Kako su se tech kompanije prilagodile krizi

Prošlo je nešto više od godinu dana od kako je svet počeo da se zatvara i privikava na nove normalnosti u socijalnim i ekonomskim interakcijama. Kao što je bio slučaj sa prethodnim globalnim krizama, privredna aktivnost je smanjena u većini oblasti, od kojih su neke, poput turizma i uslužne industrije, pretrpele ozbiljan udar i veliko je pitanje koliko će preduzeća uspeti da opstane na tržištu u narednom periodu.

Ako izuzmemo farmaceutske kompanije, tech industrija ne samo da nije pretrpela ozbiljnije gubitke, nego postavlja nove rekorde u profitabilnosti i ulaganjima. Prema nekim istraživanjima*, samo u Evropi je tokom 2020. uloženo više od 41 milijarde dolara u tech industriju što je skok od neverovatnih 15% u odnosu na 2019. godinu.

Obavezna socijalna distanca u kombinaciji sa ubrzanom digitalizacijom doprineli su da mnogo više vremena provodimo ispred malih i velikih ekrana, što je rezultiralo vrtoglavim skokom potražnje različitih tehnoloških proizvoda i sadržaja. Najbolji primer uspešnog poslovanja mo-žemo pronaći u južnokorejskom gigantu, kompaniji LG, koja je, tokom prethodne godine, ostvarila rekorde u poslovanju zahvaljujući neverovatnoj tržišnoj fleksibilnosti i skokom profi-ta od 31% u odnosu na prethodnu godinu ili ukupno 2,85 milijarde dolara zarade. Ono što vodeći ekonomisti decenijama pripovedaju, kompanija LG je sprovela u praksu:

1. Adaptibilnost – Prilagoditi proizvodnju i ponudu tokom krize nije lako, ali kompanija LG je uspela da nadmaši očekivanja jednostavnom idejom: Pored prodaje, kupcima će omogućiti i rentiranje kućnih aparata. Ovaj model je započet u Južnoj Koreji, ali se očekuje i u drugim zemljama, jer su kućni aparati zaradili više od 2,1 milijarde dolara odnosno više od 70 odsto ukupnih prihoda kompanije LG.

2. Inovativnost – Kako su higijena i zdravstvena prevencija postali globalni prioriteti, LG nije dugo čekao da adaptira nove tehnologije. Ubrzo se pojavio PuriCare™ Wearable, prenosivi prečišćivač vazduha koji se nosi na licu. Uređaj koristi dva H13 HEPA filtera, poseduje respiratorne senzore, kao i dvostruke ventilatore za efikasniju protekciju od aerozagađenja, ali i neželjenih mikroorganizama.

Tone Free slušalice (model HBS-FN6) koje tokom napajanja omogućavaju dezinfekciju sluša-lica UV nano zracima
Tone Free slušalice (model HBS-FN6) koje tokom napajanja omogućavaju dezinfekciju sluša-lica UV nano zracima

Kada govorimo o dezinfekciji, važno je pomenuti i Tone Free slušalice (model HBS-FN6) koje tokom napajanja omogućavaju dezinfekciju slušalica UV nano zracima. Ista tehnologija je primenjena i u najnovijim modelima LG InstaView frižidera tako da UV nano zraci dezinfikju pumpicu za vodu na svakih sat vremena eliminišući 99,9% mikroorganizama. Pored toga, ove godine će se na različitim svetskim tržištima pojaviti i Cloi, autonomni robot, koji će korstiti UV zrake za dezinfekciju različitih površina u bolnicama, školama, restoranima i drugim lokacijama gde se okuplja veći broj ljudi.

LG InstaView frižidera tako da UV nano zraci dezinfikuju pumpicu za vodu na svakih sat vremena
LG InstaView frižidera tako da UV nano zraci dezinfikuju pumpicu za vodu na svakih sat vremena

3. Sveobuhvatnost – Dok se svi još uvek prilagođavamo na “novu normalnost“, LG je ponudio svoju viziju pametnog doma u kojoj imate potpunu kontrolu nad svakim kućnim uređajem, tako da vam ni izolacija ne predstavlja veliki izazov. Od kontrole temperature i protoka vazduha, preko količine namirnica i opcija za pripremu jela, do čišćenja odeće, podova i posuđa, svaki segment domaćinstva postaje interaktivan, a preko LG ThinQ aplikacije imate potpunu kontrolu nad svim pametnim uređajima u vašem domu. Kako se tehnologija bude razvijala, tako ćemo dobijati sve više mogućnosti praktičnih primena pametnih tehnologija, koje će u vrlo bliskoj budućnosti umnogome olakšati i ubrzati svakodnevne poslovne i privatne interak-cije.

Ostaje da se vidi koliko će i druge kompanije da slede ovaj primer, ali sigurno je da će svet nakon krize biti daleko tehnološki napredniji sa većim poslovnim potencijalima u tech indus-triji nego ikada pre.

Više informacija možete pronaći na https://www.lg.com/rs

*Istraživanje kompanije Atomico

 

Prethodni tekstOriginalni troslojni parketi
Sledeći tekstPripreme su u punom jeku: DOMOTEX DIGITAL DAYS od 19. do 21. maja