Barlinek troslojni parketi – Priroda u Vašem domu

Šta je zajedničko ljubiteljima drveta izgrađenog ukusa u 48 zemalja sveta? Toplinu i eleganciju njihovom domu daju Barlinek troslojni parketi…

Od pamtiveka je drvo najčešće korišćeni materijal za oplemenjivanje životnog prostora i potreba za njim ne kopni, uprkos drastičnom smanjenu površina prekrivenih šumom na planeti. Da bi utrošak drveta bio što ekonomičniji i u sferi drvenih podnih obloga, pribeglo se kombinovanju tvrdih vrsta drveta – listopadnih, sa mekšim – četinarskim.

Ovo rešenje ima  nesumnjive ekološke prednosti, jer je period obnavljanja listopadnih stabala od 70 do 100 godina, dok je kod četinara taj period znatno kraći i prihvatljiviji (od 20 do 30 godina). Tako su nastali višeslojni parketi u kojima stručnjaci vide budućnost podnih obloga od drveta, jer je na svetskom tržištu kvalitetnog drveta sve manje, pa se predviđa da će masivni parketi uskoro otići u istoriju ili će zbog previsoke cene biti dostupni veoma malom broju ljudi.

Zahvaljujući preduzeću Alpod Flooring doo iz Novog Sada, na srpskom tržištu prisutan je i poljski proizvođač Barlinek koji je sa godišnjom proizvodnjom od 8 miliona m2 jedan od evropskih lidera u proizvodnji troslojnih parketa. Barlinek je uspeo da potpuno zaokruži proizvodni proces na jednom mestu što je neophodno za postizanje izuzetne kontrole kvaliteta.

Ono što Barlinek čini drugačijim od ostalih troslojnih parketa na tržištu jeste njegov lični, patentirani click spoj. Težina koja je potrebna da bi se ovaj spoj rastavio iznosi 1500 kg što ga čini 2, a u nekim slučajevima čak i 3 puta više čvršćim od drugih troslojnih parketa koji se mogu naći kod nas. Barlinekov click-sistem omogućava brzu montažu i demontažu na podu 3 puta, ukoliko postoji želja ili potreba da se pod položi na drugom mestu.

Druga značajna prednost Barlineka je donji, noseći sloj koji je debljine 3.5 mm i napravljen je u celosti od drveta, a ne od furnira ili HDF-a. Na ukupnoj debljini od 15 mm ovakav noseći sloj daje stabilnost bez premca usled promena vlažnosti ili temperature, i omogućava lepljenje parketa na podlogu. U protivnom bi vlaga iz lepka uništila noseći sloj, a samim tim parket. Ovakav sastav omogućava i postavljanje parketa na toplovodno i električno podno grejanje.

Barlinek troslojni parket završno može biti obrađen lakom ili uljem. Ukoliko se radi o laku, onda se nanosi 7 slojeva ojačanog akrilnog laka sa dodatnom UV zaštitom u mat ili sjajnoj varijanti. Ulje je napravljeno na bazi lanenog ulja i nagalašava strukturu i karakter drveta čineći ga istovremeno otpornim na habanje.

Dimenzije Barlineka su 2200x207x15 mm ukoliko je reč o trolamelnom parektu, odnosno širina može biti 180 ili 130 mm, ukoliko je reč o jednolamelnim parketima (sa izgledom daske). Za širinu od 130 mm karakteristična je oborena ivica sa sve četiri strane koja ističe prirodnost, dajući mu istovremeno sofisticirani izgled.

Barlinek u svom programu nudi evropske vrste drveta među kojima se posebno ističe hrast, a tu su i bukva, jasen, javor, grab, jova, orah, ali i brojne egozote poput dussiea, wengea, jatobe, talija, sapelle, bubinge, merbaua…

Široka paleta boja iz prirode i različiti načini obrade nude bezbrojna rešenja za različite enterijere i ukuse.

Barlinekovi izuzetni parketi mogu se doživeti u svojoj punoj lepoti u Alpodovom Parkett Centru u Novom Sadu. Popustite iskušenju i zakoračite na čudesne parkete iz celog sveta.