WPC – Materijal koji osvaja eksterijer

Žarko leto je u toku, tropske temperature ruše rekorde, a spas valja tražiti u debeloj hladovini na nekoj terasi, balkonu, a najbolje kraj vode. Za potpuni ugođaj i savršen osećaj prijatnosti ugodan dodatak letu su svakako podne obloge za spoljnu upotrebu (eng. decking) koje se koriste u baštama, vrtovima, na terasama, oko bazena, na molovima…

Do skora se deking pravio isključivo od drveta i to od visoko kvalitetnih vrsta sa izuzetnim svojstvima poput burmanske tikovine, ipea, masarandube, merbaua, bangkiraia, termo-tretiranih vrsta itd. Izbor je nesumnjivo širok.

Ipak, čak i tikovina koja se smatra najboljim izborom za deking, kao sasvim prirodan materijal, ne reaguje uvek najbolje na atmosferske uticaje. Zbog stalne ljudske potrebe za što kvalitetnijim materijalima, ali i težnje da se njihovo održavanje pojednostavi, nauka i tehnologija gotovo svakodnevno iznalaze nova rešenja. Jedan od materijala koji sve više koriste u poslednje vreme je WPC.

WPC (eng. wood-plastic composite) jeste kompozitni materijal napravljen od drvnih vlakana ili drvnog brašna i plastike (obično se koriste polipropilen, polietilen, polivinilhlorid itd.). Mešanjem drveta i plastike pojedinačna pozitivna svojstva koja ovi materijali zasebno imaju samo se dodatno naglašavaju. Razmere mogu biti različite u zavisnosti od proizvođača, od 50:50 do 10:90, a samim tim uz veće ili manje prisustvo nekog od sastojaka menjaju se i osobine finalnog proizvoda.

Budući da se pravi od piljevine ili drugih ostataka u drvnoj industriji i reciklirane plastike, WPC ide u red u ekoloških materijala uz visok nivo biorazgradivosti (zavisi od procenta plastike u konačnom proizvodu). Njegovom upotrebom smanjuje se seča ugroženih i sporo rastućih vrsta drveta poput pomenutog tika. Za proizvodnju WPC mogu se koristiti i četinari i lišćari.

Izgled dekinga napravljenog od WPC-a može biti veoma sličan čistom drvetu, sa sličnim taktilnim osećajem prilikom gaženja, s tom razlikom što nema potrebe za bilo kakvim premazima – lakovima, uljima i sl. koji su neophodni za prezervaciju drveta. Uglavnom se proizvodi u sivoj boji, ali i zemljanim bojama koje ne zahtevaju obnavljanje, mada posle dužeg perioda mogu postati osetljive na UV zračenje. WPC ne korodira, otporan je na truljenje i morske moljce, premda upija vodu zahvaljujuću drvnim vlaknima koje sadrži. Ipak, zbog visokog procenta drveta, može biti osetljiv na neke gljivice koje napadaju drvo, ali u značajno manjoj meri od masivnog drveta.

Jedna od značajnih prednosti WPC-a u odnosu na pravo drvo je gotovo bezgranična mogućnost pravljenja bilo kakvog željenog oblika, može se savijati i fiksirati u najrazličitije krive. WPC se lako obrađuje običnim alatom za drvo što ga čini dodatno pogodnim. Montaža je takođe relativno jednostavna za profesionalce. Gotovo svaki proizvođač ima svoj razvijen sistem i prateće materijale, ali je suština da mora imati odgovarajuću podkonstrukciju.

Površina dekinga od WPC-a se može fabrički profilisati da bude glatka ili rebrasta, četkana (protivklizna) tako da se postiže potpuno prirodan izgled materijala.

Uredno čišćenje dekinga od WPC-a značajno će produžiti njegov vek trajanja jer redovno čišćenje metlom bar jednom nedeljno uklanja različite naslage prljavštine, hrane i sl. što sprečava pojavu buđi. Važno je da se svaka ozbiljnija zaprljanost od masnoće ili ulja ukloni što pre kako je drvna vlakna ne bi upila. Najčešće je dovoljno koristiti samo toplu vodu i obično sredstvo za čišćenje podova.

WPC se osim kao podna obloga za spoljnu upotrebu može koristiti i u zatvorenom, za izradu vrata, prozora, paravana, ograda, pokretnih zidova i privremenih konstrukcija, rukohvata, stepenica, zatim za izradu nameštaja, u automobilskoj industriji za izradu delova za unutrašnjost automobila itd.

Kao što se može videti, svojstva kompozitnog materijala od drveta i plastike su veoma pogodna za raznorodnu upotrebu. Stalnim tehničko-tehnološkim inovacijama se dodatno unapređuju i izvesno je da će biti jedan od materijala budućnosti.

Autor teksta: Isidora Gordić