7 činjenica o podnom grejanju

Podno grejanje više nije luksuz; postaje svakodnevni standard za udoban i zdrav život. Donosimo vam ubedljive razloge zašto su sistemi podnog grejanja budućnost moderne gradnje. Otkrijte činjenice i saznajte kako ulaganje u podno grejanje može unaprediti vaš kvalitet života.

Ukratko:

 • Podno grejanje smanjuje količinu prašine u vazduhu, što je korisno za osobe koje pate od alergija.
 • Površinski sistemi poboljšavaju udobnost u domu, što povećava atraktivnost i vrednost nekretnine na sekundarnom tržištu.
 • Podno grejanje i hlađenje omogućava ravnomernu raspodelu temperature u prostoru, poboljšavajući toplotni komfor i energetsku efikasnost sistema.
 • Površinsko grejanje može se koristiti za hlađenje tokom leta bez dodatnih troškova.
 • Podno grejanje troši manje energije u poređenju sa klasičnim radijatorima.
 • Površinski sistemi mogu biti kompatibilni sa različitim tipovima podnih obloga, kao što su pločice, drvo i tepisi.

Na internetu se mogu pronaći razne informacije o podnom grejanju, koje variraju po pouzdanosti. Kao iskusni proizvođač sistema za površinsko grejanje i hlađenje, posvećeni smo ovoj temi i posedujemo duboko znanje. U nastavku vam predstavljamo ključna iskustva stečena kroz godine korišćenja naših proizvoda.

Činjenica br. 1: Podno grejanje je najbolje rešenje za alergičare

Površinski sistemi predstavljaju pravo rešenje za alergičare, pružajući udobne i zdrave uslove za život u domovima. Oni su posebno korisni za osobe koje pate od alergija na prašinu, polen i grinje:

 • Podno grejanje smanjuje cirkulaciju prašine tako što redukuje konvektivne struje. Ovo značajno umanjuje taloženje prašine u prostoriji. Ovo je suprotno od konvencionalnih radijatora koji podstiču cirkulaciju prašine putem neujednačene distribucije toplote: vazduh blizu radijatora se zagreva, diže se, hladi se i pada nazad, šireći prljavštinu po prostoriji.
 • Podno grejanje sprečava suvi vazduh tako što blago prenosi toplotu sa poda, što doprinosi očuvanju vlažnosti vazduha u kući. Ovakav način zagrevanja pomaže u sprečavanju problema poput suvog nosa ili grla, pružajući ugodno okruženje za disajne organe osoba koje su alergične.
 • Podni sistem grejanja održava podove suvim, što je ključno tokom proleća, jeseni i zime, ali i tokom većeg dela godine. Ovo ne samo da pomaže u održavanju visokog nivoa higijene u stanu, već i sprečava potencijalne alergene kao što su buđ i gljivice.
 • Površine bez prašine zahvaljujući površinskom grejanju omogućavaju uklanjanje tradicionalnih radijatora koji često postaju sabirno mesto prašine. Ova promena ne samo da unapređuje estetiku prostorija, već ih čini sigurnijim prostorom za alergičare.

Činjenica br. 2: Podno grejanje obezbeđuje ravnomernu distribuciju temperature u prostoriji

Ovaj detalj može se činiti nevažnim na prvi pogled, ali u stvarnosti, ravnomjerno zagrijavanje prostorije ključno je za udobnost stanara i smanjenje troškova grejanja tokom zime. To zavisi od:

 • Podno grejanje omogućava ravnomernu raspodelu toplote u prostoriji, pružajući optimalnu i zdravu temperaturnu regulaciju. Najviša temperatura je blizu poda, što je prirodno za ljudsko telo, dok se toplota postepeno smanjuje kako se udaljavate od poda. Ova distribucija eliminiše problem hladnih i vrućih tačaka često prisutnih kod tradicionalnih radijatora.
 • Podno grejanje omogućava stanarima da održe visok nivo toplotne udobnosti čak i pri nižim sobnim temperaturama. Na temperaturi od 17-18 °C, stanari se i dalje osećaju prijatno, što ne samo da doprinosi njihovom zdravlju već štedi i novac.
 • Površinsko grejanje omogućava postizanje željene temperature u prostoriji uz manju potrošnju energije u poređenju s radijatorima, zbog ravnomerne distribucije toplote. Ovo može rezultirati godišnjom uštedom od nekoliko procenata.
 • Optimizacija sistema grejanja podrazumeva korišćenje cevi ravnomerno raspoređenih ispod podne površine, što omogućava efikasno iskorišćenje proizvedene toplote. Ove cevi su postavljene u estrih i povezane su sa niskotemperaturnim izvorom toplote, kao što je kondenzacioni kotao, što osigurava ekonomično grejanje stambenih prostora.
 • Naglašavanje pozitivnog uticaja ravnomerne raspodele temperature u prostorijama na dobrobit stanara je neizbežno. Podno grejanje eliminiše neprijatan osećaj hladnoće koji često prate tradicionalni radijatori, direktno poboljšavajući udobnost i zdravlje stanovnika.

