Podne podloge za oblaganje podova

Pod pojmom „podna obloga” podrazumevaju se svi podovi koji se pokrivaju novom oblogom. Podna obloga obuhvata betonsku ploču i postojeću habajuću površinu ili gornji deo poda, kao i međuslojeve. Podovi kao jedan od najvažnijih elemenata objekta, deo su izložen najvećim opterećenjima i naprezanjima, a takođe su i osnova za sve naredne građevinske radove.

SOS princip

Najzahtevniji zadaci za profesionalne podopolagače jedu identifikacija, procena i polaganje stručno projektovanih podnih konstrukcija na postojeću podlogu, iliti tzv. „SOS princip”.

SOS princip predstavlja faktor podne obloge (subfloor), faktor obloge (overlay) i faktor opterećenja (stress), i služi da predstavi međusobnu zavisnost pojedinačnih faktora.

Podloga, podna obloga i opterećenje koje čitava konstrukcija mora izdržavati, međusobno su povezani i zavise jedan od drugog. Sva tri elementa se preklapaju u više od jedne oblasti, tj. nije moguće preporučiti pravilan odabir podnog sistema ukoliko vam je poznata postojeća podna obloga ali ne i podloga. Sa druge strane, nije dovoljno znati zahteve koje određeni pod treba da ispuni ukoliko ne postoje podaci o sloju za raspodelu opterećenja.

Kod profesionalne pripreme podnih podloga postoji bezbroj mogućnosti za pravljenje grešaka koje vas mogu skupo koštati. Zbog toga je potrebno pažljivo razmotriti sve pozitivne i negativne aspekte metoda za pripremu podloge.

Tekstilne podne obloge

Za tekstine podne obloge neophodna je ravna podloga. Itison nikada ne treba lepiti direktno na ostatke starog lepka ili samonivelišuću masu, jer se može javiti neprijatan miris. Stari lepak je potrebno odvojiti od novog. To je moguće nanošenjem sloja samonivelišuće mase. Potrebno je ukloniti sve ostatke proizvoda za polaganje podova.

Elastične podne obloge

Za elastične podne obloge: linoleum, guma itd., potrebna je što ravnija podloga i dobro upijajuća podloga. Gumeni materijali su najnepropusnije podne obloge, zbog čega je od izuzetne važnosti da poseduju odgovarajuća upijajuća svojstva.

Prethodni tekstIzolacioni materijali i tehnike
Sledeći tekstMultifunkcionalna akustična podloga – QuietDown