Uređenje dvorišta i terasa

Keramika je odlično rešenje za terase, balkone i delove oko bazena. Nije porozna za razliku od behatona i postoji mogućnost odabira različitih oblika, boja i veličina. Imitacije prirodnog kamena su postale toliko realne da se skoro ne vidi razlika između prirodnog kamena i keramike. Zanimljivo rešenje može biti keramički mozaik namenjen za spoljnu upotrebu. Ono što ga razlikuje od mozaika za unutrašnju upotrebu je njegova debljina i sama glazura koja je otpornija na spoljne uticaje. Generalno je pri izboru keramike potrebno voditi računa o tome da ona bude mrazootporna i protivklizna („antislip“) i da joj finitura (gornji sloj) ne bude glatka i sjajna, što se može proveriti u tehničkim karakteristikama datim od strane proizvođača.

Behaton je materijal koji se postavlja brzo i lako. Na izravnat teren se nanosi sloj peska debljine oko 4-6cm koji se nabija i na njega se postavljaju behaton ploče koje se fuguju peskom. Ne košta mnogo i praktičan je za postavku na velikim javnim površinama. Ima prirodnu drenažu pa se vlaga ne zadržava na površini. Na ulicama Amsterdama gde dnevno po nekoliko puta padne kiša nema bara jer voda brzo prodje između peska koji se nalazi u fugama behatona. Dobar je i za stare objekte koji su imali kaldrmu ali za nove i luksuzne objekte nije najbolje rešenje jer umanjuje vrednost i izgled takvog objekta. Mana kod behatona je što su mogućnosti oko odabira boje i oblika materijala znatno manje nego kod keramike.

Sa skorim dolaskom proleća polako se bliži i vreme da se počne sa razmišljanjem oko uređenja otvorenih prostora: bašta, terasa i dvorišta. Lepeza dostupnih rešenja i pogodnih materijala je velika pa nije lako doneti dobru odluku. Sem cene treba obratiti pažnju i na funkcionalnost i na estetiku buduće podne obloge u eksterijeru.

Uobičajeno je u tu svrhu postavljanje keramike ili behatona. Keramika je odlično rešenje za terase, balkone i delove oko bazena. Nije porozna za razliku od behatona i postoji mogućnost odabira različitih oblika, boja i veličina. Imitacije prirodnog kamena su postale toliko realne da se skoro ne vidi razlika između prirodnog kamena i keramike. Zanimljivo rešenje može biti keramički mozaik namenjen za spoljnu upotrebu. Ono što ga razlikuje od mozaika za unutrašnju upotrebu je njegova debljina i sama glazura koja je otpornija na spoljne uticaje.

Generalno je pri izboru keramike potrebno voditi računa o tome da ona bude mrazootporna i protivklizna („antislip“) i da joj finitura (gornji sloj) ne bude glatka i sjajna, što se može proveriti u tehničkim karakteristikama datim od strane proizvođača. Pošto se nalazimo u klimatskom području koje odlikuju velike temperaturne razlike na ovo je važno obratiti pažnju. Na natkrivenim terasama keramika može biti glatka ali ne i sjajna što će olakšati održavanje odnosno smanjiti mogućnost prljanja koje se javlja na „antislip“ pločicama.

 

Sama postavka spoljne keramike se može izvoditi na klasičan način lepljenjem ili , što je novitet u poslednje vreme, tzv „suvom“ postavkom. Kod suve postavke se pločice ne lepe već se samo slažu na podlogu a fuge se ne popunjavaju fug masom već se umesto fugovanja postavljaju silikonski štapići širine 2-5mm. Ovaj način postavke ima svoje prednosti: postavka je brža i čistija, postoji mogućnost demontaže bez oštećenja, drenaža je mnogo bolja jer se na keramici ne zadržava vlaga i pod ima određenu elastičnost te uglavnom nije neophodno postavljati dilatacije.

