Šah mat, originalnost je pobednik!

Postavljanje parketa ili pločica sa šahovskim motivom jedan je od najednostavnijih projekata za efektivno renoviranje enterijera – upadljiva šara će za tren oka razbiti monotoniju ambijenta i uneti novu, dinamičnu atmosferu u prostoriju.

Šahovskom šarom možete oplemeniti kuhinju, kupatilo, dnevnu sobu, pa čak i trem
Šahovskom šarom možete oplemeniti kuhinju, kupatilo, dnevnu sobu, pa čak i trem

Transformaciju poda u šahovsku tablu možete da pretvorite u jeftin “uradi sam” projekat, koji vam neće oduzeti više od jednog vikenda, a pružiće i više nego efektan završni rezultat. Još jedna od prednosti ovog motiva jeste što se idealno uklapa u sve prostorije, kao i u razne stilove.

Šahovskom šarom možete oplemeniti kuhinju, kupatilo, dnevnu sobu, pa čak i trem. Jednako dobro će se uklopiti u retro ili moderan stil, eklektične ili gotičke elemente. Možete čitav pod prekriti kvadratima crno-bele boje (ili kombinacijom drugih nijansi), a možete i izabrati deo prostorije koju želite da stavite u fokus posmatrača.

možete izabrati i keramičke pločice ili daske od obojenog drveta
Možete izabrati i keramičke pločice ili daske od obojenog drveta

Još jedna u nizu opcija jeste postavljanje dveju odvojenih šahovskih tabli na istu površinu. Ovo idejno rešenje uneće dinamičnost i kontrast u enterijer. Sa druge strane, ukoliko ste ljubitelj optičkih iluzija, pločice možete da postavite iskrivljene pod uglom od 45 stepeni – umesto kvadrata, elementi šahovske table dobiće dijamantski oblik.

Jednako dobro će se uklopiti u retro ili moderan stil
Jednako dobro će se uklopiti u retro ili moderan stil

Klasičan izbor prilikom odabira šahovskog motiva jesu pločice u konstrastnoj kombinaciji crne i bele boje. Međutim, nemojte se libiti da eksperimentišete i sa drugim nijansama. Na primer, šahovska table dominantno crvene boje uneće živost i vedrinu u kuhinjski prostor, dok su za spavaću sobu idealan odabir pločice plave boje, koja podstiče na opuštanje i odmor.

Ukoliko se odlučite za podnu šahovsku tablu, šarolik izbor imaćete i prilikom odabira materijala. Najednostavnije rešenje za “uradi sam” projekte su vinil pločice, koje dolaze i u samolepljivoj varijanti. Naravno, možete izabrati i keramičke pločice ili daske od obojenog drveta, s tim što je za njihovo postavljanje potrebno malo više iskustva.

Najednostavnije rešenje za “uradi sam” projekte su vinil pločice
Najednostavnije rešenje za “uradi sam” projekte su vinil pločice

Prilikom izbora materijala, obavezno uzmite u obzir enterijer u koji unosite šahovski motiv. Mat pločice savršeno će se uklopiti uz sive betonske ili drvene elemente, dok će pločice koje se presijavaju poput mermera uneti notu glamura u svaku prostoriju.

Izvor: www. mojenterijer.rs