Zašto se arhitekte odlučuju za električno podno grejanje?

Zašto se arhitekte odlučuju za električno podno grejanje kada im je potrebna neograničena kreativnost i maksimalna ugodnost

Baš kao što je to radio Frank Lloid Vright, tvorac sjajnih zgrada kao što su „Fallingvater“ ili „Guggenheim Museum“ u Njujorku, tako su i mnogi drugi arhitekti poput Phillip Johnsona, Frank Lautnera, Richard Neutre i Frank Gehri preferirali podno grejanje u svojim remek-delima arhitekture. Nije se radilo samo o pozitivnom efektu podnog grejanja, veći o ogromnoj kreativnoj slobodi koju omogućava odustajanje od upotrebe radijatora. Teško je zamisliti kako bi izgledala „Kuća Farnsvorth-a“ Miesa van der Rohe-a da su u njoj instalirani radijatori.

Na tržištu postoji bezbroj radijatora i grejalica. Veliki, mali, ravni… ogroman je broj varijacija i dizajna. Uvek je u pitanju rezultat iskonske „ljubavi-mržnje“ između zamisli arhitekata i potrebe da se prostorije greju. Niko zaista ne voli da radijator smatra „elementom dizajna“ – ali ranije ih nije bilo moguce izbeći, jer podno grejanje pre 40 ili 50 godina jednostavno nije bilo dovoljno usavršeno da bude i ekonomski konkurentno. Sada se to potpuno promenilo. Savremeni sistemi podnog grejanja mogu se kontrolisati mnogo preciznije i bolje, te su stoga energetski efikasniji od grejanja tradicionalnim radijatorima.

Za arhitektonske slobode, električno podno grejanje ima posebno značenje. Kablovi koji se ugrađuju su izuzetno tanki i što je izuzetno bitno veoma fleksibilni. Lako mogu da se postave ispod bilo koje vrste poda i tako stignu i do najmanje niše, pa se čak mogu postaviti i ukoliko je pod ima nagib. Gotovo svi električni grejni kablovi i mreže se mogu ugraditi u zidove ili plafone.

Slavča Milanov vlasnik kompanije Sobel
Slavča Milanov vlasnik kompanije Sobel

Hemsted, čiji je distributer u Srbiji Sobel iz Beograda, da se pre više od 40 godina specijalizovao za razvoj električnih sistema podnog grejanja. I pored brojnih inovativnih rešenja, nudi kompletne koncepte poput „Klimatski pozitivne“ virtuelno autonomne kuće. „Pored toga, mnogi predlozi su dolazili direktno od kupaca i arhitekata, i baš u tome leži naša snaga, da razvijemo rešenja i za individualne zahteve. Ovde Sobel sebe ne vidi samo kao dobavljača, veći kao partnera kada je reč o novim načinima implementacije električnog podnog grejanja.“, kaže Slavča Milanov vlasnik kompanije Sobel.

„Električno podno grejanje je napredna tehnologija!“ kaže Milanov. „Kako god energetska tranzicija u različitim zemljama može izgledati – jedno je sigurno: trend je udaljavanje od fosilnih goriva i fokusiranje na obnovljivim izvorima energije.“ Obnovljivi izvori obično proizvode električnu energiju, što čini električne podne grejne sisteme zanimljivijim. Sistemi podnog grejanja imaju mnogo prednosti. Prvo je brza i direktna toplota – jer su podno grejne podloge sa tankim slojem postavljene direktno ispod podne obloge. Ako je podno grejanje uključeno, ono stvara prijatnu, dobro raspoređenu toplotu zračenja nakon nekoliko minuta. Ova „direktna reakcija“ podnog grejanja sa grejnim mrežama obezbeđuje kraca vremena zagrevanja i time manju potrošnju energije.

Milanov ističe da je „električno podno grejanje pogodno za svaku podnu oblogu. U programu kompanije Hemstedt koju mi u Sobelu imamo, pronać ćete električno podno grejanje za svaku podnu oblogu. Bilo tepih, laminat, parket, pločice ili kamen. Štaviše, mi u Sobelu imamo jedinstveni Hemstedt HEM-SISTEM®, koji olakšava ugradnju podnog grejanja i omogucava minimalnu debljinu sloja za ugradnju, daleko tanjeg od onog potrebnog za ugradnju vodenog podnog grejanja. Tako je naše električno podno grejanje idealno, za obnovu starih zgrada.“

SOBEL doo / Električno podno grejanje
SOBEL doo / Električno podno grejanje

Sada znamo da su i Rimljani, pa i veliki mongolski vladar Džingis-kan znali za prijatnu toplinu podnog grejanja. Deca se mogu slobodno igrati na podu, ukućani su potpuno slobodni da hodaju bosi što je umirujuce i zdravo za stopala. Budući da savremeni sistemi električnog podnog grejanja više ne zagrevaju površinu podne obloge preko 26°C, u vazduh se prenosi manje prašine sa zemlje nego što je to slučaj kod radijatora koji razvijaju mnogo jače vertikalno strujanje vazduha usled više temperature grejnih tela. Pored toga, podno grejanje osigurava smanjenu vlažnost u blizini poda i time onemogućava širenje plesni i grinja.

„Faktor koji nikada ne smemo zaboraviti u sistemu električnog podnog grejanja je da nema potrebe za radijatorima.“ ističe Milanov. Koliko god oni bili mali, niski ili tanki, radijatori oduzimaju koristan prostor u prostoriji i svojim položajem određuju rešenja u enterijeru. „Treba istaći da električno podno grejanje nije pogodno samo za dnevne sobe, veći za kupatila.“, kaže Milanov. „Ovde električno podno grejanje stvara klimu koja se odmah doživljava kao prijatna i uspešno isušuje vlagu na podlozi, što donosi dodatnu sigurnost.“

Imajući sve ovo u vidu, arhitekti danas treba da daju konstruktivne ideje i rešenja, sa što manje kompromisa, što im upravo Sobel električno podno grejanje omogućava. Bez takvog pristupa, oni sigurno nikada ne bi stvorili „Fallingvater Residence“ ili „Guggenheim Museum“!

sobel logo

SOBEL d.o.o.
Ustanička 125-i, 11050 Beograd – Šumice
+381 11 3087 507
+381 11 3087 064
office@sobel.rs
www.sobel.rs

Prethodni tekstREČ STRUČNJAKA: Kako izabrati adekvatno rešenje za odvodnjavanje?
Sledeći tekstPoslednje slovo inovacija: Reciklirana guma za dečija igrališta