Saveti za održavanje higijene u prehrambenoj industriji

Fabrike u prehrambenoj industriji često su podvrgnute inspekcijama regulatornih agencija, a neusaglašenost s higijenskim i sanitarnim propisima može dovesti do visokih kazni. Održavanje čiste proizvodne okoline je ključno za ispunjavanje higijenskih standarda industrije i sprečavanje širenja bakterija i kontaminacije. Redovno čišćenje i dezinfekcija opreme u fabrikama hrane su neophodni za zaštitu lanca snabdevanja hranom i sigurnost radnika. Kako bi se ispunili industrijski standardi, važno je održavati opremu čistom.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaša fabrička oprema bude u skladu sa industrijskim standardima:

  1. Dobro organizovan raspored čišćenja ključan je za održavanje čiste i bezbedne fabrike. Svi zaposleni treba da budu upoznati sa rasporedom i obučeni za pravilne tehnike čišćenja. Vodite evidenciju svih aktivnosti čišćenja kako biste osigurali redovno održavanje svih delova fabrike. Raspored vam pomaže da pratite šta je već urađeno i šta još treba da se obavi.
  2. Korišćenje odgovarajućih sredstava za čišćenje je ključno, jer oprema u fabrikama hrane predstavlja značajnu investiciju. Redovno i pravilno održavanje može produžiti njen vek trajanja. Važno je koristiti adekvatnu opremu i hemijska sredstva kako biste izbegli oštećenje mašina. Potražite opremu koja je posebno dizajnirana za vrstu mašina koje čistite.
  3. Redovno vršite inspekcije i otklanjajte oštećenja: Redovno održavanje opreme u fabrici hrane osigurava nesmetan rad. To podrazumeva redovnu inspekciju i čišćenje filtera, kaiševa i motora, kao i zamenu ulja u motorima i hidrauličkim sistemima. Preventivno održavanje pomaže u sprečavanju manjih problema da postanu ozbiljni, što može dovesti do skupih popravki ili čak do potpunog zatvaranja fabrike.
  4. Dozvolite samo obučenim stručnjacima da obavljaju čišćenje: Čišćenje opreme u fabrici zahteva specifična znanja, veštine i primenu odgovarajućih sigurnosnih mera, stoga nije jednostavan zadatak. Važno je da čišćenje opreme obavlja samo obučeno i iskusno osoblje. Ovi stručnjaci znaju kako bezbedno rukovati opasnostima i preduzimati potrebne mere opreza kako bi zaštitili sebe i vašu opremu.
  5. Smernice nalažu da fabrike hrane moraju poštovati stroge higijenske propise. Sva oprema mora biti održavana u čistom stanju i bez kontaminacije. Ipak, čišćenje mašina može biti delikatno, pa je važno pažljivo slediti uputstva proizvođača kako bi se izbegla oštećenja. Postupak čišćenja može varirati u zavisnosti od vrste mašine.

Tork nudi menadžerima proizvodnje niz inovativnih rešenja za obradu hrane kako bi pomogao u ispunjavanju strogih industrijskih standarda upravljanja, uz istovremeno poboljšanje produktivnosti i efikasnosti. Njihova rešenja možete pogledati na sledećem linku. Održavanje čiste i higijenske fabrike hrane ključno je za sprečavanje kontaminacije i poštovanje industrijskih standarda. U saradnji sa kompanijom Hygiene Systems, koja distribuira opremu i sredstva za profesionalnu higijenu, možete biti sigurni da će sva vaša oprema biti u skladu sa industrijskim standardima.

Hygiene Systems logo

Hygiene Systems
Bulevar Arsenija Čarnojevića 111,
11070 Beograd
T. +381 62 23 06 99
Web: www.hygienesystem.com