Postavka dilatacija, odnosno razmaka tj prekida između pločica je neophodna na većim površinama da ne bi dolazilo do pucanja i odvajanja keramike od podloge. Pravilno dimenzionisanim dilatacijama se obezbeđuje da pomeranje tla i temperaturne razlike kojima je izložena keramika a koje utiču na njeno širenje i skupljanje ne dovedu do toga.

Ono što je jako zanimljivo rešenje ali se danas nažalost sve ređe sreće je teraco. Teraco podovi su unikatni, veoma otporni na habanje, izdržljivi, laki za održavanje i ekološki prihvatljivi. Moguće je birati različite izglede i dezene a pošto se ugrađuje na licu mesta moguće ga je prilagoditi prostoru kome daje jedinstven, monolitan izgled. Danas je malo teže na tržištu pronaći odgovarajuće materijale i izvođače ali ih ima. U svetu se teraco ponovo sve više vaća u upotrebu pa je za očekivati da se taj trend nastavi i kod nas.

Teraco je savršena podna obloga za terase, dvorišta, kao i za javne prostore, garaže i rezidencijalne objekte. Koristi se i u enterijerima. pogotovo u prostorijama gde ima većeg prisustva vode (kupatila, kuhinje, terase). Danas u ponudi postoje i gotove teraco ploče kao i pločice koje podsećaju na teraco. Stari teraco je veoma upotrebljiv jer ga je dovoljno mašinski ispolirati i istretirati sa zaštitinim sredstvima da bi ponovo dobio stari sjaj.

 

Štampani beton spada u novije tehnologije a po nekim karakteristikama je sličan teraco podovima. Veoma je otporan na mehaničke i klimatske uticaje, izliva se na licu mesta i spada u ekološke materijale. Vremenom postaje sve popularniji kao materijal kojim se popločavaju dvorišta, terase, bazeni kao i javni prostori i enterijeri pa u skladu s tim postoji i dosta izvođača koji se bave izradom ove podne obloge. Postoji mogućnost odabira formata i teksture. Paleta boja nije velika ali i uz ponuđene mogu da se naprave lepe kombinacije. Trpi izuzetno velike težine tako da možete svoje staze iz dvorišta da nastavite sve do garaže.

Još jedno zanimljivo rešenje su epoksidni podovi. Epoksidni podovi su ukratko sintetički jednokomponentni ili dvokomponentni premazi koji na podlozi nakon nanošenja ostavljaju film materijala koji liči na gumu a koji otporan na mehaničke, temperaturne i hemijske uticaje i koji je protivklizan, lak za održavanje i vodootporan. Dugo su imali prefiks industrijski zbog njihovog korišćenja u fabričkin halama i postrojenjima. Danas se međutim, razvojem tehnologije, sve više koriste i u individualnoj gradnji, enterijerima i javnim prostorima.

 

Ograničenje za njihovu upotrebu je bila neotpornost na UV zrake zbog čega se nisu koristili u spoljašnjim uslovima. Taj problem je rešen korišćenjem UV otpornih epoksida tako da je sada proširena mogućnost njihovog korišćenja. Rezultati koji se mogu postići sa epoksidnim materijalima su veoma efektni. Mogućnosti kombinovanja šara i boja su neograničene. Ovo je posebno zanimljivo za firme, javne objekte, vrtiće,škole, bolnice, garaže, tržne centre…

Kod nas je polako počela da se koristi i postavka dekinga na terasama i oko bazena. Deking je vodootporna spoljna obloga napravljena od specijalno tretiranih vrsta drveta ili na bazi PVC-a. Ono šta ga čini posebno lepim je njegova jednostavnost, minimalizam koji se uklapa u gotovo sve objekte. Postavlja se brzo i lako. Kao i ostali materijali namenjeni za spoljno obalaganje otporan je na vremenske uticaje, vlagu, lagan je za održavanje i protivklizan je. Izbor nijansi su najčešće braon i sivi tonovi.