Činjenica br. 3: 2 u 1 investicija – sistem površinskog grejanja se u letnjem periodu pretvara u podno hlađenje

Podno grejanje nije samo izvor ugodne toplote tokom zime, već je i dokazano sredstvo za hlađenje unutrašnjih prostora tokom vrelih letnjih dana, i to bez dodatnih finansijskih izdataka. Zahvaljujući upotrebi reverzibilnih toplotnih pumpi, podni sistem efikasno služi za grejanje zimi i hlađenje leti. Promenom podešavanja, voda cirkuliše kroz cevi na nižim temperaturama, omogućavajući hlađenje prostorija bez potrebe za korišćenjem električnih klima uređaja.

Prijatan hladan osećaj leti bez nelagodnosti – to je ono što nudi podno grejanje

Suprotno rasprostranjenoj zabludi, površinski sistemi hlađenja ispod poda imaju svoje prednosti. Iako možda nisu jednako efikasni kao neki drugi sistemi kao što su klima uređaji, njihova ekonomska isplativost je značajno veća. Ovi sistemi se mogu instalirati istovremeno sa površinskim grejanjem prilikom izgradnje objekta, što eliminiše dodatne troškove kasnije.

Hlađenje bez deformisanja fasade

Osim toga, zidno i podno hlađenje je nevidljivo – nema potrebe za klima uređajem koji svojim izgledom i kapljanjem kondenzovane vode može oštetiti fasadu i narušiti harmoniju enterijera. Efikasnost klimatizacije postiže se ugradnjom jedinica na svaki sprat, pa čak i u pojedinačne prostorije. Zašto trošiti novac na takve izdatke kad možemo efikasno zagrejati kuću zimi i rashladiti je leti pomoću površinskog sistema? Ipak, važno je imati na umu faktore koji utiču na efikasnost takvog rešenja, kako ističe Mariusz Choroszucha, direktor odeljenja za tehničku podršku KAN Grupe:

„Sistem hlađenja ugrađen u podnu konstrukciju ima najmanji mogući kapacitet, a plafonsko hlađenje je najefikasnije. Kod ove vrste ugradnje, mora se voditi računa o zaštiti od površinske kondenzacije. U tu svrhu preporučljivo je koristiti posebne senzore vlažnosti postavljene na pregradnu ploču za hlađenje. Ovo dobro funkcioniše u praksi i omogućava vam da smanjite sobnu temperaturu bez neprijatnih strujanja hladnog vazduha do kojih dolazi kada koristite električni klima uređaj.”

Činjenica br. 4: Podno grejanje je energetski efikasnije od radijatora

Podno grejanje više nije samo izbor građevinskih entuzijasta. Danas je ključni element u efikasnom energetskom upravljanju modernih zgrada. Zahvaljujući niskim temperaturama polazne vode, sistem podnog grejanja značajno smanjuje gubitak toplote. Ovo smanjenje omogućava manju potrošnju električne energije za toplotne pumpe i manje goriva za kotao. Takođe, betonski podovi kao termalni tampon omogućavaju duže cikluse grejanja, zadržavajući toplotu i nakon gašenja sistema, za razliku od brzog hlađenja kod limenih radijatora.

Niža temperatura grejanja bez žrtvovanja toplote

Smanjenje temperature vazduha u prostoriji za samo 1-2 °C može rezultirati u uštedi energije od 5-10%. Ovo je moguće postići sa površinskim grejanjem, ali ne i sa radijatorima. Kod radijatora, čak i mala promena u intenzitetu grejanja može negativno uticati na udobnost stanovnika. Sa druge strane, podno grejanje omogućava ove promene gotovo neprimetno.

Ukratko, podno grejanje pruža adekvatan toplotni komfor u stanu čak i sa ekonomičnijim podešavanjima snage, što može rezultirati značajnim uštedama nakon samo dve godine korišćenja, amortizujući početne troškove ulaganja. Ovaj sistem može dovesti do uštede do 30% godišnje na troškovima goriva, energije ili grejanja. Površinsko grejanje takođe ima samoregulišuća svojstva, pa se snaga grejanja automatski prilagođava sa promenama sobne temperature, dodatno doprinoseći ekonomičnosti.

Ekološki prihvatljivo i ekonomično grejanje sa površinskim sistemom

Pored ovoga, važno je napomenuti da se sistemi podnog grejanja mogu idealno kombinovati sa ekološki prihvatljivim izvorima toplote. Kada se odlučujete za podno grejanje, trebalo bi da razmotrite sledeće:

 • kondenzacioni kotlovi;
 • toplotne pumpe;
 • solarni kolektori.

