Podovi u poslovnim prostorima – Tepisoni

Podovi u poslovnim prostorima svojim performansama moraju odgovoriti potrebama i nameni samih prostora. Važno je takođe imati na umu da i pod radnog prostora svojim karakteristikama, bojama i dizajnom može doprineti kvalitetu rada, opštem vizuelnom utisku, estetici i modernosti, a boravak u njemu učiniti prijatnijim i udobnijim.

Da bi se u radnom prostoru postigao efekat topline i udobnosti, koja ne manjka za atraktivnošću, mogu se upotrebiti i vrlo podesni tepisoni. Ovi se tekstilni podovi svojim dizajnom vrlo lako mogu uklapati u već osmišljen enterijer jer se nalaze u različitim bojama, vrlo svedenog dezena, gde osim kao jednobojni mogu biti i prskani ili prošarani.

Sačinjeni su od sintetičkih ili biljnih vlakana, vune, životinjske dlake ili od mešavine vlakana različitog porekla, a čak se mogu praviti i od kukuruza ili bambusa. Širok spetar tkanja i različitih gustina vlakana, te i izbora boja, otvara vrata mnogim dizajnerskim mogućnostima. Jednostavno se ugrađuju, te obično zauzimaju prostor od zida do zida.

Najčešće se postavljaju tekstilni podovi u rolnama, na tvrde i suve površine, lepljenjem po celoj površini, delimičnim lepljenjem ili vezivanjem sa dvostruko lepljivom trakom.

Takođe, vrlo se lako održavaju, ne kližu se, otporni su na mehanička habanja, na požare, a odlikuje ih i toplotna i zvučna izolacija. Štaviše, oni predstavljaju svojevrsnu kombinaciju ključnih osobina mekih podnih obloga i onih sa izdržljivim karakteristikama, odnosno imaju izgled tepiha, ali su im održavanje i izdržljivost kao kod vinilnih podova.

Autor teksta: Sanja Dakić