Moderni tepisi – polje neograničene kreativnosti

preuzeto iz specijalizovanog web izdanja „Podovi ONLINE“

Crveni tepih, leteći tepih, ljubavni (muški) tepih… Malo koji elemenat u dekorisanju stana ima ovoliko simboličnih značenja kao tepih. Nezamenljiv i nezaobilazan u dekorisanju i opremanju svakog životnog prostora, tepih, kako i dolikuje, ima i bogatu tradiciju. Kao i danas, njegova funkcija je uvek bila dvojaka: da zaštiti ukućane od hladnoće poda, prašine i prljavštine, kao i da pruži estetski doživljaj i ulepša prostor u kome provodimo vreme.

Nekada davno, tepih je predstavljao i formu vizuelnog izražavanja koja je zamenjivala pismo kod nepismenih nomada, a u mnogim predelima Orijenta to predstavlja i danas.

Stvar prestiža

Kvalitetan i bogato dekorisan tepih oduvek je bio stvar prestiža jer je odslikavao bogatstvo i moć njegovog vlasnika. Pošto se uvek pravio od manje trajnih materijala kao što su vuna, svila i pamuk, a sam po sebi je objekat grublje eksploatacije nego što su recimo slike, broj sačuvanih tepiha iz najranijih vremena je veoma mali. Najstariji sačuvani primerak tepiha koji je rađen tehnikom ručnog čvorovanja, koja se i danas koristi je čuveni „Pazyryk”. Ovaj tepih su 1949. godine pronašli ruski arheolozi u području planine Altai, blizu mongolske granice. Potiče iz petog veka pre nove ere, a sačuvan je slučajno jer je bio konzerviran u ledu koji je nastao tako što su drevni pljačkaši grobnica ostavili rupu kroz koju je ušla voda i zaledila tepih. Tepih se danas čuva u Ermitaž muzeju u Sankt Petersburgu.

Umetnost od zanata

Najčuveniji, ali i najskuplji, tepisi na svetu su upravo oni persijski. Rađeni tehnikom ručnog čvorovanja, po tradicionalnim metodama, oni se i danas izrađuju. Kroz celu istoriju Persije, a i danas u Iranu, izrada tepiha je rangirana uz bok sa slikarstvom, arhitekturom, skulptorstvom, grnčarskim i keramičarskim radovima. I u drugim zemljama se izrađuju orijentalni tepisi. Beskonačne kombinacije boja i jedinstveni dizajni sa unikatnim kombinacijama šara i kvalitetni materijali čine persijske tepihe najboljima na svetu.

Šta je važno?

Ukoliko tepisi sa orijenatalnim motivima nisu bliski vašoj estetici, ili se jednostavno ne uklapaju u vaše viđenje moderno opremljenog životnog prostora, uvek se možete opredeliti za neku drugu varijantu. Bilo da ste se odlučili za okrugli, četvrtasti ili višeugaoni oblik tepiha, svaki se danas proizvodi u nebrojano mnogo kombinacija boja, najrazličitijeg dizajna i, naravno, od najrazličitijih materijala. Kod kupovine tepiha, veoma je važno da vodite računa o zahtevima vašeg enterijera.

Prema savetima stručnjaka, tepih bi trebalo da ponovi ili akcentira dominantnu boju enterijera. Ukoliko su boje tepiha usklađene sa drugim bojama prostora dobija se jedinstvena celina, u kojoj će se rado boraviti i dobro osećati. Kod izbora tepiha potrebno je voditi računa i o njemu namenjenom mestu u prostoriji. Ukoliko će centar tepiha biti vidljiv, tada su centralni motivi dobar izbor. Međutim, ukoliko će centar tepiha biti ispod trpezarijskog stola ili nekog drugog komada nameštaja, bilo bi bolje izabrati ponavljajući motiv ili tepih čija je lepota dizajna ili boja u njegovim bordurama.

Geometrija i cveće

Tepisi sa geometrijskim dizajnom se bolje uklapaju u ultramoderne prostore, dok krivolinijski ili fl oralni tepisi pripadaju više tradicionalnim prostorima. U specijalizovanim radnjama danas je moguće kupiti tepihe od vune, viskoze, kombinacija vune i sintetike ili čiste sintetike u svim mogućim dezenima i bojama. Pored elegantnih klasičnih tepiha, danas možete nabaviti i tepihe modernog dizajna od onih sa printom zebrine šare ili planeta sunčevog sistema do cvetnih ili, što da ne, tepiha sa motivima povrća.

Za koji god da se odlučite, važno je da boje na njemu budu postojane, da su lake za održavanje, kao i da imaju antialergijska i antibakterijska svojstva. Velika čvoraža i mašinski način tkanja, po pravilu garantuju duži vek upotrebe. Ipak, ni ručno rađene, majstorske tepihe ne krasi ništa manji kvalitet. Često danas možete nabaviti i obostrane tepihe, koji jednostavnim obrtanjem mogu kad god to poželite menjati ugođaj u vašem stanu. Pored klasičnih tepiha za sobe i trpezarije i na našem tržištu se mogu pronaći i tepisi za terasu. Najpopularniji su, naravno travatepisi, koji od vaše terase, za pola sata, mogu napraviti pravi mali zeleni park.

Najbolja je metlica

Iako su tepisi, ukoliko su dobrog kvaliteta, uglavnom trajni, da bi to obezbedili morate povesti računa o načinu na koji ga održavate.

Tepih se najlakše ošteti korišćenjem neadekvatnih sredstava za održavanje kuće a po pravilu bi trebalo izbegavati one koje sadrže hlor, amonijak ili izbeljivač. Takođe, čuvajte svoj tepih i od neproverenih uređaja za čišćenje i skupljanje prašine jer, veoma često, uređaji koji su namanjeni za čišćenje itisona i sintetičkih podnih obloga mogu da oštete tepih. Obavezno ga čuvajte od vlage i kućnih ljubimaca a verovali ili ne, stručnjaci za najskuplje persijske tepihe pre svega preporučuju čišćenje suvom metlicom. I to niz dlaku.

Električni tepih

Najnoviji hit u opremanju stana u Japanu su – električni tepisi. Električni tepih je najnoviji oblik podnog grejanja. S obzirom na to da Japanci često sede na podu za niskim stolićem, ovakav tepih im umnogome ulepšava ugođaj. Tepih izgleda kao običan sobni tepih, podjednako je tanak a spojen je na izvor energije preko kućišta sa prekidačem. Na daljinsko upravljanje, naravno. Temperatura na površini tepiha je oko 45 stepeni.