Omogućene su dodatne uštede tokom dugotrajnog korišćenja objekta. U svetlu gore navedenih činjenica, teško je ne priznati da je podno grejanje jedna od najekonomičnijih i ekološki najprihvatljivijih opcija grejanja za moderne domove.

Činjenica br. 5: Podno grejanje se može postaviti ispod mnogih vrsta podova, uključujući pločice, drvo i tepih

Podno grejanje nije ograničeno samo na funkcionalnost; njegova kompatibilnost sa raznim vrstama podnih obloga omogućava neprimetno uklapanje u svaki enterijer. Moderan sistem površinskog grejanja može se koristiti ispod različitih materijala kao što su drvene daske, tepisi ili laminatni podovi, ne samo ispod tradicionalnih keramičkih pločica. Ključ uspeha leži u pažljivom odabiru proizvoda i tehnologije u skladu sa preporukama proizvođača, čime se osigurava optimalan toplotni efekat bez rizika od oštećenja podne obloge.

Koje drvo je pogodno za podno grejanje?

Keramičke pločice ostaju popularan izbor zbog odlične toplinske provodljivosti i sposobnosti zadržavanja toplote. Takođe, drvo je poznato po svojim prirodnim izolacionim svojstvima i dobro se kombinuje sa sistemima podnog grejanja, pod uslovom da se koristi vrsta drveta otporna na temperaturne promene.

 • merbau,
 • doussie,
 • iroko,
 • kaučukovo drvo,
 • tikovina,
 • wenge,
 • sucupira,
 • hrast,
 • beli bagrem,

Čak i tepisi, obično smatrani nepodobnim za podno grejanje, mogu se uspešno koristiti uz ovakav sistem, pod uslovom da odaberete tepih sa niskom toplotnom otpornošću.

Činjenica br. 6: Ugradnja podnog grejanja može povećati vrednost nepokretnosti

Površinsko grejanje i hlađenje se smatra tehnologijom budućnosti koja već sada postaje sveprisutna. Zbog sve veće energetske efikasnosti zgrada, tradicionalni radijatori se smatraju zastarelim rešenjem. Zato će domovi opremljeni visokokvalitetnim vodovodnim i grejnim sistemima koji zadovoljavaju buduće potrebe biti izuzetno atraktivni na tržištu nekretnina. Površinski sistemi, poput podnog grejanja, sve više se percipiraju kao vrednost koja se ne sme zanemariti prilikom odlučivanja o kupovini. Investiranje u ovu tehnologiju takođe može ojačati poziciju prodavca u pregovorima o ceni.

Kuću sa podnim grejanjem je lakše prodati

Banke često preferiraju odobravanje kredita za kupovinu modernih kuća koje ispunjavaju visoke energetske standarde. Za stare kotlarnice na čvrsto gorivo s zastarelim kotlovima, neki zajmodavci mogu nerado odobriti finansiranje ili smanjiti procenjenu vrednost imovine. Ovo može iznenaditi i zajmoprimca i prodavca prilikom zaključenja ugovora kod notara. Ako prodajete kuću s modernim sistemom grejanja, to može biti ključni faktor za uspešnu prodaju, štiteći vas i potencijalnog kupca od neugodnih iznenađenja s bankom.

Činjenica br. 7: Podno grejanje omogućava estetskiji i praktičniji dizajn enterijera

Površinski sistemi ne samo što kombinuju visoku energetsku efikasnost i toplotnu udobnost, već takođe otvaraju potpuno nove mogućnosti za dizajn enterijera. Uklanjanjem tradicionalnih radijatora i vidljivih elemenata sistema pružaju potpunu slobodu u oblikovanju prostora. Ovu fleksibilnost će ceniti estetičari i ljubitelji minimalističkih enterijera.

Podno grejanje je kompatibilno sa svakim stilom uređenja enterijera, od klasičnog do modernog. Ovo je posebno važno u kontekstu savremenih trendova dizajna, gde je svaki detalj ključan.

Primena površinskog grejanja i hlađenja omogućava projektovanje prostora bez ograničenja – omogućava slobodno postavljanje nameštaja i dekoracija, bez brige o preprekama izvora toplote. Takođe, eliminiše potrebu za kompromisima između estetike i tehničkih zahteva. Zahvaljujući tome, unutrašnji prostori mogu postati prostraniji, svetliji i otvoreniji, što znači veći kvalitet života za stanare i potpunu zadovoljstvo njihovim domom.

Zbog toga je činjenica da površinsko grejanje omogućava potpunu realizaciju ideja za dizajn enterijera bez kompromisa.

Kantherm logo

KAN-therm Hungary Kft.
Representative office in Hungary
2051. Biatorbágy, Mészárosok útja 4.
tel. +381 69 245 7594
tel. +381 63 872 2790
info.serbia@kan-therm.com
www.kan-therm.com