palilula
T. +381 11 332 70 33
www.balkaniaceramics.com