Kako izabrati pod za kuhinju

Za većinu porodica, kuhinja je prostorija koja se najviše koristi. Danas ona više ne služi samo za kuvanje i obedovanje, već se koristi i kao mesto za okupljanje porodice, rade se domaći zadaci i uživa se u prijatnoj konverzaciji sa prijateljima. Kuhinjski pod zauzima visoku poziciju kada se dođe do dizajna cele kuhinje, i to sa dobrim razlogom: više prometa, više vlage, više čišćenja i habanja… Vaš kuhinjski pod, osim što treba da je praktičan i izdržljiv, treba i da zadovolji vašu želju za stilom. Vrsta poda koju izaberete utiče na svaki detalj dizajna u toj prostoriji, a sa velikim izborom materijala, boja i tekstura dostupnih danas, vaš izbor je skoro bezgraničan.

Kada birate pod, prvo uzmite u obzir vaš način života.

  • Koliko vremena provodite u kuhinji?
  • Koliko je ona velika?
  • U kom je stilu?
  • Da li imate malu decu ili kućne ljubimce i koliko je prometna?

Lakoća održavanja je još jedan bitan faktor u ovoj prostoriji. Treba da odaberete pod koji je otporan na fleke i vlagu, tako da ne morate stalno da brinete kada se nešto prospe i na nered koji se stvara kada se radi u kuhinji. Pod bi trebao da se lako i brzo čisti. Takođe obratite pažnju da pod nije previše zahtevan i da mu ne treba često održavanje specijalnim preparatima, u suprotnom to će vam oduzeti mnogo vremena.

Udobnost je isto bitna ako provodite sate na nogama, seckajući, dinstajući i razvijajuci testo. Uzmite u obzir mekše i elastičnije podove. Na primer, keramičke pločice mogu biti prilično neudobne za dugo stajanje na njima, dok je drvo, kao mekši materijal, mnogo udobniji.

Šta god da izaberete mekana prostirka takođe može da doprinese udobnosti.
Drveni pod u kuhinji je klasičan, vanvremenski i izdržljiv. Po mnogima, ovo je savršen izbor kuhinjskog poda jer drvo nikad ne izlazi iz mode. Ovaj klasični pod će uneti prirodnu lepotu i toplinu u vaš prostor. Veoma je udoban za duži rad u kuhinji i prilično je otporan na vlagu i mrlje.

Drvo se takođe lako uklapa u svaki modni stil. Kada birate drveni pod obratite paznju na tvrdocu, stabilnost i boju, što sve ulazi u karakteristike drveta od koje je pod napravljen. Pozitivna strana ovakvog poda je što dugo traje, podiže vrednost enterijeru, dolazi u velikom rasponu stilova, antialergiski je, lako se održava. Takođe podu od punog drveta možete više puta menjati boju. Kod preprodaje vrednost mu raste. Negativne strane su što se lako može udubiti i izgrebati. Podložni su vlazi ako je voda dugo prisutna na njima. Oštećenja je teško popraviti.

Pločice (keramicke, granitne i kamene) se mogu naći u raznim obilcima i veoma su zahvalne što se tiče izdržljivosti i habanja. Odlične su kao kuhinjski pod jer podnose veliki promet, vodu, mrlje, i ne upijaju mirise i bakterije. Odlični su ako imate decu ili kućne ljubimce jer se neće ulubiti ili izgrebati. Mogu se lako uklopiti uz sve stilove. Kamene pločice vremenom dobijaju na karakteru i podižu vrednost celokupnom izgledu kuhinje. Lako i brzo se čisti. Tvrdoća koja ih čini toliko poželjnim može vas takođe i odbiti. Ozbiljni kuvari će želeti da nose udobnu obuću na ovom podu ili da stave prostirke, jer stajati na pločicama duži vremenski period, može biti naporno za leđa i noge. Površina je hladna na dodir i svi ispusteni sudovi će se oštetiti ako padnu na ovakav pod. Keramičke pločice se mogu polomiti ili napući.

Linoleum u kuhinji je veoma pristupačan za mali budžet, izdržljiv, lako se čisti i dolazi u svim bojama. Izdržljiva površina ga čini pogodnim za prometne kuhinje, otpornim na vodu, toplotu i grebanje. Linoleum je antistatički i antialergijski materijal i veoma je lak za odrzavanje. Takođe ovakav pod je mekan i udoban ispod nogu. Topao je na dodir. Ovakva vrsta poda je biorazgradiva jer je načinjena od prirodnih materijala i može se reciklirati. Oštećenja se lako mogu popraviti. Jedina negativna stavka ovog poda je što nije stabilan u dodiru sa vlagom, pa se može skupljati ili širiti.

Vinil pod za kuhinje je ekonomičan, izdržljiv i danas moderniji nego ikada. Ova elastična vrsta poda je veoma popularan izbor za kuhinjski pod. Osim što se može naći u svim bojama, takođe može da imitira kamen, keramiku i drvo. Površina je topla, mekana i udobna za duži rad u kuhinji, a sudovi se često neće razbiti ako padnu. Otporan je na vodu i fleke, neće se izgrebati ili izbledeti. Ublažava buku i lako se postavlja. Može se oštetiti oštrim predmetima i niko ga neće zameniti za pravi kameni ili drveni pod.

Pod od bambusa je pravi izbor za kupce koji misle na očuvanje sredine. Za razliku od drveta, bambus se brzo obnavlja i sazreva za 6 godina (ne 60 koliko je potrebno drvetu). Seča bambusa ne ubija biljku jer koren ostaje netaknut pa niču nove stabljike. Osim sto je eco-friendly, izdržljiviji je i jaci od većine vrsta drvenih podova. Može se naći u različitim dimenzijama, bojama, šarama i teksturama. Ovakav pod je otporan na vodu, dobar je za prometne kuhinje i udoban za dugo stajanje. Pripazite na kvalitet ovakvog poda jer on može da varira. Takođe još jedna mana je što upija mnogo više vlage nego obično drvo.

Osim ovih podova postoje i alternativni podovi kao što su beton, guma, pluta… Lista je prilično dugačka. Istražite dobro sve opcije za kuhinjski pod tako da znate “za“ i “protiv“ za svaki materijal koji uzmete u razmatranje. To će vam pomoći da donesete najbolju odluku i budete zadovoljni vašom kuhinjom mnogo godina.

Autor teksta: Tijana Vučak